Смяна на летни със зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Смяна на летни със зимни гуми

Мнениеот icoico » Пон 02 яну 2017 21:41

Iezekil написа:
инжектопляктор написа:В Бургас сняг вали, но по изключение.
Пасатът се пързаля като шейна по предница и завърта задница, защото предните спирачки са дискови, задните барабани и логично предните дават по-голямо спирачно усилие....

...Задните спирачки дали с дискови или барабанни,все усилието е повече към предните...

Към предните, защото на по- възрастните МПС-та има един "кантар"- разпределител на задния мост, който, когато нямате натоварване на задната седалка и/или багажника прехвърля спирачното усилие към предните спирачки. За икономия, рийш ли :mhihi . Затова и в по- древни времена някои умишлено изкормваха тоя разпределител, за да спира колата нормално. Торбите с цимент в багажника освен подобряване на сцеплението също така задействаха кантара, за да започнат да задържат и задните спирачки :mhihi :a045

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 03 яну 2017 14:56

Iezekil написа:Днес сутринта по новините видях,че в Бургас бая е поваляло,за това питах. Задните спирачки дали с дискови или барабанни,все усилието е повече към предните.Идеята е да не те изпревари

Да, валеше е. И? Бяха затворени пътища, заради сняг, отново не беше почистено навреме, ама иначе снежинките ги ловихме във въздуха, снежни виелици с нулева видимост и неопесъчени пътища./
Относно това да не те изпревари задницата - да, така е. Колата е с предно предаване и преден контрол, по-добре се управлява уж когато предницата спира повече. Идеалното е да има система за сигурност и всичко да спира нормално...ама...
$100 написа:Да беше си признал на колко си години... Пасатът ти на 28г може да смяташ, че е "много стар" (което показва ти колко си млад и зелен) реално няма база за сравнение.

23 отдавна съм ги минал, не обичам да ме разпитват в полицейски стил.
А Пасатът е стар. Ако не знаеш. Лада 7-ца я произвеждаха до 2010 година.
Stivi написа:...така изпреварвах всички дето се тътреха с 40 при платно с два пръста утъпкан сняг и тук таме малко рохкав в лявото платно..

Умря циганката, която те хвалеше ли, не мога да разбера? Аз пък пътувах около Бургас в снежна виелица и реших да прекратя пътуването. Точно на 31 беше виелицата. Освен всичко друго, имаше лед колкото искаш. Не знам къде си бил рали състезател, но дори пътят Поморие-Ахелой беше затворен за 1-2 дни. Помисли си добре - пак.
Като искаш карай с 200, това е до първия заледен участък, в който ще прегърнеш дърво.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 03 яну 2017 15:01

инжектоплякторче, заблудено си както винаги. Не се напрягай да мислиш.

Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Мнениеот ssssl » Вто 03 яну 2017 18:57

инжектопляктор написа: снежни виелици с нулева видимост и неопесъчени пътища./.

Почистване и опесъчаване в снежна буря, са си пари хвърлени на вятъра.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 03 яну 2017 18:59

ssssl написа:Почистване и опесъчаване в снежна буря, са си пари хвърлени на вятъра.

За това им плащаме - да ловят снежинките във въздуха. Истината е, че снежните виелици не бяха навсякъде, имаше много тихи райони, но никъде не беше почистено като хората поне 2 дни. Сигурно чакаха само да се стопи и да намалее.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Вто 03 яну 2017 19:46

инжектопляктор написа:А Пасатът е стар. Ако не знаеш. Лада 7-ца я произвеждаха до 2010 година.

Не е важно до кога произвеждат 2107, а ОТ кога. Моделът е от 1982.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 03 яну 2017 19:59

Така мисля и аз,то ако вали 1 месец и ще чакат да спре ли?Ами ако почнат да ринат и ръсят луга,по-зле ли ще е?
За разпределението на спирачното усилие...който не го разбира напълно,просто да покара и да спира само с ръчната,тогава ще си изясни нещата.
И понеже на ЛС ме обвиниха в налагане на мнение,да ви кажа.Всеки знае неговия си автомобил какво може.Аз съм виждал дизелов Голф в разорана нива и със сигурност моя Пасат отстъпва отвсякъде.Изкачвал съм седанов Пасат с голям мотор и широки гуми по леден баир,където със сигурност моя Пасат стигаше до средата.Та повтарям,моите мнения засягат само и единствено типа коли,като моята.Всеки сам си чупи главата.
Пък съм карал и Лада и Жигула,тежестите отзад ги слагах за да не драска по снега.А пък предните гуми влязат ли в коловозите при някой завой,няма завиване.Въртял съм се с Уаз 53 по натрупан сняг,с Мицубиши Галант също,с Фиат Уно на шейна по един баир,с Лада Нива също на шейна покрай един стоп...Ама и това е мое субективно усещане спрямо моментната ми възраст и усещане за сигурност...В тази връзка въпросната руска статия е бая вярна.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 03 яну 2017 20:19

Колеги, много ви е къса паметта за това какви зими имаше, и как се чистеше ... и как се пътуваше с онези таратайки, без гуми, без окачване, без спирачки, без парно и системи за сигурност.
Сега колите ви коли, гуми каквито ти душа сака, системи за сигурност, интернет, и какво ли още не, и пак не можете да пътувате и да си правите сметката кога и за къде да тръгнете.
М/у другото след два дена се очаква силен снеговалеж, да не стоите пак по-средата на нищото и да се оплаквате че никой не чисти!

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 03 яну 2017 20:25

forski написа:Колеги, много ви е къса паметта за това какви зими имаше, и как се чистеше ...!

Мдааа,много си прав ! Това което едно време беше "Ехааа,каква хубава зима се отвори..." сега в медийното пространство е "...очакава ни снежен апокалипсис...отложете всякакви пътувания...свикан е кризисния щаб......." и цялата държава се тресе в тих ужас три дни преди събитието което си е просто едно съвсем нормално за сезона време :a045

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Вто 03 яну 2017 20:29

Преди няколко дни гледах в тубата за един шофьор на автобус от Стокхолм, Швеция, та той се оплакваше за непочистено и заледено, тези инстанции не могат да знаят на секундата къде се е заледило на стъкло и да се телепортират там, та вие се оплаквате в България, една почти унищожена от турци и комунисти държава, която едвам се изправя на краката си.

П.П. Аз си карам със зимните гуми и ми прави кеф, върви като залепена, естествено имам едно наум и както се изрази някой колега си оставям един тир място напред за да не се забия ако внезапно набие спирачки някой и много се дразня като някой ми се залепи на 2 санта от бронята. :newsm66

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Вто 03 яну 2017 22:46

forski написа:Колеги, много ви е къса паметта за това какви зими имаше, и как се чистеше ... и как се пътуваше с онези таратайки, без гуми, без окачване, без спирачки, без парно и системи за сигурност.

Как се пътуваше - Варна-Шумен в снега за 5-6+ часа (примерно). Нямам много дълбоки спомени, но железните туби за бензин в багажниците се разнасяха доста по-често отколкото сега. Много хора в днешно време никога не са наливали гориво по начин различен от бензиностанция. Ръчна помпа имаха повечето хора и я ползваха реално.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 03 яну 2017 22:57

$100 написа:Много хора в днешно време никога не са наливали гориво по начин различен от бензиностанция.

Бензиностанциите в момента са много по-начесто. Мисля, че никой не е идиот и знае как се налива гориво от туба при нужда. Дори съм си прехвърлял бензин с маркуча и имам ръчна помпичка, макар малка и бавна. Ползвам я основно да сипвам масло.
п.п Аз като съм на газ, как да си сипя газ от тубата? Или да нося пършинг бутилка в багажника за резерва?
betaserk написа:...тези инстанции не могат да знаят на секундата къде се е заледило на стъкло...
П.П. Аз си карам със зимните гуми и ми прави кеф, върви като залепена

Мисля, че като съм си платил винетка на цена по-висока от тая в Швейцария, трябва да получа поне швейцарско качество на почистване на пътищата.
Относно гумите...Видях моята как със зимни на муцуната носи. Нали знаеш, че зависи и снега какъв е? Помня години, където снегът беше сух и твърд и си карах без проблеми. С тази кола в това време за първи път се видях в такова чудо да се носи като шейна. Е, преди това зимата бях карал много по-къси колички, ама..

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Вто 03 яну 2017 23:30

ssssl написа:
инжектопляктор написа: снежни виелици с нулева видимост и неопесъчени пътища./.

Почистване и опесъчаване в снежна буря, са си пари хвърлени на вятъра.

колкото и да се стараеш да му обясниш, няма да успееш,
той си знае, че няма държава и това е... :no

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 03 яну 2017 23:40

hvp800 написа:колкото и да се стараеш да му обясниш, няма да успееш,

Ти по-добре помисли дали хората ще стоят гладни, без ток и без спешна медицинска помощ, защото някой е решил да спести от почистване на пътищата. Дали мен ме интересува каквото и да е било от това или искам да се придвижа по пътя, за да се движа по който съм си платил винетка на цена много по-висока от тази в много западни държави?
Искаш ли да ти кажа, че онзи ден виелицата не ми пречеше толкова, колкото тотално не почистения и не опесъчен път, на който колата ми убийствено занасяше без контрол? Не ме стресираше толкова факта, че слабо виждам, колкото че се плъзгам безконтролно.
Съжалявам много, не искам да повдигам някакви страшни полемики, ама това е. Платил съм си, за да се движа по почистен път. Само с държавата не важи максимата "клиентът винаги има право" Не мога да съм заклещен посредата на нищото, без възможност 3 дни да си купя нещо за ядене и без да има дори хляб, защото някакъв дебил не си е свършил работата, за която му е платено.
И помисли как карат хората в Русия и как се чисти там, където зимата е зима и е 4 месеца от годината поне. 2 армии са спрели в тая зима и са загубили война заради нея. Значи там може и то 4 месеца, а тук не може 4-5 дни в годината, това ли се опитваме да кажем? :c010

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 03 яну 2017 23:56

инжектопляктор написа:...
И помисли как карат хората в Русия и как се чисти там, където зимата е зима ...

Ти сериозно ли не знаеш как?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”