Термостат менте или оригинал

Оплачете се от неграмотни майстори или похвалете някой, който си разбира от работата ... Споделете от къде купувате части за вашят VW
perobulgaria
Автомобил:
Двигател:

Re: Термостат менте или оригинал

Мнениеот perobulgaria » Вто 01 ное 2016 12:31

ееее. върнах го вече. съжалявам. мога да ти подаря от форд на 80 градуса. не е оригинален. хахаха. но според моя термометър си е точен. в същност термометърът е такъв дето се боцва в пуйката докато я печеш във фурна. хахаха. иначе върши работа

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 01 ное 2016 13:37

Замерването на работата на термостата "на сухо" може да не е много точен критерии.
Не съм убеден че антифриз и вода достигат една и съща температура на загряване за едно и също време. :screwy
Отделно че на каквато и температура да завират течностите,то в охладителната система те са в херметическа среда и там няма процес врене и кипене-има "бомбастично" темп. разширение,което прави сериозни бели.
Може и да греша -просто винаги търся най-логично обяснение на възникнал проблем.

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP

Мнениеот Spas » Вто 01 ное 2016 14:14

Не, нееее, не грешиш въобще, много си си прав даже :th_up Българинът, за съжаление, най-много се притеснява "да не се мине и да не настине" и сме много мнителни, повечето, а не трябва. :mhihi Според мен термостата в пликчето си беше много ОК и нямаше да има никакви драми с него човека. :th_up

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Вто 01 ное 2016 15:03

По моите скромни наблюдения над термостатите досега и споделени неща с приятели:
1. Моторрад
2. Валер
3. Калорстат на Вернет
Защо Моторрада е на първо място за мен лично. Изкарвали са ми най-много 2 термостата на 2 коли лични - на едната 50 хилки преди да я тотализирам, на сегашната преди 2 3 месеца го смених на 90 хиляди. Смених го с Вернет (нямаше Моторрад), Вернета изкара 2 дена, после ми го свалиха, тъпия термостат работеше, ама се беше изместила оста му(все едно беше сглобяван с чук да им .... френска) и не затваряше. Викам му на майстрора махай го няма да го свалям през 2 дни, той ми вика нямам Моторрад, ама ще ти дам Гейтс - изсмях му се и му викам - Баце, тия ремъци правят, бог знае термостатите кой им ги прави. Отваряме кутията - вътре Моторрад - викам му идеално давай го. Изпипан, направен от по-дебела ламарина, абе личи си му че е хубав(като стария). Стария Моторрад по същия начин - викам му дай някав термостат - имам едни на BGA ми каза, отваряме кутията пак Моторрад. 8 лв беше - направо подарък, а изкара 90 хиляди.
Валер карат 2 приятели, добри са.
Отдела за автотермостати на Вернет е собственост на Бер от известно време, така че Бера си е жив Вернвт в доста от случаите. :)

Мнението е малко ОФФФ, за което се извинявам, просто колегата за бъдеще ако не остане доволен от оригиналните части, да преценява :)

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 01 ное 2016 17:27

Термометърът, явно е точен. Поне мен няколко градуса не биха ме притеснили, стига да не станат повече градуси с времето.
Дори умишлено съм слагал "по-горещ" термостат за по-добро парно, файдата беше символична, ама тогава се бях видял в чудо да търся що нямам парно и пробвах и това. Карах две години с него докато се скапа.

Потребителски аватар
°niksi°
Бай Брадър
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот °niksi° » Вто 01 ное 2016 22:33

Едно уточнение което на дали някой е загледал по литературата - термостата ЗАПОЧВА да отваря на 87 градуса и е НАПЪЛНО отворил на 102 /мисля че беше/.

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот valiosport » Вто 01 ное 2016 23:00

Точно така термостата започва да отваря при 87° и е напълно отворен при 102°

В събота и аз се засилих да взимам оригинален термостат, но като ми обявиха 88 лева и трябвало да се поръчва и просто не ми се занимаваше си взех на Behr/Mahle за 21 лева, 1.5 литра концентрат G12 SWAG и 5 литра дестилирана вода и за 2 часа си го смених и сега парното буквално ще ми изгори краката :mhihi
О-пръстена си беше в кутийката и не се наложи да търся.
Прикачени файлове
Оригинален 1.jpg
Ето го оригиналния термостат който си беше на колата
Оригинален 2.jpg
Оригиналния
Behr 2.jpg
Този е на Behr
Behr.jpg
Има същите надписи като оригиналния
Rezultata.jpg
Ето го и резултата на 7-мия километър изправи стрелката при пуснато парно на макс и шофиране до 2000 оборота. Доволен съм от резултата!

perobulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот perobulgaria » Сря 02 ное 2016 0:28

има една малка разлика между оригинален и алтернативен термостат. оригиналните имат едно гумено уплътнение отвътре. Ако стане беля, избива уплътнението и водата пак циркулира. Всички други го нямат.

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот valiosport » Сря 02 ное 2016 1:55

Така ли не знаех това, ама ми е чудно какво е това специално оплътнение че само оригиналния го има при положение че дори оригиналния трябва да е произведен от някоя марка която произвежда термостати? Не ми се вярва да е произведен във VW.
Аз гумени оплътнения в оригиналния не видях, ти къде ги виждаш не знам, но както и да е.... Сега да не ме нападнете, никога не съм казвал че оригиналния не е по-добър. Аз също съм ЗА оригиналния, но ме достраша да си взема щото не го знам колко ще изкара или недай си боже да нацеля дефектна бройка.
Но догодина задължително ще пробвам с оригинален така и така ми е станало навик преди зимата да слагам нов термостат.
Термостата ти е оригинален не му се втелясвай, слагай го смело, а пък ако не ти харесва ми го дай на мен да пробвам дали ще загрее по-бързо... :mhihi

Потребителски аватар
soadfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот soadfan » Сря 02 ное 2016 6:37

valiosport написа:Точно така термостата започва да отваря при 87° и е напълно отворен при 102°

В събота и аз се засилих да взимам оригинален термостат, но като ми обявиха 88 лева и трябвало да се поръчва и просто не ми се занимаваше си взех на Behr/Mahle за 21 лева, 1.5 литра концентрат G12 SWAG и 5 литра дестилирана вода и за 2 часа си го смених и сега парното буквално ще ми изгори краката :mhihi
О-пръстена си беше в кутийката и не се наложи да търся.

Само да добавя, че моя освен всичко друго има и изискване за minimum valve lift при някакви градуси (за мотоциклет става въпрос, ама не е задължително само при тях да има такова изискване).
Та изискването е да отваря 8 мм (просвет) при 96 градуса, моя отваря 5мм. В резултат, на мотоциклетът всичко си му е ок, дори и в жегите, градско. Обаче като го покарам малко юнашката (магистрала/писта), препълва преливника и от там загуба на охладителна течност.

П.П. И аз го варих на котлона, термометъра ми е приставка на мултицета.

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Сря 02 ное 2016 11:34

Теми много и то от поне 10 години насам.
По отношение на коментара на колегата за гуменото уплътнение в термостата(по диаметъра който отваря/затваря), за защита, мога да кажа, че оригиналния нямаше(беше с щамповани ФВ Ауди и пишеше освен другите неща и Tomson, по спомен).
На моя автомобил Б4(за 16 г. ползване) е сменян два пъти термостат с марка Валер, като и двата пъти го купувах от офиса на един и същ вносител. Първия беше без тази предпазна гума и държеше 90 градуса без вкл. климатик, а втория, който смених преди около 2 г. без вкл. климатик поддържа 87-88 гр., а при вкл. 90. Не съм усетил разлика в парното при студено време. Наскоро купих за друг автомобил пак ФВ, термостат на Бер/Мале(като на снимките на колегата valoisport), който е в кутия и към него има гумения опръстен. Нямам впечатления от работата му, смяната предстои.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 02 ное 2016 12:37

Dpop написа:Наскоро купих за друг автомобил пак ФВ, термостат на Бер/Мале(като на снимките на колегата valoisport),

И аз съм слагал от години на колите си главно такива термостати,относително доволен съм,но с тая "световна глобализация" не смея да давам 100%-ви препоръки,щото вече не знам кое къде се прави,доколко е компромиса качество-цена за нашия пазар и т.н.
Май вече всичко по магазините е на честна дума.Напоследък почти всички рекламации(не само на авточасти) които съм правил ,ми ги приемат почти без възражения -явно си знаят стоката.

perobulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот perobulgaria » Сря 02 ное 2016 13:22

Специално за Valiosport ще направя снимка, така че да се види уплътнението от вътрешната страна. Ако са ти го продали за оригинален и няма такова уплътнение, според мен не е оригинал. Сигурно някоя фирма ги прави за фолксваген, само че според изискванията на марката. така както си купувам масло от фолксваген англия и ми дават Quantum Platinum масло. Произведено от Castrol, но не пише кастрол на него и дори тубата не е същата. Защо оригиналните термостати да са абсолютно копие на нещо, което според вас никой не би предпочел пред оригинала? Явно, че компанията, която ги произвежда си ги прави според изискванията на фолксваген. Според мен въпросното уплътнение е в тази графа. Все пак това е мое мнение и ако греша то е защото съм човек и моля останалите форум участници да не ме нахранят с лека ръка. Ако някой има информация по въпроса нека да я сподели. затова отворих темата а не да се заяждаме един с друг.

golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Мнениеот golfmk1 » Сря 02 ное 2016 14:41

Няма вариант да има щампа VW/AUDI и да не е оригинален.

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP

Мнениеот Spas » Сря 02 ное 2016 14:43

Има, има много добре подправени ментаци. Рядкост, но има. Много зависи откъде е закупен?

Върни се в “Сервизи, магазини и части за VW”