Golf 4 1.9 AJM - Странно поведение при студено време

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
KOPURA
Автомобил:
Двигател:

Golf 4 1.9 AJM - Странно поведение при студено време

Мнениеот KOPURA » Сря 27 апр 2016 15:44

Здравейте колеги! Имам проблем с колицата от заглавието. Къде ли не търсих, какво ли не правих и не мога да открия причината за проблемите ми. А те се изразяват в следното: При по-студено време(най-изразено в интервала от -8 до към 10-12 градуса) при първото палене за деня имам страхотни вибрации(оня ден волана така риташе, сякаш искаше да ме изгони от колата :mhihi ), които утихват но си остават и като загрее, самият мотор се усеща как работи по-твърдо, дори при достигнати 90 градуса, разходът е по-висок, абе изобщо неприятна история. Когато температурите са по-височки(ако щете когато колата я напече и слънце :mhihi ) няма помен от каквито и да било вибрации, работи мекичко и като цяло е значително по-приятно да се шофира. Преди ~1000км сменях съединител и ми казаха, че маховикът е почти като нов и няма смисъл от смяна, преди ~5000км са сменени О-пръстени на дюзи и тогава ми казаха, че дюзите са си в норми, нямам никакви пушеци, колата пали добре, върви като ракета, държи си 900 оборота, дори когато тресе. Зареждам само от Еко и Газпром. Взел съм една добавка - Цък и само чакам да изскочи някакъв по-дълъг път, че да я набухам на пълен резервоар, пък каквото сабя покаже. Някои ако има някаква друга идея откъде могат да идват тези проблеми - отворен съм за идеи!

Потребителски аватар
Sonny_89
Автомобил: VW Passat B7 + Opel Astra H
Двигател: CFFB + Z19DTH

Re: Golf 4 1.9 AJM - Странно поведение при студено време

Мнениеот Sonny_89 » Сря 27 апр 2016 18:47

KOPURA написа: държи си 900 оборота, дори когато тресе.!

Това го констатира по стрелката на оборотомера ли? Тя и моята не мърда ама VAG COM друго показва :no-no7

KOPURA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KOPURA » Сря 27 апр 2016 19:03

Sonny_89 написа:Това го констатира по стрелката на оборотомера ли? Тя и моята не мърда ама VAG COM друго показва :no-no7

Да, колега, стрелката не помръдва. За жалост нямам на разположение VAG COM за да го проверя по-прецизно...

Потребителски аватар
Sonny_89

Мнениеот Sonny_89 » Сря 27 апр 2016 19:26

Моите са съвсем леки и то на моменти . Като я закача на компа по време на вибрациите оборотите ми се менят от 903 на 876 . Съмнявам се за маховик , макар че съм чел мнения на колеги и за износен разпределителен вал или проблемна дюза (моите имат леки отклонения , но нищо фрапиращо) . А как разбраха , че маховика е ОК ? Окомерно ли?

KOPURA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KOPURA » Сря 27 апр 2016 19:29

Нямам представа как, но хората правят семейните коли от както се помня и винаги са били коректни. Допълнително няма шумове, няма грам вибрации при каране на ниски обороти, не тресе при загасване на колата или при потегляне и спиране.

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Чет 28 апр 2016 8:56

А като е студено пак ли пали на 900 оборота?Трябва да ги вдига на 1000-1100 при студено палене?!?

KOPURA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KOPURA » Чет 28 апр 2016 12:29

Да, вдига ги когато е доста по-студено, но тресенето си остава. Тази сутрин като запалих пак тресеше доста силно, а термометърът показваше 7 градуса.

Потребителски аватар
Sonny_89

Мнениеот Sonny_89 » Чет 28 апр 2016 15:47

Дали пък не е някоя дюза........ :gruebel

KOPURA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KOPURA » Чет 28 апр 2016 17:25

Ще видя тази добавка дали ще свърши някаква работа, само хубави неща съм чел за нея. Дано не е нещо сериозно :banghead

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Чет 28 апр 2016 17:56

Аз също го имам този проблем ,макар и да не съм с тди,ами с прост чепел.На мене ми се появи след смяна на тампоните-понеже са евтинки и гумата се втвърдява при студено време.Така,че автора да си погледне и тампоните на мотора-може да са сменяни с по-евтини и да са по-твърдички-макар да има и хидравлични (не съм запознат с какви е точно).

Потребителски аватар
georgebonev
Автомобил: Golf 3 Variant
Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
Контакти:

Мнениеот georgebonev » Чет 28 апр 2016 21:07

Ще се намеся и аз в темата само да споделя за възможните причини, симптомите са почти същите и при мен.
Появиха се страшни вибрации веднага след смяна на задни тампони на двигателя (1.9 TD AAZ).
Първо и аз си мислех за дюзи, сложих една добавка на Бардал 6 в 1 за почистване на дюзи (но за Комън рейл, нямаше от другия, който се предлага и го има във форумния магазин), без ефект, освен, че след това смених 2 изгорели подгревни свещи. Може и преди това да са били изгорели, но нямах вибрации преди смяната на тампоните.
При смяната на тампоните от сервиза ми казаха, че се е наложило да свалят магарето, защото единия болт не искал да се развива... Тук се съмнявам за разместено магаре, от там и не на място поставени тампони и в резултат тампоните опират и предават вибрациите към купето.
И при мен на студено време и студен двигател вибрациите са огромни. Като загрее двигателя се поизчистват, но не изчезват напълно. Също и при топло време - намаляват значително до почти изчезване, ако навън е повече от 20-на градуса и двигателя загрее нормално.
Само още не мога да си обясня ефекта/връзката когато загрее двигателя, вибрациите намаляват. Не е толкова голяма температурата около тампоните, за да омекнат. Ако е топло времето - да, мога да се съглася.
В един момент си мислех и за проблем с коляновия вал или нещо по цилиндрите, но още не съм я водил на професор за диагноза... :mhihi

KOPURA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KOPURA » Съб 30 апр 2016 16:29

Колеги, имам едно ново наблюдение от днес - когато запаля при напълно изстинал двигател(12 часа престой и повече), обтяжната ролка на пистовия ремък играе доста напред-назад, при леко подаване на газ заспива. Също така самият ремък е в доста лошо състояние, въпреки че по мои спомени го сменях при първоначалното обслужване (преди около 10хил. км.). Възможно ли е обтяжната ролка(или някоя друг ролкоа по пист. ремък) да е виновникът за проблемните вибрации в купето и волана или и тя просто прихваща вибрациите?

Потребителски аватар
vlado_tonev
Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
Двигател: ALH 2000
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Съб 30 апр 2016 16:36

Провери тресчотъчната ролка(фраулайфа) на алтернатора

KOPURA
Автомобил:
Двигател: