За Пасат 1.9 3BG тди AVF След смяна на този клапан N75 на турбото за 80 лв. оригинален Piersberg , фабричния с логото на ауди ,фолксваген е същата марка, веднага всичко проработи идеално. Искам да добявя малко инфо , което ако аз имах бих бил по доволен преди да започна.
1.За да се смени клапана на Пасат 3BG се маха входната тъба за въздуха, която е хваната с 3 винтчета за предната маска, също така се маха и студената на турбото която вкарва въздуха от посока филтъра, маха се и вентилацията на клапаните , защото е с обша връзка. Внимавайте да не изтървете болтчетат на тръбата на турбото.
2.Така се отваря доста място за работа. отвива се изцяло горното болтче на клапана, внимание, долното го отвивате почти до края , но на няколко оборота преди края , за да не го изтървете а и после мнооого трудно ще го сложите. Клапана излиза и така и новия също влиза с недоотвито долно болтче!
3. При тзъи процедура може да си напипате турбо перката за луфтове, аз забравих
4. Аз лично бих сменил и макруча към турбото , поръчах нов , но не беше пристигнал, та пак ще повторя...
две допълнителни информации
1.Влизането в авариен режим на мотора верно кара колата да харчи към 4 на 100, но не е най-приятното изживяване. Обикновенно набявянето на резервната част трае време... и тн. на първо време ако ви трбва бърз ремонт, да знаете , че клапана на ЕГР Клапана е същи и просто може да се вземе от там, а на ЕГР/то или да се изолира тръбичката с вакуума или да се сложи този неработещия, поне временно, че аз 1 седмица бях на авариен режим...ако знаех веднага щях да го ползвам
2.Какво му беше на старото клапанче. Мембраната се пукала ала бала, ами нищо му няма. Какво представлява една намотка върху метална основа с цилиндричен отвор, вътре се плъзха цилиндрично метално бутало. Когато тече ток по намотката, то основата действа като електромагнит и продвижва леко буталото има ход 3-4 мм. Проблема е че тва буталце с времето конденз мръсотия и тн....се заклинва в което положение си поиска.
Отваряне почистване и е ок. Мембраната е стабилна достатъчно дебела гума.
Аз му скъсах металната скоба, но и без това не знаех, че са почиства само, та вече бях купил нов и само с експериментална цел го отворих ето снимки.
Ако някой има идея с какво мога да заместя тази скоба може и да си го ползвам за резервно.