Светлината "спасява" живот

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Светлината "спасява" живот

Мнениеот ktamen » Вто 05 апр 2016 20:51

Преди малко прочетох ето този пост:
VWGT написа:
polovera_9n3 написа:Отиде на комшията голфа....... :mhihi .... само аз не се плаша: Мотора тих като морски бриз, стъклата бели-все едно ги няма- единственото тъмно е от винетката, а вътре аз запасан с колана карам с 40км/ч април със зимни гуми :Mr Green Fun

и фаровете, и фаровете осветяват поне 100метра напред пред деня

И се сетих да поразгледам статистиката за жертвите по пътищата да видя ква е файдата от фаровете.
Преди задължителните фарове.
2008г - 1058 жертви, само през деня - 564 жертви или 53,3%
2009г - 901 жертви, само през деня - 531 жертви или 58,9%
2010г - 775 жертви, само през деня - 479 жертви или 61,8%
2011г - 658 жертви, само през деня - 369 жертви или 56,1%
Средно за четирите години 57,28% жертви през деня.
След задължителните фарове.
2012г - 601 жертви, само през деня - 355 жертви или 59,1%
2013г - 601 жертви, само през деня - 361 жертви или 60,1%
2014г - 660 жертви, само през деня - 392 жертви или 59,4%
2015г - 708 жертви, само през деня - 437 жертви или 61,7%
Средно за четирите години 60,12% жертви през деня.
Излиза, че задължителните дневни светлини увеличават убитите по пътищата с 2,84%. Числото не е голямо, но зад това число всъщност са 73 убити в повече.
Та чий живот, по-точно, спасява оная светлина от рекламните табелки на Осрам :gruebel
В други, по-логични държави, като Австрия, примерно, тази статистика е довела до отмяната на задължителните фарове, само година след въвеждането им. При това са ги отменили още преди ние да се сетим, че не е зле да се повишат приходите на Лукойл, Осрам и прочее.
Дали изобщо на някой му пука за тази статистика в Бг :question

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Re: Светлината "спасява" живот

Мнениеот Pet_rov » Вто 05 апр 2016 21:08

Изобщо не им пука - кинтите са най-важни. Това и аз съм го чел - окото пропуска обекти, които са без светлини, защото умишлено търси лампите. В резултат пешеходци, велосипедисти стават жертви

Потребителски аватар
logrus
Автомобил: Passat B3
Двигател: 06.1989

Мнениеот logrus » Вто 05 апр 2016 21:19

Не само пИЩИходци и велосипедисти. И шофьорите до такава степен свикнахме със запалените свелини, че ако някой няма някаква лампа отпред все едно не е на пътя - инстинктивно се оглеждаме за светлина.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 05 апр 2016 21:47

20лв струва ДРЛ модул.Явно ви се свидят лампите.
Пак ли ще зачекнем старата тема от 2012 година?
Аз съм за дневните/късите светлини.
1975 година също е имало над 1000 убити по пътищата.
Айде анализирайте този факт.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 05 апр 2016 21:50

Често ми се случва това, вече буквално не гледам за кола, а за светлина, днес пак направих ляв завой и сякох пътя на един без фарове, чак като завих осъзнах какво можеше да стане! Ама то това пак си е от нашия акъл, след като има закон, той си е закон, ако ще караме с фарове, нека да караме с фарове, не е до глобите, това е до съзнанието, за мен някой без фарове си е точно толкова идиот колкото всеки друг нарушител!

Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 05 апр 2016 22:52

Zdravko Zankov написа:20лв струва ДРЛ модул.Явно ви се свидят лампите.
Пак ли ще зачекнем старата тема от 2012 година?
Аз съм за дневните/късите светлини.
1975 година също е имало над 1000 убити по пътищата.
Айде анализирайте този факт.

Ти изобщо схвана ли, че според статистиката фаровете убиват!!!
Да, аз съм голяма скръндза, свидят ми се 20лв, и допълнителни пари за бензин ми се свидят, и за лампи също. И тези 73 убити и те ми се свидят.
Явно за теб никоя цена не е висока, за да можеш да се радваш на светнали ламби. Животът на 73ма човека също не е висока цена за теб. Много важно, някви утрепани някъде си, щом сред тях няма някой твой близък, значи не е важно.
Ами ако утре някой от твоите близки попадне в тази статистика :question

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 05 апр 2016 23:08

Това статистика за катастрофите м/у два и повече автомобила ли е?
Тези сингъл плеърите в дървета, стълбове, заспали, пияни и т.н. броят ли се?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 05 апр 2016 23:17

Всичко се брои, данните съм ги взел оттук - http://dokkpbdp.mvr.bg/Statistics/default.htm
Сингъл плейъри е имало и преди и след задължителните фарове, техният процент едва ли се е променил.

Последна промяна от ktamen на Вто 05 апр 2016 23:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
AugustinerFan
Автомобил: Mini Cooper SD
Двигател: 2017

Мнениеот AugustinerFan » Вто 05 апр 2016 23:18

Замисли се малко! Прочети още веднъж първия си пост, пак се замисли! Какво общо имат "Ламбите" със статистиката?
Все си мисля че кофти статистиката се образува заради кофти културата на шофиране на другаря български водач.Има прости правила които трябва да се спазват, не да лети с 200 по Цариградско, когато има ограничение 30,50,80 и т.н. да се спазва, когато има онзи грозен знак че е забранено изпреварването да не се изпреварва, когато има тъпа маркировка с онази тъпата непрекъсната линия - да не се изпреварва, когато видиш тъпия светофар че светва жълто да спреш а не да даваш газ и да минаваш на червено или най-малкото да се оглеждаш на тъпата пешеходна пътека за някакви тъпи пешеходци евентуално,за да не ги вкараш в статистиката.Да не се сяда пиян или дрогиран зад волана,любимото на маса народ, как няма да се качи да кара пиян - какъв мъж е иначе.Не, за теб проблемът е че светлината не спасява живот! На другите дреболии им таковай майката, "Ламбите" са виновни.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 05 апр 2016 23:22

Браво, много замислителен пост. Всичките тези причини за изпотрепване по пътищата се отнасят за останалите 97,16% от жертвите. Ако искаш пусни друга тема за тези причини. Много е вероятно някой да се поучи от нея и наистина да кара по-разумно и бъде спестен някой кървав репортаж по ТВто.
Темата е за другите 2,84% причинени от фаровете.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 05 апр 2016 23:30

Съгласен съм за светлините. Търсим ги, а като ги няма приемаме един обект на пътя по подразбиране за такъв, който не се движи, ако лампите не са включени. Занижава се вниманието, опасно е.

Потребителски аватар
AugustinerFan
Автомобил: Mini Cooper SD
Двигател: 2017

Мнениеот AugustinerFan » Вто 05 апр 2016 23:42

ktamen написа:Браво, много замислителен пост. Всичките тези причини за изпотрепване по пътищата се отнасят за останалите 97,16% от жертвите. Ако искаш пусни друга тема за тези причини. Много е вероятно някой да се поучи от нея и наистина да кара по-разумно и бъде спестен някой кървав репортаж по ТВто.
Темата е за другите 2,84% причинени от фаровете.

Ако ти се чете, виж това https://www.polizei.bayern.de/content/1/5/6/5/verkehrsbericht_2015.pdf

На всеки 9 минути става ПТП, въпреки всичко има само 21 загинали за 2015 в цяла Бавария.
Прикачени файлове
st1.png

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Сря 06 апр 2016 5:29

Друго което е кофти да караш на фарове е завишения разход на гориво и едни поне 100вата ел. консумация, които за система от 12 волта на са малко. А да ви питам нещо, като виждате, че някой не кара на фарове (може да е забравил да ги пусне) вие какво правите ? Давате ли му сигнал да си ги пусне ? Демек, че кара в нарушение ?!

Потребителски аватар
lubo007
Автомобил: GOLF 5 TDI
Двигател: BKC

Мнениеот lubo007 » Сря 06 апр 2016 6:08

kossel написа:Друго което е кофти да караш на фарове е завишения разход на гориво и едни поне 100вата ел. консумация, които за система от 12 волта на са малко. А да ви питам нещо, като виждате, че някой не кара на фарове (може да е забравил да ги пусне) вие какво правите ? Давате ли му сигнал да си ги пусне ? Демек, че кара в нарушение ?!

Дам, и мен ми се вдигна разхода драстично. 10 / 100 нафта градско! Като загася фаровете имам чувството че съм загасил колата, толкова е икономична.
КВО ВИ СТАВА колеги!? С колко ви се повиши разхода? Естествено че пуснатите фарове са в разход, но чак пък толкова че да го усетите :screwy
Включените светлини са в полза на водачите в извънградски условия според мен! Градско няма смисъл според мен! Добре е единствено за пешеходците, за да се виждат колите, а докато извънградско се виждат колите от далече и можеш да прецениш изпреварването!
Много различен е казусът за убитите по пътя от невнимание! Не обвинявайте фаровете! когато водачът си знае мястото на платното за движение, дори и да превиши скоростта малко, пак не е опасен! Колко пъти сме се нагледали на кретени и кретенки които са тръгнали за някъде, където и те не знаят!
Бързаш - не засичай другите
Не бързаш - не пречи на останалите

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 06 апр 2016 6:26

ktamen написа:Ти изобщо схвана ли, че според статистиката фаровете убиват!!!
Да, аз съм голяма скръндза, свидят ми се 20лв, и допълнителни пари за бензин ми се свидят, и за лампи също. И тези 73 убити и те ми се свидят.
Явно за теб никоя цена не е висока, за да можеш да се радваш на светнали ламби. Животът на 73ма човека също не е висока цена за теб. Много важно, някви утрепани някъде си, щом сред тях няма някой твой близък, значи не е важно.
Ами ако утре някой от твоите близки попадне в тази статистика :question

Много крайно изказване правиш.

AugustinerFan написа:Замисли се малко! Прочети още веднъж първия си пост, пак се замисли! Какво общо имат "Ламбите" със статистиката?
Все си мисля че кофти статистиката се образува заради кофти културата на шофиране на другаря български водач. "Ламбите" са виновни.

Мдаа,те тука некъде е заровено кучето.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”