Смяна на летни със зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна на летни със зимни гуми

Мнениеот инжектопляктор » Сря 24 фев 2016 22:52

gugun4u написа:Така че, със закон!

При нас по морето сняг има не повече от 1 седмица. Преди няколко дни беше време за плаж. Искам да те питам - ти сега носиш ли си зимните обувки? С ботите и шубата ли се разхождаш по улицата? Като не се разкарваш със зимните ботуши до коляно или ботите, защо аджеба трябва колата да е със зимни гуми?
Имаш ли си идея каква мекица, опа...кашкавал, стават зимните гуми при 20 градуса? Направо си е опасно да караш със зимните гуми. А какво ми пречи да взема 20 годишни гуми, на които пише M+S и действително ли те въобще ще стават за нещо? Мисли малко, тоя закон е направен абсолютно тъп, явно писан и от тъпанари.
Можеха просто да го напишат така - "Зимните гуми са задължителни при наличие на сняг и/или температури под 3(5) градуса" И нямаше тогава да е такава тъпотия.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Сря 24 фев 2016 22:57

инжектопляктор написа:Имаш ли си идея каква мекица, опа...кашкавал, стават зимните гуми при 20 градуса? Направо си е опасно да караш със зимните гуми.

Това е тежка форма на заблуда и самовнушения. Ако кажеш при 35 градуса, че стават кашкавал - по-мога да допусна някакъв елемент на истина. Макар че съм карал цяло лято със зимни и честно казано като сложа летни усещам превъртане в пепел, което не се случва със зимните - независимо дали е 30 или 40 градуса. Така че при 20 градуса нямаш абсолютно никакъв проблем със зимни гуми - освен ако подсъзнателно не се насилиш да излезеш от пътя и да се блъснеш, само и само да си докажеш, че зимните гуми са ти проблема. (Може би трябва да поясня, че едното лято карах със зимни, с които купих колата и не смятах да разчитам на тях за идната зима. Другият случай беше преди да продам предишната - пак нямаше смисъл да ги пазя, а и не бяха на 1 или 2 сезона. Уточнявам преди да е почнало тръшкане и подобни реакции как мога да направя такава велика грешка.)

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Сря 24 фев 2016 23:00

hooligans написа:Поредният закон, който ще стимулира корупцията...
Безумие е да задължават шофьорите да карат на 20-23 градуса със зимни гуми, щото било Ноември, януари или февруари!
Гугунчо, в автомобилен форум голям процент от хората не ги притеснява днес да сложат летните гуми и след две или три седмици да ги заменят отново със зимни.
Само да вметна, че преди няколко години валя сняг началото или средата на април.

А какво правим, в случай като по нова година, когато преди нова година беше 20 градуса, народа беше масово с летни, заминаха хората, навръщане на 3 - ти януари сняг. Колите пъплят в дясна лента с 20 на магистралата, защото половината и да искат неможеха повече. В цялата страна блокираха пътищата. И да вали сняг април се случва един път на 5 години и се задържа за 1 ден макс, но февруари да е толко топъл примерно, не се е случвало от поне 10 години - това е официална статистика. Невярвам на някой да му се разпаднат гумите за една седмица топъл период, което е нормалното в повечето зими.
За морето, може би е единственото място в страната, където всесезонките са удачен вариант. На тях също пише M + S, въптос на личен избор.

Последна промяна от gugun4u на Сря 24 фев 2016 23:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 24 фев 2016 23:01

$100 написа:Това е тежка форма на заблуда и самовнушения. Ако кажеш при 35 градуса, че стават кашкавал - по-мога да допусна някакъв елемент на истина. Макар че съм карал цяло лято със зимни и честно казано като сложа летни усещам превъртане в пепел, което не се случва със зимните - независимо дали е 30 или 40 градуса...

Доказано е с тестове, че при температура над 7 градуса и особено при дъжд, по-добре се представят летните гуми. Това е достатъчен аргумент тоя закон да е не тъп, ами малоумен. Тестове са правени от производителите на самите гуми за модели лято/зима при сравнение на спирачен път в контролирани условия.
Да, зимните са меки и са по-зле като спирачен път при 20 градуса. Пробвал съм го, като карах със зимни гуми няколко месеца едното лято, уж да ги доизносвам. То беше началото на лятото и още не бяха 30 градуса. Наложи ми се един път рядко да спра. Гумите почнаха да се ПЛЪЗГАТ по пътя.
vankatagb написа:...Аз съм "ЗА" закона, защото съм свидетел тази зима в Бургас, как през няколкото дни, в които имаше сняг, ставаха задръствания и слизаха да бутат "тарикатите" с летните гуми, защото тук повечето са на мнение, че няма сняг и няма смисъл от зимни гуми.....е няма как да си кривя душата, че се чувствах добре на топличко и сухо в колата, преминавайки, докато гледах "тарикатите".

Браво. А когато всички карат с гуми M+S пета употреба с DOT 10-15 години назад, според теб ще бъде различно? Искаш ли да ти кажа, че в няколкото дни, в които сняг имаше, понеже аз съм ти съгражданин, не можах да стигна до село, където живеят родителите ми? Когато най-накрая додрапах - оказа се, че пътят не е бил чистен няколко дни. Маах с лопатата като дебил. После гледам сеира. Минава трактор с гребло, след него минава кмета на селцето с джипа и не може да издрапа по баира. Ай сиктир бе! По-тъпо нещо не можаха да измислят.

Последна промяна от инжектопляктор на Сря 24 фев 2016 23:04, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 24 фев 2016 23:04

gugun4u написа:
hooligans написа:...

А какво правим, в случай като по нова година, когато преди нова година беше 20 градуса, народа беше масово с летни, заминаха хората, навръщане на 3 - ти януари сняг. Колите пъплят в дясна лента с 20 на магистралата, защото половината и да искат неможеха повече. В цялата страна блокираха пътищата. И да вали сняг април се случва един път на 5 години и се задържа за 1 ден макс, но февруари да е толко топъл примерно, не се е случвало от поне 10 години - това е официална статистика. Невярвам на някой да му се разпаднат гумите за една седмица топъл период, което е нормалното в повечето зими.
За морето, може би е единственото място в страната, където всесезонките са удачен вариант. На тях също пише M + S, въптос на личен избор.

И нашата компания пътуваше и всички знаехме, че след нова година се очаква обилен снеговалеж.
Айде малко по-сериозно...

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 24 фев 2016 23:05

инжектопляктор написа:
gugun4u написа:Така че, със закон!

Имаш ли си идея каква мекица, опа...кашкавал, стават зимните гуми при 20 градуса?

А стига писахте глупости!

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 24 фев 2016 23:10

forski написа:А стига писахте глупости!

Не пиша глупости! Лично съм пробвал как се плъзгат при 22 градуса на мокра настилка зимни гуми! Щях да се пребия и да се блъсна! Ти ми говориш глупости! И нямам намерение да хабя зимни гуми при 22 градуса! Още повече, че като валеше сняг, колата ми беше развалена и хич не съм я карал!? За какво са ми зимни гуми в момента!?

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 24 фев 2016 23:21

Kато се научиш да караш ... някой ден, няма да имаш подобни проблеми, до тогава можеш всеки ден да ги сменяш зимни/летни щом това те успокоява и ти дава нужната увереност на пътя :biggrin

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 24 фев 2016 23:27

Много хора имат по две коли и се ползват така, че на едната може да не се слагат зимни гуми понеже просто не се кара при сняг,ако това се въведе значи независимо дали навън е -20 със сняг или +20 не може да си караш тази с летните гуми в определения период понеже току виж те глобили ,леко тъпичка история се получава ,надявам се да го прецизират icon_idea

Потребителски аватар
Aprilov
Автомобил: VW Touran
Двигател: BMM 2006

Мнениеот Aprilov » Сря 24 фев 2016 23:36

Така като чета дискусията, в мен се заражда една идея - който иска може да си кара втория комплект гуми в багажника - тръгва сутрин рано на работа и ако е студено си пътува със зимните, след края на работния ден ако е топло може да си сложи летните и да се прибере спокойно и безопасно! Ще трябват само малко закондателни промени - да може да се кара със летни гуми зимата, но ако втория комплект ти е в багажника (примерно). :Mr Green Fun

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 24 фев 2016 23:42

forski написа:Kато се научиш да караш ... някой ден, няма да имаш подобни проблеми, до тогава можеш всеки ден да ги сменяш зимни/летни щом това те успокоява и ти дава нужната увереност на пътя

Аз нещо си мисля, че ти не си човека, който трябва да преценява другите как карат. Книжката ми не е от вчера. Ако нямаш какво друго да напишеш, стига изсуква откровени тъпотии от пръстите си. Има непредвидени ситуации по пътя, които налагат резки маневри. Там зимните гуми при над 20градуса имат по-дълъг спирачен път с метри. От там са по-опасни от летните.
Aprilov написа:Така като чета дискусията, в мен се заражда една идея...

Не, формулира се така - "Изискват се зимни гуми при прогноза от дългосрочен характер, която предвижда снеговалежи и температури под 5 градуса". Всеки гледа прогнозата и си прави сметката какво ще прави.

gugun4u

Мнениеот gugun4u » Чет 25 фев 2016 0:17

Добре, да кажем, че го направят под 5 градуса зимни гуми. ОК, логика има - спор няма. Само че как точно става измерването на температурата? По стандарт, за да е точна температурата, се мери в официална станция, затворена клетка, 2 метра над земята.
Какво реално ще стане? Всеки акт за зимни гуми ще се обжалва, ако ще да е не 5С ами -5С. Полицайте пък ще почнат да дебнат по дупките (няма област в страната, където да няма места), в които просто е по студено винаги. В така наречената инверсионна дупка, зимата може да е 5 градуса по студено, от място на няма и 1 километър в страни. А познайте къде ще дебнат катаджиите? И пак въпроса, с какво ще мерят температурата, че да са точни стойностите и да не падне акта в съда? Такъв закон, в някои нормални страни може да работи. Тука не би работил. Друго, да през деня зимата може да стане топло, ама вечер НЕ Е. Час пик - а зимата е рано сутрин и по тъмно вечер, или както каза колегата, 4 гуми с джанти в багажика и според случая :icon_lol . И 10 механика от Ф1 отзад да тичат готови :mhihi
А колегата, който е бил в трафика на 03.01.2016, би трябвало най - добре да разбира ползата от закона. Колега, ти хубаво си знаел, че ще има сняг, и аз знаех, ама това не попречи на маса народ да измъчат останалите участници в движението.
На нормалния човек такъв закон не му трябва, той дори да е с летни гуми, защото примерно си е направил сметката, че като живее в Бургас примерно и е студено, може да не кара тая кола, и да не тръгва в сняг с летни и така нататък, но масата от народа не е способна да свърже 2+2 и тормози другата част от народа. На някой приятно ли му е да пътува два пъти повече, защото някой друг се опитва да хване "тънкия край на..." Или да го треснат в ситулация, която иначе би била лесна за решаване? Затова със ЗАКОН, в който ако не годините на гумата, поне да се сложи по - нормална стойност за грайфера или чисто и просто да се гледа маркера поставен от всеки производител.

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Чет 25 фев 2016 8:01

icon_idea Айде стига опявахте и си чесахте клавиатурите, знаете всички че ще стане като с винетките icon_idea Колкото и да ръмжите и мрънкате като приемат закона ще трябва да го спазвате. А който не иска както каза Лилето :icon_lol ще се крие и ще трепери да не го спрат защото безценните му зимни гуми са на топло и сухо под кревата :mhihi

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 25 фев 2016 9:34

Повечето сериозни медии не цитират подобна промяна за зимните гуми, някой чел ли е текста в действителност? :gruebel

gugun4u

Мнениеот gugun4u » Чет 25 фев 2016 9:40

Акцентират за глобата за насрещното. Вчера в dir.bg го имаше целия проектозакон или поправка или каквото се води и го има.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”