Трифазен трансформатор 1кВт 200Хц?

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Трифазен трансформатор 1кВт 200Хц?

Мнениеот milmar » Чет 16 юни 2016 14:30

След тези синуси и косинуси стана много сложно :biggrin .
първо: Съвсем сериозно, аз на твое (ktamen) място бих пробвал, каквото съм решил да пробвам с монофазен траф.
второ: Знаеш, че не е това форума, в който ще намериш много капацитети в областта на "тока", ама и такива дето са изчислявали преди 2-3 дни трифазен траф, че да са 100% в час и да могат да ти отговорят на въпросите, или пък да имат свободно време и да се разчетат вместо теб.

Потърси информация, но няма начин да се направи траф за променлива честота, без той да бъде един голям компромис. Ако се сметне за най-ниската честота, става, но ще има големи загуби при висока честота, и обратно - ако сметне за максималната, то при минимална честота магнитопровода ще се насити и трансформаторът ще се запали.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 16 юни 2016 14:48

Vasseto написа:
ktamen написа: ... Ама след като може само с някво елементарно трафче, да си имам 220В що да не използвам тази възможност.

От няколко дни те съветвам да пробваш монофазно да го направиш ама ти се дърпаш. Вземи един траф, примерно от 12V UPS и виж какво ще ти даде на изхода.

И да питам: Това 220V трифазно линейно или фазово ще е? И какво ще захранваш трифазно в колата?

:spam Ще си купуваме вече трифазни лаптопи.

Ако искам да използвам пълната мощност, трябва да използвам и трите фази.
Vasseto написа:
ktamen написа:Алтернаторът е 65А. Щом може да дърпам 900 вата от него постоянен ток, значи ще мога да дърпам поне 1000 вата променлив.

Как го реши това от 900 към 1000 W не разбрах.

Друго много важно нещо дето ти убягва е КОСИНУС ФИ. Написах го с главни букви та да го запомниш.
Една лека сметка към твоите 1000W.
Cos фи на трансформатора е около 0,5
Cos фи на ъглошлайфа е 0,8
Cos фи на алтернатора е около 0,8 до 0,5 в зависимост от товара. А тук разглеждаме само индуктивни товари.

P= 1000 * 0,5 * 0,8 * 0,5 = 200 W върху ъглошлайфа.

Ще си спестя загубената мощност в диодите, оттам са стотината вата.
Косинусите хич няма да ги коментирам, щото става мътна и кървава.
Bucket написа:Не се заяждам,

Точно това правиш. Ако имам някакви въпроси за въздушните междини и останалите подробности, дето си ги изредил, първо теб ще питам.
И да точно такъв траф искам дето са го вържа за алтернатора и на другите жици да се появят 220В. И нищо особено няма в това. Ако знаеш какво е трансформатор и как работи алтернатора, нямаше да си толкова изненадан.
Попитах как се смята трифазен траф. Досега в темата няма никакъв намек в тази посока.
Досега само се потвърждава онази приказка за българските, руските и английските форуми.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Чет 16 юни 2016 16:38

От законите на физиката и в частност на електротехниката не можеш да избягаш.
Да питам при 1000W на колко оборота ще е алтернатора и от там честотата дето ще прехвърляш през трансформатора. Нека да започнем с по леки въпроси тогава. От там вече ще си изчислиш трансформатора по лесно. Косинуса може само с кондензатори да го пооправиш.

Запомни едно от мен: Има ли трансформатор има и загуби.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 16 юни 2016 18:50

Никой генератор не постига номинална мощност при ниски обороти.
Регулирането на напрежението ще е проблем според мен. Едно е да има един буфер (акумулатор ) след генератора, друго е да няма.
Трансформаторите не влошават никакви синуси и косинуси, добър трансформатор, особено силов (добре направен ) има КПД доста над 90% и няма проблем с това.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 16 юни 2016 21:16

Темата понарстнала. Отсега знам едно: от тая трънка заяц няма излезе . За активни товари , трябва яко презастраховане откъм мощност. абсурд е да се върти шлайф или прахосмукачка ( които са поне 800в и повече ) с тази схема. Ще се подпалиш колега . Първото което ще бумне е алтернаторчето, гаранте
И да не се мъчиш с направата на траф, ето ти един готов http://olx.bg/ad/transformator-380-24-v ... 4ad63d2a0e само не знам как ще се държи при сериозна промяна на честотата . Поне трудно ще изгори . Вторичната ти става "първична" в случая . А първичната на трафа ще изкара м/уфазово някъде близко до монофазното напрежение, таман за шлайфа, той ще издържи без проблем до 240в. Ако ми замериш изх.волтаж от алтернатора , ще мога да съм по-точен и да ти кажа с по-голяма сигурност колко волта ще е "изхода" . Но пак казвам не знам как ще се държи при промяна на честотата .

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 16 юни 2016 21:52

Напрежението е ясно, че няма да е така стабилно като 12те волта на входа на трафа, но мисля, че ще се вместя в 10%, което ми е предостатъчно.
samo_pechka написа: не знам как ще се държи при промяна на честотата .

Ще се държи много добре, ама е 10 пъти по-голям отколкото ми трябва. И има няколко пъти повече навивки от нужните.
От форума на Направи си Сам ми помогнаха да стигна до тази книжка http://publ.lib.ru/ARCHIVES/T/TIHOMIROV ... _P.M..html
Тя май ще ми свърши работа.

Върни се в “Направи си сам!”