Колко дизел ви горят колите ?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Колко дизел ви горят колите ?

Мнениеот parno » Съб 20 авг 2016 14:11

Mishonti написа:B5.5 комби 1.9 131 автомат - 10/100 градско и 6,5-7/100 извънградско. Като карам доста динамично и постоянно на климатик. Как ги постигате тия нереални разходи просто не знам.

maaaaaaaagiiiiiiiiiic :11

passat b5 afn - 880км повечето от които извънградско и на климатик
заредени 120лв х 1.95лв/л
разход 6.9/100

Потребителски аватар
dmt_alpha
Автомобил: bmw
Двигател: 1996
Контакти:

Мнениеот dmt_alpha » Нед 21 авг 2016 10:12

Това с меренето на разхода е загубена кауза, нищо чудно че темата има над 1500 отговора. Толкова много неща влиаят на това колко гори един автомобил... - малко по-различно да е налягането на гумите и се усеща; пуснати светлини, климатик и се усеща; да не говорим за по-основните неща:

- още 1-2 човека в колата
- два-три куфара в багажника
- с каква скорост и обороти се шофира
- каква нафта има в резервоара..

Прост пример с моето ходене до море. Колата е Голф 1.9 131кс - трима възрастни и пълен багажник, зареден евтин дизел от Еко в кв. Гео Милев - направо имах чувството че ми наляха вода - до Айтос едвам стигнах с 25 литра. Тоест среден разход около 6.8. Но все пак съм карал средно с около 140 км/ч, тоест колата и е стояла на високи обороти през по-голямата част от пътя.

После се връщах откъм Варна - два куфара и човек по-малко в Голфа; Само малка част от трасето беше магистрала и там пак се наложи да карам доста бавно (проливен дъжд по Хемус, аквапланинг, после задръстване). За около 340 км. съм карал със средна скорост под 90 км/ч. С нафта налята от Марешки и сложена добавка Редекс разхода беше около 5.1 на 100.

И се оказва, че една и съща кола може да гори с има-няма 2 литра разлика на извънградско. Да не говорим, за сравнение между два автомобила, тогава ще е още по-зле - кой е по-добре поддържан, кой е на 150 хил. км, кой е на 350 хил...

Както казах, загубена кауза. Карайте си и се кефете, това е.

Потребителски аватар
IceHeart
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.8 AGN

Мнениеот IceHeart » Нед 21 авг 2016 11:01

Колега, на отиване до Варна, колите винаги харчат повече, защото е изкачване. А на връщане е по-лек маршрута и е номрлано да харчат по-малко! Иначе си прав, че всичко влиае на разхода. Давам пример! карах с 15-ки разхода беше 6.5 на 100к. Боднах 17-ки и качи с литър отгоре.

Bro0z3r
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN 1997

Мнениеот Bro0z3r » Нед 21 авг 2016 11:45

Тоест София се намира под морското равнище? :screwy

Потребителски аватар
dmt_alpha
Контакти:

Мнениеот dmt_alpha » Нед 21 авг 2016 12:34

IceHeart написа:Колега, на отиване до Варна, колите винаги харчат повече, защото е изкачване. А на връщане е по-лек маршрута и е номрлано да харчат по-малко! Иначе си прав, че всичко влиае на разхода. Давам пример! карах с 15-ки разхода беше 6.5 на 100к. Боднах 17-ки и качи с литър отгоре.

Примерът, който дадох беше с Айтос. Разликата между него и София е около 400 метра в полза на София. Варна е на още по-ниско. Така че логиката би трябвало да е обратната :smile . Виж, забравих за цолажа на гумите. Аз съм с 16ки, интересно какво ще стане ако купя по-малки джанти.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 21 авг 2016 12:48

IceHeart написа:Колега, на отиване до Варна, колите винаги харчат повече, защото е изкачване

:bowdown

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 22 авг 2016 7:52

IceHeart написа:Колега, на отиване до Варна, колите винаги харчат повече, защото е изкачване.

А? :screwy .

Потребителски аватар
IceHeart
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.8 AGN

Мнениеот IceHeart » Пон 22 авг 2016 17:26

Какво "А"? От София до Варна ми изхарчи половин резервоар и малко отгоре. На връщане беше по-малко. Ама сигурно до В.Търново е само нанадолнище.

Bro0z3r
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN 1997

Мнениеот Bro0z3r » Пон 22 авг 2016 17:57

Аха.. Пък според това, което прочетох в Уикипедия най-ниската точка на България е Черно море (0 метра надморска височина), което значи, че грешиш и то мощно!!! :screwy :mhihi

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 22 авг 2016 20:49

IceHeart написа:Какво "А"? От София до Варна ми изхарчи половин резервоар и малко отгоре. На връщане беше по-малко.

По -скоро ми се струва че въпроса е малко на психологическа основа.Бързал си за моренцето или приятна командировка, или някакъв друг "гъдел".Та си "понастъпвал газчицата" повечко,което си качва разхода. На връщане е малко по-бавно-не бързаш ,чака те пак офиса,работата ,ядовете...Шегувам се де :mhihi
Иначе сериозно-кота "нула" се приема морското равнище( и не само за бг и не само за Черно море..),та няма как да пътуваш София -Варна и да "качваш' повече баири... :no. Още повече че почти до самия морски бряг се простират части от Стара планина,които са доста над "кота нула".

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Пон 22 авг 2016 22:26

Днес пратих жената с трицилиндрово дизелово нещо (Хюндай Гец 1,5 CRDI) с щерката и още една жена по посока Варна... тя решила да мине през Бургас и ми звъни от там, че колата за 447 км изгорила 33 литра дизел!!! Бах тоз дзвер - удря 7/100... Питах я как е карала - отговора "горе-долу колкото можеше" (в смисъл, че той не може много - 120-130, чат-пат повече, ама само при изпреварване на по-дълга колона, за да не пречи на по-бързите зад нея). Това нормално ли е?

Потребителски аватар
dmt_alpha
Контакти:

Мнениеот dmt_alpha » Пон 22 авг 2016 22:33

Напълно е възможно - ако е карала на повечко обороти, с некачествено гориво. На тази "още една жена" колко са й килограмите, и това е от значение :mhihi

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Пон 22 авг 2016 22:36

dmt_alpha написа: На тази "още една жена" колко са й килограмите...

От трите само моята е на сметка (къде 73-4) другите са под 60 кила гаранция... барабар с куфарите дали се хващат къде 300 кила товар.

Потребителски аватар
dmt_alpha
Контакти:

Мнениеот dmt_alpha » Пон 22 авг 2016 22:51

С риск да кажа някоя глупост - моята логика е малка кола с прекомерен товар да има по-висок разход отколкото друга, способна на по-голяма мощност. Ако Getz-a е направен да вози около 150-200 кг, по тази логика би трябвало повече да се измъчи при прехода, особено ако е слабият мотор (по АутоДата излизат 82кс и 110 кс вариант). Моделът трябва да е някъде малко над 1 тон с поносимо тегло от тон и половина. Да кажем, че твоите са натоварили (+себе си) колата с още 250 кг - това означава че е носила едно 123% от теглото си (до към 127-8% на пълен резервоар). Ако ползваме за сравнение моят автомобил (Голф 4ка) - същия багаж вътре щеше да даде само до към 120% от стандарната маса.

Аз поне така си го обяснявам - голяма кола лесно вози голям товар. Малка кола - не толкова лесно. От там и разхода.

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот valiosport » Пон 22 авг 2016 23:26

Lupender написа:Бах тоз дзвер - удря 7/100... Питах я как е карала - отговора "горе-долу колкото можеше" (в смисъл, че той не може много - 120-130

Баш 120 да вдига само не ми се вярва, като пуснат и климатика да им е хладно и при положение че няма 6-та скорост и се кара над средни обороти, колко искаш да изгори :h020 Това че двигателчето е малко не гарантира че е по-икономичен, при определени условия да.
За пример ще ти дам моя Голф 4 1.9 ТДИ 150 кончета с чип в момента е 190 коня, за да докарам разход 7/100 извън града трябва да съм пуснал климатика и да я стъпвам да пуши постоянно при изпреварване, ако я карам магистрално със 140 разхода ще е малко над 6/100.
Бащата има Мондео ТДЦИ 115к.с и ми се оплаква че в града лапала 10/100, аз 10 не мога да докарам ако ще да я карам в края на обортомера...
Преди да чипосам голфа не ми се вярваше че разхода леко падал, ама наистина падна, колата върви с по-малко газчица и тегли по-яко в ниските обороти, сега си карам спокойно с 1400-1600оборота и като подам леко газ си наема.

Та мисълта ми е че факторите влияещи на разхода са много, тегло на автомобила, в какви обороти се кара, как наемаш с газта, на какви дестинации се кара колата и т.н.

Върни се в “Дизелови агрегати”