Голф 4 1.9 ТДИ 1998 проблем със спирачки

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Sk83r40
Автомобил: VW Golf IV - 1.9 TDI [90hp]
Двигател: 1999

Голф 4 1.9 ТДИ 1998 проблем със спирачки

Мнениеот Sk83r40 » Пет 15 апр 2016 19:40

Здравейте колеги,
Наскоро сменях буталото на задна лява спирачка(по-точно го почистих) защото се налагаше и покрай него смених и накладките от ляво. Колата е Голф 4 1.9 ТДИ ('98) Нямах време да се преместя и отдясно, затова я оставих така за няколко дни... Покарах я , нямаше никакъв проблем. След няколко дни като се освободих реших да правя и дясната спирачка... по същата процедура: Свалих буталото, почистих, смених всички гумички , накладки и когато тръгнах да сглобявам забелязах, че долния 'болт' (използвам тази дума, защото незнам как се нарича) на носача на спирачката, беше напълно неподвижен. Нямах никакви шансове да го размърдам, а ми пречеше да сложа спирачния апарат обратно на мястото си... И тъй като съм в Англия и не разполагам с голям арсенал от инструменти трябваше да измисля нещо. Грабнах пилата и започнах да пиля, малко от спирачния апарат, малко от 'болта' малко от ръба на едната накладка.... леле мале :icon_lol И след двадесетина опита апаратчето си дойде на мястото, обаче като стегна болтовете диска не помръдва (не се върти)... Поиграх си още с пилата и в крайна сметка реших да не притягам долния болт до краен предел, за да може да се върти диска горе долу нормално. Налях спирачна течност и викнах жената да натиска спирачката за да обезвъздуша. Обаче не успях да обезвъздуша от там от където трябва (главата беше прецакана и неможеше да се отвърти) и затова обезвъздуших от другото място :biggrin Отидох да пробвам спирачките... Държаха доста слабо и педала потъваше, всеки път. Много пъти пробвах да оправя проблема, чак ми омръзна да свалям гумата и спирачния апарат.. и немога и немога да се оправя. Просто незнам какво друго да пробвам.
П.С. След първия ремонт (на лявата спирачка) си изгубих ръчната. Жилото се беше разпуснало с около 7-8 см.
И още нещо... никога досега не съм пипал нищо по кола (понеже не разбирам, но пък имам огромно желание да се науча).
Моля, дайте съвети
Поздрави

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Re: Голф 4 1.9 ТДИ 1998 проблем със спирачки

Мнениеот Traytor » Пет 15 апр 2016 20:10

А прибра ли буталото докрай?

Sk83r40

Мнениеот Sk83r40 » Пет 15 апр 2016 20:37

Прибрах го, разбира се. Даже два пъти за по-сигурно, но и това не помогна... Правих всичко, по същия начин, както и при лявата спирачка. Само че нещо се обърка и незнам какво.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пет 15 апр 2016 21:37

Moже маркуче на спирачките да е запушено. Преди два часа и аз бяха на сервиз за такъв проблем,само че при мен излезе че супорта на задно дясно е почти блокирал и задържа спирачката.Но при тебе незнам дали е проблема в супорта,щом няма спирачки и педала потъва.Според мен или имаш проблемно маркуче или отнякъде дърпа въздух.

Sk83r40

Мнениеот Sk83r40 » Съб 16 апр 2016 6:48

Ами при мен спирачката държи до толкова,че да рискувам да отида до града да търся майстор(с колата). Спирачката хваща отначалото като натисна педала и после педала започва да потъва и спирачката отпуска и трябва да я натисна отново за да хване пак.
П.С Не съм наясно на кое се казва 'супорт'. Ако може някой да поясни.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Съб 16 апр 2016 7:56

Апарата с буталото дето тласка накладките към диска.

Sk83r40

Мнениеот Sk83r40 » Съб 16 апр 2016 11:54

И при мен беше там проблема, в супорта (блокирало бутало). Затова реших и да си го оправя и както вече казах, оправих го и я карах около 50 км безникакви проблеми. А какво се обърка при другия супорт... и той си работеше нормално. Нямам идея. Възможно ли е проблема да е в това, че не съм обезвъздушил от където трябва, а от друго място? И трябва ли да обезвъздушавам и другите спирачки при полужение, че не съм изпразвал казанчето за спирачна течност и не съм ги пипал?

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 18 апр 2016 19:43

Не съм писал от 2-3 дни,ама бях хванал един "работен комплект" инструменти на ранчото(косачка,мотика.гребло.лозарски ножици и тем подобни).Засега отблъснах змииската атака(доста понапълзяха в тия жеги)
Та по темата:
Sk83r40 написа:И при мен беше там проблема, в супорта (блокирало бутало)
.И моят проблем е същия ,само че моето бутало не се прибира и задните спирачки "греят".Първо оправихме лявото колело,следващата седмица дясното блокира,а онзи ден като си тръгнах към село -пак лявото.
В сряда,живот и здраве пак съм в бокса.Дано стане,че един супорт е около 300-350лв.На мен ми трябват два.
Колега ,не се опитвай да разглобяваш апаратите,щото вътре били с някакви пластини(ламели),дето не може да ги наместиш после.Така ми каза майстора.По добре втора ръка.

Sk83r40

Мнениеот Sk83r40 » Нед 01 май 2016 19:20

Купих нови спирачни апарати и нови дискове и ги смених. Наложи се да обезвъздушавам два пъти. Засега изглежда че имам спирачки.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”