Внимавайте какви гуми купувате!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Re: Внимавайте какви гуми купувате!

Мнениеот pe6kata » Пон 21 ное 2016 19:50

проблема е че, едни 10 години пропускаш спрямо коментара на колегата :mhihi

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 21 ное 2016 19:52

Аха... :redface
Чак пък толкова на дали :smile

Потребителски аватар
EmilDinkov
Автомобил: Polo
Двигател: APQ

Мнениеот EmilDinkov » Чет 22 дек 2016 13:30

forski написа:
EmilDinkov написа:... защото не разбирам нищо от гуми и ме е страх, че ще взема някоя с дот 0106 :D

Поздрави!

И какъв е проблема да си купиш гума с дот 0116, все пак купуваш автомобилна гума, а не торта с яйчен крем :rolleyes

Дам, капарирах си гумите вече. Надявам се да са с такъв дот :)

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Нед 25 дек 2016 16:22

Интересното за гумите е, че по форумите се пише много, а в сайтовете на производителите никъде няма дефиниция за стара гума та било то лятна или зимна. Търговците от друга страна се държат двойствено - когато не си сигурен купувач и трябва да те обедят да си купиш гуми ти обясняват колко е хубаво да си с нови гуми, а когато си отишъл с парите и търсиш определено нещо гледат да ти пробутат първо залежалата стока с обяснението, че е била съхранявана "правилно" и няма значение годината на производство.
Миналата зима гледах едно предаване по някоя руска телевизия за увеличеният брой катастрофи. Гумите нови, колите нови и технически изправни, водачите с голям опит и не са пили..., катастрофи има! При разследването се оказа, че увеличеният брой катастрофи се дължи на агресивните реклами за гуми, където колите остават стабилни при страховити зимни условия. Само да си с нови гуми еди каква си марка! Изводът беше, че колите и гумите се подчиняват на едни и същи физични закони и когато атмосферните условия са лоши се препоръчва и колите и ние да си стоим в къщи!
Притеснителен е факта у нас, че депутатите приеха задължителни зимни гуми без ясни дефиниции за всички показатели за гумите. Направиха го като первезийте за предимството на пешеходците.

fighter-interceptor
Автомобил: Golf 4
Двигател: AHW 2000

Мнениеот fighter-interceptor » Нед 25 дек 2016 18:14

Напълно поддържам горенаписаното.

Потребителски аватар
stypkata
Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
Двигател: AEK

Мнениеот stypkata » Пет 06 яну 2017 19:30

Aз да ви питам коя e по-хубавата гума:

1.Fulta Kristall Supremo
2.Vredestain Snowtrack 5 XL

keymaker
Автомобил: Passat+T4
Двигател: ABS+AAB

Мнениеот keymaker » Пет 06 яну 2017 19:49

За 8г. като собственик на малка гумаджийница съм демонтирал и изхвърлил над 100 гуми с марката фулда ,не по друга причина ,а поради скъсани телове и съответно изкривяване на гумата по протектора ( бременна) без видими следи от скокове в дупка или борба с бордюри, и само 1-2 с марката вредещайн ,но поради скок в качествена дупка и качване на бордюр със засилка.
Специално за моделите сноутрак 3 и 5 има много добри отзиви ,а и имам преки наблюдения бих ги сравнил с бриджстон ЛМ серията ,който според много потребители е може би най-сериозната гума.

Потребителски аватар
stypkata
Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
Двигател: AEK

Мнениеот stypkata » Пет 06 яну 2017 20:48

Да ти кажа и аз бях с лошо мнение за Фулда,но миналата зима ми изпаднаха 2бр от гореспоменатия модел с 4-5мм грайпфер ,които ги карах миналата зима (нямаше сняг) и понеже нямам добро мнение за гумата реших да не ги свалям за лятото а да ги карам докато издъхнат и да си купя "хубави' .Така и направих- цяло лято ги смлях от каране (навъртял съм им към 30 000км тази година при доста интензивно/спортно каране в жеги и т.н.) и тази зима са с под 2мм грайпфер а по крайщата са на 0.Та от както заваля снега в Бургас (1 седмица) я пробвах на какви ли не зимни терени тези изтормозени гуми и до сега не са ме оставили никъде.Държат се много добре на лед и сняг,катеря баири с тези галоши без проблем и като че ли си промених мнението за марката,за това се замислям дали да не взема пак 2 такива,но нови - гледам ,че не са скъпи новите .Вървят по 85лв/бр.Та не знам за какви изкривявания по гумата говориш.По моите няма такива .Та за това се чудех ,но ще заложа на сигурно и ще взема Vredestain-a .Благодаря за бързия отговор!

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Съб 07 яну 2017 12:21

keymaker написа:За 8г. като собственик на малка гумаджийница ..... .

Я, дай мнение за зимните Корморани. Търговците твърдят, че са произведени в заводите на Мишелин и със същите материали. Алтернативна марка. В малките размери до 15 инча Корморан били оп-добри от Мишелин!...

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Съб 07 яну 2017 12:36

+1 за vredestein

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP

Мнениеот Spas » Съб 07 яну 2017 12:37

Aз съм карал много години корморан, 14-ки и 15-ки, много съм доволен, не са Мишелин, това са тъпотии, произвеждат се в Чехия и Сърбия, като първите са с по-добро качество.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 07 яну 2017 13:11

ila написа:
keymaker написа:За 8г. като собственик на малка гумаджийница ..... .

Я, дай мнение за зимните Корморани. Търговците твърдят, че са произведени в заводите на Мишелин и със същите материали. Алтернативна марка. В малките размери до 15 инча Корморан били оп-добри от Мишелин!...

Хахахахахахахахах :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown Дълбок поклон :h020

keymaker
Автомобил: Passat+T4
Двигател: ABS+AAB

Мнениеот keymaker » Съб 07 яну 2017 15:58

ila написа:

--------------------------------------
Е като са по добри ,защо са 3 пъти по ефтини? Не са произведени в техните заводи ,а ползват старите им матрици с малко разкрасяване и вярно дават им рецепта за смес ,ама тя е по скоро пожелателна.
Мишелин след 3-4 зими още хапе ,а корморана на втората почва да издиша на третата е по зле от нова лятна на сняг.
Ефтините гуми много хора ги ползват от есента/началото на зимата/ до следващата есен/зима/ и ги заменят с нови.

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Съб 07 яну 2017 23:42

Не, че тези мнения са неочаквани, но все пак очаквах преки впечатления от ползващи такива гуми и професионални от специалисти.
Ето мойте впечатления:
На предишната ми кола Г3 имах 4 броя нови летни корморани. Карах ги около 4-5 години , свалих им грайфера на 4 мм и с тях продадох колата. През целия период на ползване съм карал във всвякави лятни условия - хлъзгави пътища, кални, с проливен дъжд и остри завои... никога не са се подхлъзвали и никога не са изпадали в аквапланинг, дори и във вода до джантата с 90 -100км в час.
Именно стабилното им поведение ми помогна при решението за закупуване на заимни гуми за сегашната ми кола. Купих ги миналата зима. С тях имах 2 пъти Пампорово с много каране по тамошните пътища, 5 Предела и Шилигарника и десетина Витоши. Никаде не са поднесли, забоксували, затънали. Този сезон имам само един заснежено-заледен Предел и миналата седмица на Златните мостове. Пак никави проблеми! В този студ, тази седмица няма да излизам с колата. Одеве при минус 14 забивах нокти в гумите и не ми направи впечатлени да са станали по-твърди. Когато ги избирах сравнявах онези цветни етикети - Кормораните отстъпват на скъпите марки само по шум и икономия на гориво. Сега да кажа малко за цената - миналата година ги купих за 92 лв/1 бр. при цена за Фулда 125-9 лв/1бр. и цена за Мишелина 135-145 лв/1бр. Цената не се различава в пъти. Ако колегата гумаджия продава Корморани 15" по 45 лв/1бр. ще си купя поне още 2 комплекта, нищо че моите още са нови!
С този пост не искам да разколебавам колегите любители на съпите марки, нито да заблуждавам тези с екстремално поведение на пътя. По-скоро искам да споделят мнение и други , които карат с такива гуми.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 07 яну 2017 23:57

Аз пък купих колата си от профила преди вече 4 години с летни корморан купувани нови на 2ри сезон. Няма такива пръчки. Отървах се от тях по най-бързия начин и си взех 4 ГИ ефициент грип, от които съм в пъти по-доволен. Такава марка гуми няма да сложа никога на колата си повече. Предпочитам среден клас/висок клас гуми пред тези евтини подобия Корморан.
И не виждам каква е логиката да даваме мнения, при положение, че ти караш с такива. Сега ако е работата моята дума срещу тази на някой друг - нека хората, дето четат темата, си преценят сами на кого да вярват :th_up Ако си от тоя тип хора, дето ще извадят вода от девет извора, да докажат, че евтините гуми си струват, то повече няма смисъл да коментираме. :a045 На служебната си кола имам някакви дори по-евтини от Корморан, сигурно са китайчета, чистак нови. Много драпат, ама като вдигна 100 км/ч трябва да си слагам тапи в ушите :mhihi

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”