Passat B3, 1991, 2E - водата отива някъде, наистина някъде...

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Светалце
Автомобил: Passat GL
Двигател: E2 91

Passat B3, 1991, 2E - водата отива някъде, наистина някъде...

Мнениеот Светалце » Вто 27 сеп 2016 15:19

Знам, че Ви е мъчно за мен и моите глупотевини, но все пак имате и нужда от почивка, а не че колицата ми е много здрава и върви без проблеми! Що дивотии преживях около нея през изминалото време - не е истина - книга мога да напиша, ама нейсе. Ако ми остане време и спре да ме мързи, може и да я напиша - за да знаете къде да не ходите никога, къде ще се опитат да Ви излъжат много яко и с много пари, и къде все пак ще Ви свършат работа в област Монтана. Пък и да се посмеете повече или по-малко! Обаче - край с почивката Ви, щото - те сега, те - тава си е истинска загадка! :banghead - водата ми ходи някъде! Не е в маслото, не е и на земята... :h020 Айде, перката дефектира пътьом от едно състезание и водата явно се изпарява. :stumm А тъпата перка се включва само, когато колата е спряла, за да може да ми изтощи и акумулатора! :bishop Да, ама не! Щото водата изчезва и когато колата си е на едно място и всичко в нея е по-студено и от сърцето на Ледената кралица! Та, значи, сутринта налях 2 литра вода, защото си я събра. И преди малко слязох да проверя пак и... опааааа още два литра изпи тоя смок! Ама да не решите, че някъде съм ходила с нея. Нъц! Не съм излизала даже от вкъщи! А вчера, вечерта, когато прибрах детето от турнира, и след като изстина таратайката, я допълних с вода. Та така - или у колата, във охлаждащата система живее некъв воден змей :death , или, което е по-вероятно - аз отново имам голям проблем?! Много се надявам да сте ми разбрали обясненията - защото много се старах да съм максимално подробна и обстойна! И сега - може да питате и да ми давате акъл на воля. :scare3

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Passat B3, 1991, 2E - водата отива някъде, наистина някъде...

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 27 сеп 2016 15:27

Аз нищо не разбрах, освен, че колата последно е карана без вода. Перката трябва да се включва и в движение, както и на място при работещ двигател. Ако се включва само като угасиш колата, значи най-вероятно шалтера който отговаря за пускането на перката и монтиран долу ниско на радиатора не работи. А се пуска само на изгасен мотор заради датчика за остатъчна топлина, който е закачен на капака на клапаните и явно си работи.

Потребителски аватар
Светалце

Мнениеот Светалце » Вто 27 сеп 2016 15:29

Добре!Очевидно си разбрал. Ще потърся датчика. И ще търся нов. Но остава въпроса къде отива водата. Ако след 3-4 часа сляза долу, пак ще има къде да налея два литра вода. Не тече от никъде под нея.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 27 сеп 2016 15:38

Значи, само предполагам. Като си се прибрала от път, си наляла вода, липсвала е в системата защото е била изхвърлена по време на движение през разширителния съд. Докато изстине обаче мотора водата се свива, пълни се блока и след 3-4 часа има място за сипване на още вода. Обаче след второто сипване, не вярвам да има повече къде да се сипва. Може би още малко, ако се запали мотора и се загрее до отваряне на термостата и след последващото изстиване да е станало обезвъздушаването вече и да няма къде да се сипва

Потребителски аватар
Светалце

Мнениеот Светалце » Вто 27 сеп 2016 16:02

Това ме притеснява - къде отива тая вода?! Да предположим, че се е обезвъздушило, докато издаваше бълбукащи звуци. Но звуците спряха, а за вода има място. Още и още. Спряла съм на асфалт - ако тече, отдолу ще се вижда. И съм на наклон - ще ми потече в краката , все пак. Но не тече! И маслото си е кафяво на цвят и мазно на пипане. Казаха ми, че ако е изгоряла гарнитурата, и са се смесила, маслото в картера ще си промени цвета и консистенцията.
Но по мои сметки и в картера да ходеше - щях да съм го напълнила и него! Единственият съд с такъв обем в колата е резервоара, но не виждам по какъв път може водата да стигне там.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 27 сеп 2016 16:44

Има вариант и да влезе в картера, но това само ако е изгнила гарнитурата между охл система и връщата от главата магистрала. Обикновено изгнива от другата страна към качващата масло магистрала и там поради по високото налягане на маслото, то отива при водата, а не водата при него. Другия вариант е да отиде масло във водата или обратно е през изгнил маслен охладител. В случая теб не те вълнува това. Около 6,5 литра събира тоя двигател.

Потребителски аватар
Johnsword
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1.8 RP1991

Мнениеот Johnsword » Вто 27 сеп 2016 17:49

Както каза колегата Одаджийски, запали я след като си сложила тези 2л. вода, нека отвори термостата, да напълни и големия кръг, ще се нуждае от още минимум 4л. щом е била празна. Което ме изумява до няква степен,че не е прегряла. :screwy И вече, щом пак я глътне. Отиди в сервиз или на врачка. :bishop

Потребителски аватар
Светалце

Мнениеот Светалце » Вто 27 сеп 2016 19:03

Ще приема, че вече съм ѝ наляла този обем. Утре ще я проверя отново преди да я закарам в сервиза. Няма да търся врачка, защото им имам по-малко доверие и от на автомонтьорите, които ме виждат за първи път!

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 27 сеп 2016 19:29

Светалце написа:Единственият съд с такъв обем в колата е резервоара,

Още по-голям е обема на купето, та ако е въпроса за запълване на обеми - направо си наеми водоноска :mhihi
А как се пълни купето?
Лесно!
През радиаторчето на парното.
В този ред на мисли провери какво е положението под предните 2 стелки

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 27 сеп 2016 20:19

На студен двигател в охладителната система се подава налягане 0,5 бара. С хубав фенер се оглежда навсякъде за теч.

Потребителски аватар
Светалце

Мнениеот Светалце » Вто 27 сеп 2016 20:33

radotom : Нема у купето! Иначе щеше да ми дими у време на возенье! Туй вече съм го преживела! Не че не мой съ пувтори, ма имам опит и неа питам, да се срамим! :biggrin
Но бях забравила, че купето е с най-голям обем! Благодаря за припомнянето!

Потребителски аватар
Светалце

Мнениеот Светалце » Вто 27 сеп 2016 20:35

muns61: Ако доживея до 6- 9 октомври и колицата се нормализира, ще я погледнеш ли, като доведа детето на турнир в Плевен? Аз ще съм се запасила с вода от тука! :icon_lol

Потребителски аватар
Светалце

Мнениеот Светалце » Вто 27 сеп 2016 20:38

И още един въпрос - по какво се познава дали е прегряла?

Потребителски аватар
Johnsword
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1.8 RP1991

Мнениеот Johnsword » Вто 27 сеп 2016 20:47

По уреда за температура намиращ се в ляво до уреда за бензина. Мине ли 100, вече е опасно. Ако това не ти работи, като изпуши отпред, само остава да се молиш..

Потребителски аватар
vlado_tonev
Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
Двигател: ALH 2000
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Вто 27 сеп 2016 21:31

Ако питаш за симптомите,те са намалена мощност(по-малка компресия),омешване на водата с маслото(изгоряла гарнитура на главата или спукана такава).Но това са евентуални последствия.Не е задължително да са такива при теб.

Върни се в “Passat”