Здравейте, тежко започна да пали, втулките на стартера са за смяна. Свалих стартера но за моя изненада видях, че една от втулките не е на стартера, а е занитена в блока на двигателя Пасат Б3 Как се сменя тя?????
Тя тая втулка е с размер 12.1х14.1, та се вади с метчик 13, ама поради честата липса на точно такъв размер метчик, се вади и с метчик 14. Нова втулка се продава в магазина готова. Някой ги райбероват, аз понеже не знам как става тоя номер си я пускам втулката в отвора и надявам стартера
К.Одаджийски написа:Някой ги райбероват, аз понеже не знам как става тоя номер си я пускам втулката в отвора и надявам стартера
Райберова се след набиване. но си трябва точен райбер, дълъг върток и ъочна ръка.. Преди монтаж щателнопочистване на отвора. Охлаждане на втулката с течен азот или СО2 и с ръкавица поставяне в отвора.
на място с райбер трудна работа . уточняващият размер на райбера е в горния край , а при глух отвор няма дължина за райбера. това е мое мнение.обикновено втулките са стандартни и с дорник набиване и трябва да няма проблеми.
Леле, голям филм стана с тази втулка в скоростната кутия. Първо, се оказа, че втулката е толкова износена, че метчик №12 не я хваща. А метчик №13 няма. Опитвах да подострям един болт №14 на шмиргела, да го правя на метчик но нищо не се получи. Накрая подострих един стоманен прът от тример и го вкарах между втулката и гнездото. С удари успях да я счупя и така я вадих на парчета. Интересното стана, когато тръгнах да слагам новата и при набиването изпадна вътре в кутията. Нито я виждам, нито мога да бръкна. Добре че имам ендоскоп, та го пъхнах вътре в кутията и я видях. Пробвах с тел - няма как. После приспособих на прахосмукачката един тънък маркуч, а към него вързах камерата на ендоскопа - профи! В крайна сметка успях да я извадя с вакуум.
Зачистване на ротор, проверка на четките ?? Ако една четчица не иска да прави добър контакт, започва да върти наполовина по бавно. Пускатела как е (ако може да се провери при Вас) , и в какво състояние са връзките - акк. клема/кабел стартер; кабел стартер/ кабелна обувка вход; кабелна обувка изход (от пускатела към стартера) "натакованото" кабелче което отива към четкодържатела; връзката на "натакованото" кабелче към четкодържател. Колега ако си близо до Варна ще ми отнеме по малко време да го разглобя и погледна, отколкото да го описвам :( Пропуснах още 4 точки на възможна повреда :(( кабел маса двигател/купе; и окисляване на проводниците ВЪВ клемите към акк.