Passat B6 2008 Common Rail 4 motion BCA - мнение

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
JohnGotti
Автомобил: Volkswagen Passat B6 Common BCAB
Двигател: 2 TDI 4 motion

Passat B6 2008 Common Rail 4 motion BCA - мнение

Мнениеот JohnGotti » Вто 14 юни 2016 10:35

Здравейте колеги,

Дойде време и аз да се включа в този форум. Досега карах Mitsubishi Lancer 1.6i 2008, но поради нуждата от по-голяма кола се спрях на Volkswagen Passat B6 2008 комби 4х4 2.0 TDI common rail. След като изчетох почти всичко във форума свързано с проблемните места на този модел бих искал да ви помоля да ми помогнете със следните въпроси за което предварително благодаря.

1. Двигател - кода на двигателя който се вижда на самия двигател е както по талон CBA. Това което наистина ми стана чудно е, че не намерих информация, че такъв двигател съществува. Двигателя за който четох, че е сполучлив е CBAB 140кс. или CBBB 170кс. Аз съм се спрял на 140 кс. и се чудя дали CBA е същия като CBAB.

2. DPF - един приятел каза, че си го е махнал и е направил ремап на 170кс., и вече година и половина си кара без никакви ядове. Някой да е имал проблеми след махането му?

3. 4х4 - маслото на диференциала желателно ли е да се смени? Разбрах, че само във VW могат да направят тази смяна?

4. Стържене - има леко стържене когато колате се движи и когато не се движи, изчезва когато се пусне климатика. Имате ли някаква представа дали може да е нещо сериозно или просто някоя клапа? Не е от ходовата част и двигателя.

5. Кодирано радио - човека от автокъщата каза, че ще го разкодират. Може ли да стане някоя мизерийка при това разкодиране? Този код освен за радиото служи ли за друго нещо?

6. Превантивно желателно ли е да смена маслената помпа с цел да предпазя ремонт на турбо и т.н.?

7. Масло - CASTROL EDGE FST 5W30 507.000 -> това масло ок ли е за common rail двигател?

Четох и за някакъв шестограм, но се чудя този мотор CBA(B) дали има такова нещо и има ли смисъл и сигурно ли е да се пипа?

8. Искам да се предпазя от бъдещи проблеми. Какво бихте ме посъветвали да сменя или проверя? освен ремъци, ролки, водна помпа,масло, филтри и маншон.

9. Биксеноновите фарове ако изгорят може ли да се заменят с нормални без ксенон?

Ще се радвам ако някой сподели опит и мнение относно тази кола.

Поздрави!

Потребителски аватар
technopolis
Автомобил: Ford Focus 2019
Двигател:

Re: Passat B6 2008 Common Rail 4 motion BCA - мнение

Мнениеот technopolis » Вто 14 юни 2016 18:51

Здравей,ще пробвам да помогна.

1.тези 4 буквените се водят със заменени глави и с новите дюзи.
2.DPF ако работи не го премахвай!от 140 на 170 голям зор ми се струва.
3.желателно е разбира се но аз не знам как са интервалите.
4.тук не мога да помогна.
5.не би трябвало да стане мизерия но да ти го разкодира той!
6.при смяна на маслена помпа и картер мисля,че беше цената е към 2/3 бона поне от провереното от мен.
7.маслото трябва да има спецификация за DPF мисля,че това има!шестостена и да го смениш няма да се променят нещата проблема му е в дължината а за да стане по дълъг въпрос номер 6 се върни.
8.за да премахнеш бъдещи проблеми пак въпрос номер 6 и останалите неща,който си изброил.
9.http://xenon.bg/category/169/krushki-d1s.html ето ти цената на крушка не слагай каден китайски обикновен ксенон!Аз смених и двете преди да го продам 6 месеца никакви грижи.
а приятел кара 2 година на А6 с тези крушки.

Аз ся продадох заради проблема от маслената помпа за който не ми се трепереше и не ми се наливаха пари.А и доста ръждясва податливи са.Ниска е опира доста.И то въпреки че в БГ беше от малкото 170hp+DPF Individual.

Успех...

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Сря 15 юни 2016 9:06

Колега няма такъв двигател с код CBA просто са изтървали една буква в талона и мотора си е CBAB . Не знам за какви "нови" дюзи говори колегата technopolis - това е CR двигател и няма нищо общо с PD. Ако тръгнеш да сменяш маслена помпа ей така профилактично на тоя мотор за мен лично ще е изхвърляне и пари на вятъра. Ако си мераклия можеш да направиш само една профилактика на шестограма (ProSpeed). Проблеми след махането на DPF няма да имаш но ако е в добро състояние 170 коня след ремап ще изкараш без проблем и без да го махаш. Маслата естествено е желателно да се сменят всичките - това което гледаш е правилното масло което отговаря на стандарта 507.00 и е задължително за двигатели с DPF. Друго което бих те посъветвал да провериш е маховика.

Потребителски аватар
technopolis
Двигател:

Мнениеот technopolis » Сря 15 юни 2016 13:08

Говоря за дюзи който нямат проблем както при PD тоест там няма главоболия.

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP

Мнениеот Spas » Сря 15 юни 2016 14:27

Аз карам същата кола, но на Пасат ЦЦ:

1. Моторът ти трябва да е CBAB - четирибуквените са Комън рейл, трубуквените са Помпа-дюза. Отзад до резервната гума има една бяла лепенка, там пише всичко. Снимай ни я тук и качи снимката.
2. Ако не е повреден DPF-а, не го махай.
3. На много места могат да сменят маслата, бъди внимателен къде, аз смених всички масла.
4. Диагностика, веднага, може да е шайбата на климатика, може и още много неща.
5. Може да стане мизерийка, всички автокъщи правят нещо по колата, колкото да я продадат. Искай надолу от цената и си го прави на хубаво място. Тук въпросът ти е, защо е кодирано? Върху това трябва да се замислиш......
6. Ако е комън рейл наистина, нямаш грижи с помпата и шестограма. Излишно е.
7. Имах няколко проблема наскоро с Кастрол, препоръчвам Мотул или оригиналното VW масло.
8. Не можеш да се предпазиш на 100%. Най-доброто, което можеш да направиш е да я закараш в качествен сервиз и да проверят всичко, включително и реалните километри.
9. Може, но това ти е екстра, защо ще го правиш?

Ако имаш други въпроси, с радост ще ти отговоря. :drunk

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Сря 15 юни 2016 14:31

technopolis написа:Говоря за дюзи който нямат проблем както при PD тоест там няма главоболия.

Абе недей се подписва под тия думи по-добре ... :wink

Spas написа:7. Имах няколко проблема наскоро с Кастрол, препоръчвам Мотул или оригиналното VW масло.

Колега би ли споделил подробности за тези проблеми с Castrol Edge 5w30 че ми стана интересно ?

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор

Мнениеот Spas » Сря 15 юни 2016 14:53

Да, едно БМВ започна да харчи повече масло, първото, което направих бе да сменя маслото и проблемите бяха сведени до минимум. На бившата ми служебна кола отново, същото масло, 1,9 tdi, мотор на оригинални 155000 км, турбо в прекрасно състояние и там харч, след смяна на маслото, всички проблеми изчезват. Кастрол е много известно масло и макар аз да си купувам от доказан вносител, имам едно наум и повече не купувам кастрол. :love.vwclub

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Сря 15 юни 2016 15:12

Spas написа:Да, едно БМВ започна да харчи повече масло, първото, което направих бе да сменя маслото и проблемите бяха сведени до минимум. На бившата ми служебна кола отново, същото масло, 1,9 tdi, мотор на оригинални 155000 км, турбо в прекрасно състояние и там харч, след смяна на маслото, всички проблеми изчезват. Кастрол е много известно масло и макар аз да си купувам от доказан вносител, имам едно наум и повече не купувам кастрол. :love.vwclub

ОК ама чакай сега ... :wink Казваш Кастрол . Ама то има 10 спецификации кастрол . Тука говорим за конкретно масло Castrol EDGE 5W30 507.00 което е най-скъпото и се препоръчва от VAG , като във официален сервиз ще ти сипат същото само че там е ребрандирано и на бутилките има емблема на VW .
Иначе за BMW не мога да кажа.

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор

Мнениеот Spas » Сря 15 юни 2016 16:36

Не е същото в оригиналната опаковка. Има добавки в оригиналното.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Сря 15 юни 2016 21:50

VW LongLife III 5W-30 (VW Part Num. G 052 195) = Castrol EDGE Professional LongLife III 5W-30

На сайта на Volkswagen Original Teile Logistik GmbH https://www.volkswagen-otlg.de/ когато се регистрираш и поискаш ИНФОРМАЦИОНЕН ЛИСТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ на VW Part Num. G 052 195 се появява https://apps.volkswagen-otlg.de/index.php?id=508&func=sdbseite&page=287&file=Z__096604C_001.PDF&typ=2&downl=down

Ето в какви кашони се изпращат еднолитровите бутилки, които се предоставят на клиентите (при обслужване) за доливане в Северна Америка:
Прикачени файлове
VW Castrol EDGE.jpg

JohnGotti
Автомобил: Volkswagen Passat B6 Common BCAB
Двигател: 2 TDI 4 motion

Мнениеот JohnGotti » Чет 16 юни 2016 7:59

Много благодаря за информацията и съветите!!!!

Потребителски аватар
Pagemakerboy
Автомобил: 2025 Audi Q8 50 TDI quattro
Двигател:

Мнениеот Pagemakerboy » Пет 17 юни 2016 21:36

Spas написа:6. Ако е комън рейл наистина, нямаш грижи с помпата и шестограма. Излишно е.

Това не е вярно. :c020

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор

Мнениеот Spas » Пет 17 юни 2016 21:58

Просветли ни тогава.

Потребителски аватар
technopolis
Двигател:

Мнениеот technopolis » Съб 18 юни 2016 7:30

Pagemakerboy написа:
Spas написа:6. Ако е комън рейл наистина, нямаш грижи с помпата и шестограма. Излишно е.

Това не е вярно. :c020

Проблема е печално известен - това е т.нар. Balance Shaft Module и по-точно неговото задвижване.

В първия вариант е с верига, обтегач и т.н. - с времето от вибрациите се разбива шестостена, който задвижва маслената помпа и трошиш мотора или турбинката. От един момент нататък задвижването става с 3 зъбни колелета, съответно вибрациите са по-малко и деяни повече.

Доколкото аз съм запознат цялата серия B6 и B7 са с този проблем. Като при B7 удължават с 2/3см шестостена за по малко напрежение и по добро нахлузване.Но четох,че и там има превъртания.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 19 юни 2016 17:58

Castrol EDGE 5W30 FST съм го ползвал на бившия ми МК6, закупено от официалния дистрибутор за скромната сума от 147лв тубата. Разхода се повиши видимо, но колата отдавна е на Мотул и е ок. Professional серията на Castrol може и да е друг случай обаче, там нямам наблюдения.

Гугълските дебри са категорични, че проблемите с шестостена продължават и при първите КР мотори в Б6. :th_up

ПС: в българските талони, а подозирам че и навсякъде, се вписват само първите 3 букви от кода на новите мотори. На самия стикер на колата 4тата буква е също отделена с интервал. Порше София в сертификата на колите към КАТ дават само първите 3 букви, тъй че не са съвсем 4 буквени новите мотори. :th_up

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”