Внимавайте какви гуми купувате!
- pe6kata
- VW експерт
- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
Re: Внимавайте какви гуми купувате!
проблема е че, едни 10 години пропускаш спрямо коментара на колегата 

- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Аха...
Чак пък толкова на дали

Чак пък толкова на дали

- EmilDinkov
- Автомобил: Polo
- Двигател: APQ
forski написа:EmilDinkov написа:... защото не разбирам нищо от гуми и ме е страх, че ще взема някоя с дот 0106 :D
Поздрави!
И какъв е проблема да си купиш гума с дот 0116, все пак купуваш автомобилна гума, а не торта с яйчен крем
Дам, капарирах си гумите вече. Надявам се да са с такъв дот :)
Интересното за гумите е, че по форумите се пише много, а в сайтовете на производителите никъде няма дефиниция за стара гума та било то лятна или зимна. Търговците от друга страна се държат двойствено - когато не си сигурен купувач и трябва да те обедят да си купиш гуми ти обясняват колко е хубаво да си с нови гуми, а когато си отишъл с парите и търсиш определено нещо гледат да ти пробутат първо залежалата стока с обяснението, че е била съхранявана "правилно" и няма значение годината на производство.
Миналата зима гледах едно предаване по някоя руска телевизия за увеличеният брой катастрофи. Гумите нови, колите нови и технически изправни, водачите с голям опит и не са пили..., катастрофи има! При разследването се оказа, че увеличеният брой катастрофи се дължи на агресивните реклами за гуми, където колите остават стабилни при страховити зимни условия. Само да си с нови гуми еди каква си марка! Изводът беше, че колите и гумите се подчиняват на едни и същи физични закони и когато атмосферните условия са лоши се препоръчва и колите и ние да си стоим в къщи!
Притеснителен е факта у нас, че депутатите приеха задължителни зимни гуми без ясни дефиниции за всички показатели за гумите. Направиха го като первезийте за предимството на пешеходците.
Миналата зима гледах едно предаване по някоя руска телевизия за увеличеният брой катастрофи. Гумите нови, колите нови и технически изправни, водачите с голям опит и не са пили..., катастрофи има! При разследването се оказа, че увеличеният брой катастрофи се дължи на агресивните реклами за гуми, където колите остават стабилни при страховити зимни условия. Само да си с нови гуми еди каква си марка! Изводът беше, че колите и гумите се подчиняват на едни и същи физични закони и когато атмосферните условия са лоши се препоръчва и колите и ние да си стоим в къщи!
Притеснителен е факта у нас, че депутатите приеха задължителни зимни гуми без ясни дефиниции за всички показатели за гумите. Направиха го като первезийте за предимството на пешеходците.
-
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AHW 2000
Напълно поддържам горенаписаното.
- stypkata
- Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
- Двигател: AEK
Aз да ви питам коя e по-хубавата гума:
1.Fulta Kristall Supremo
2.Vredestain Snowtrack 5 XL
1.Fulta Kristall Supremo
2.Vredestain Snowtrack 5 XL
-
- Автомобил: Passat+T4
- Двигател: ABS+AAB
За 8г. като собственик на малка гумаджийница съм демонтирал и изхвърлил над 100 гуми с марката фулда ,не по друга причина ,а поради скъсани телове и съответно изкривяване на гумата по протектора ( бременна) без видими следи от скокове в дупка или борба с бордюри, и само 1-2 с марката вредещайн ,но поради скок в качествена дупка и качване на бордюр със засилка.
Специално за моделите сноутрак 3 и 5 има много добри отзиви ,а и имам преки наблюдения бих ги сравнил с бриджстон ЛМ серията ,който според много потребители е може би най-сериозната гума.
Специално за моделите сноутрак 3 и 5 има много добри отзиви ,а и имам преки наблюдения бих ги сравнил с бриджстон ЛМ серията ,който според много потребители е може би най-сериозната гума.
- stypkata
- Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
- Двигател: AEK
Да ти кажа и аз бях с лошо мнение за Фулда,но миналата зима ми изпаднаха 2бр от гореспоменатия модел с 4-5мм грайпфер ,които ги карах миналата зима (нямаше сняг) и понеже нямам добро мнение за гумата реших да не ги свалям за лятото а да ги карам докато издъхнат и да си купя "хубави' .Така и направих- цяло лято ги смлях от каране (навъртял съм им към 30 000км тази година при доста интензивно/спортно каране в жеги и т.н.) и тази зима са с под 2мм грайпфер а по крайщата са на 0.Та от както заваля снега в Бургас (1 седмица) я пробвах на какви ли не зимни терени тези изтормозени гуми и до сега не са ме оставили никъде.Държат се много добре на лед и сняг,катеря баири с тези галоши без проблем и като че ли си промених мнението за марката,за това се замислям дали да не взема пак 2 такива,но нови - гледам ,че не са скъпи новите .Вървят по 85лв/бр.Та не знам за какви изкривявания по гумата говориш.По моите няма такива .Та за това се чудех ,но ще заложа на сигурно и ще взема Vredestain-a .Благодаря за бързия отговор!
keymaker написа:За 8г. като собственик на малка гумаджийница ..... .
Я, дай мнение за зимните Корморани. Търговците твърдят, че са произведени в заводите на Мишелин и със същите материали. Алтернативна марка. В малките размери до 15 инча Корморан били оп-добри от Мишелин!...
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
+1 за vredestein
- Spas
- Модератор
- Автомобил: VW Golf 2
- Двигател: 1800 RP
Aз съм карал много години корморан, 14-ки и 15-ки, много съм доволен, не са Мишелин, това са тъпотии, произвеждат се в Чехия и Сърбия, като първите са с по-добро качество.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
ila написа:keymaker написа:За 8г. като собственик на малка гумаджийница ..... .
Я, дай мнение за зимните Корморани. Търговците твърдят, че са произведени в заводите на Мишелин и със същите материали. Алтернативна марка. В малките размери до 15 инча Корморан били оп-добри от Мишелин!...
Хахахахахахахахах

-
- Автомобил: Passat+T4
- Двигател: ABS+AAB
ila написа:
--------------------------------------
Е като са по добри ,защо са 3 пъти по ефтини? Не са произведени в техните заводи ,а ползват старите им матрици с малко разкрасяване и вярно дават им рецепта за смес ,ама тя е по скоро пожелателна.
Мишелин след 3-4 зими още хапе ,а корморана на втората почва да издиша на третата е по зле от нова лятна на сняг.
Ефтините гуми много хора ги ползват от есента/началото на зимата/ до следващата есен/зима/ и ги заменят с нови.
Не, че тези мнения са неочаквани, но все пак очаквах преки впечатления от ползващи такива гуми и професионални от специалисти.
Ето мойте впечатления:
На предишната ми кола Г3 имах 4 броя нови летни корморани. Карах ги около 4-5 години , свалих им грайфера на 4 мм и с тях продадох колата. През целия период на ползване съм карал във всвякави лятни условия - хлъзгави пътища, кални, с проливен дъжд и остри завои... никога не са се подхлъзвали и никога не са изпадали в аквапланинг, дори и във вода до джантата с 90 -100км в час.
Именно стабилното им поведение ми помогна при решението за закупуване на заимни гуми за сегашната ми кола. Купих ги миналата зима. С тях имах 2 пъти Пампорово с много каране по тамошните пътища, 5 Предела и Шилигарника и десетина Витоши. Никаде не са поднесли, забоксували, затънали. Този сезон имам само един заснежено-заледен Предел и миналата седмица на Златните мостове. Пак никави проблеми! В този студ, тази седмица няма да излизам с колата. Одеве при минус 14 забивах нокти в гумите и не ми направи впечатлени да са станали по-твърди. Когато ги избирах сравнявах онези цветни етикети - Кормораните отстъпват на скъпите марки само по шум и икономия на гориво. Сега да кажа малко за цената - миналата година ги купих за 92 лв/1 бр. при цена за Фулда 125-9 лв/1бр. и цена за Мишелина 135-145 лв/1бр. Цената не се различава в пъти. Ако колегата гумаджия продава Корморани 15" по 45 лв/1бр. ще си купя поне още 2 комплекта, нищо че моите още са нови!
С този пост не искам да разколебавам колегите любители на съпите марки, нито да заблуждавам тези с екстремално поведение на пътя. По-скоро искам да споделят мнение и други , които карат с такива гуми.
Ето мойте впечатления:
На предишната ми кола Г3 имах 4 броя нови летни корморани. Карах ги около 4-5 години , свалих им грайфера на 4 мм и с тях продадох колата. През целия период на ползване съм карал във всвякави лятни условия - хлъзгави пътища, кални, с проливен дъжд и остри завои... никога не са се подхлъзвали и никога не са изпадали в аквапланинг, дори и във вода до джантата с 90 -100км в час.
Именно стабилното им поведение ми помогна при решението за закупуване на заимни гуми за сегашната ми кола. Купих ги миналата зима. С тях имах 2 пъти Пампорово с много каране по тамошните пътища, 5 Предела и Шилигарника и десетина Витоши. Никаде не са поднесли, забоксували, затънали. Този сезон имам само един заснежено-заледен Предел и миналата седмица на Златните мостове. Пак никави проблеми! В този студ, тази седмица няма да излизам с колата. Одеве при минус 14 забивах нокти в гумите и не ми направи впечатлени да са станали по-твърди. Когато ги избирах сравнявах онези цветни етикети - Кормораните отстъпват на скъпите марки само по шум и икономия на гориво. Сега да кажа малко за цената - миналата година ги купих за 92 лв/1 бр. при цена за Фулда 125-9 лв/1бр. и цена за Мишелина 135-145 лв/1бр. Цената не се различава в пъти. Ако колегата гумаджия продава Корморани 15" по 45 лв/1бр. ще си купя поне още 2 комплекта, нищо че моите още са нови!
С този пост не искам да разколебавам колегите любители на съпите марки, нито да заблуждавам тези с екстремално поведение на пътя. По-скоро искам да споделят мнение и други , които карат с такива гуми.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Аз пък купих колата си от профила преди вече 4 години с летни корморан купувани нови на 2ри сезон. Няма такива пръчки. Отървах се от тях по най-бързия начин и си взех 4 ГИ ефициент грип, от които съм в пъти по-доволен. Такава марка гуми няма да сложа никога на колата си повече. Предпочитам среден клас/висок клас гуми пред тези евтини подобия Корморан.
И не виждам каква е логиката да даваме мнения, при положение, че ти караш с такива. Сега ако е работата моята дума срещу тази на някой друг - нека хората, дето четат темата, си преценят сами на кого да вярват
Ако си от тоя тип хора, дето ще извадят вода от девет извора, да докажат, че евтините гуми си струват, то повече няма смисъл да коментираме.
На служебната си кола имам някакви дори по-евтини от Корморан, сигурно са китайчета, чистак нови. Много драпат, ама като вдигна 100 км/ч трябва да си слагам тапи в ушите 
И не виждам каква е логиката да даваме мнения, при положение, че ти караш с такива. Сега ако е работата моята дума срещу тази на някой друг - нека хората, дето четат темата, си преценят сами на кого да вярват

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”