Мнениеот kgkep » Съб 20 авг 2016 10:10
Здравейте, събрахме колата. Като свалих главата отдолу беше ужасно. По буталата и клапаните имаше страшен черен нагар полепнал на парцали. От клапаните нито един не затваряше добре и един от триъгълните отвори за антифриза на главата беше доста изяден от антифриза и шуплите стигаха под металния пръстен на 3ти цилиндър. Отделно колата не беше правилно зацепена и след свалянето на главата буталата на 1ви и 4ти цилиндър не бяха на ГМТ. Всмукателния колектор също беше доста изяден там където ляга гумичката за антифриза на главата.
Сега след ремнта не изпушва на масло след палене, работи много по-тихо и може би се развърта по-добре, като мисля че това се дължи на презацепения ангренаж.
Главата е била крива според шлайфистите и се е наложило да наваряват разпрашеното от антифриза, в крайна сметка се получи добре.
По цилиндрите нямаше надрано и нищо фрапиращо за кола на 200000+ км. и 23 години и сегменти не сменяхме. Ще взема като имам време да замеря компресията отново, но смятам че след пасването на клапаните е вече над 10. С пасването и чистенето на клапаните видях много зор. Не бяха изгорели, но майстора каза, че доста рядко е отварял кола с толкова лошо изгаряне.
Сега имам няколко въпроса. Да сложа ли антифриз G12, за да пазя главата, тъй като беше разядена на въпросния отвор, или не е подходящ за чугунения блок? Ако не е какъв G11 да взема за да съм сигурен, че няма да я яде?
След ремонта със същия температурен датчик и пълна с вода държи съвсем малко над 90°, около 92, 93° ако уреда е верен. Със същия уред и същия датчик преди това отиваше към 110°. При 100° на уред перката се включва и го връща отново на около 90°. Понеже имам още един датчик, го сложих на мястото за втория, където беше тапата и само си сменям кабела. На втория ми дава около 100° и съпротивленията на пиновете са различни на двата, тоест единия лъже. Този оригиналния е с черен пръстен а втория с жълт, уж и двата са за ABS мотор. Ако жълтия е верен значи преди е била на 120, а не на 110° преди ремонта. Днес ще го меря с термометър, за да видя колко е реално, ако има разлика от показанията и на двата какъв да взема, за да е 100% съвместим със колата?
Ако е верен този оригиналния, 90 + 2,3 градуса много ли и е, мен ме притеснява, че не е точно 90, но не мисля че е проблем. На колко трябва да се включи перката?