Кой ,как запали тази сутрин?
- technopolis
- Автомобил: Ford Focus 2019
- Двигател:
Re: Кой ,как запали тази сутрин?
Само да вметна за подгрева джипа ми е японка и има приятел с друга японка. На нас не ни дава втори подгрев все едно лампичката е изгоряла няма я. Може би след 5/10 мин ако пак завъртя (но не съм тествал) ще светне. И аз мисля,че няма много смисъл ако всичко е ок!
- stefarata
- Автомобил: Ford S Max MK1
- Двигател: TDCI
Всичко зависи от конкретната кола, не е редно да се обобщава за всички роторни или PD-та. Аз се бях видял в чудо да накарам един мотор с роторна помпа на рено сценик да пали от четвърт. Почти се бях отказал, защото бях ревизирал всичко- центровка , филтри, стартер, акумулатор, подгрев. Ето така палеше преди да се влоши съвсем - правеше няколко оборота на стартера. Случайно реших да отворя филтърната кутия и вътре беше пълно с водица. Съжалявам, че нямам клип как палеше после- просто като нова кола.
-
- Автомобил: GOLF IV
- Двигател: AHF
Защо до сега 3 години палех като трактор Беларус , а днес на -10 запали на втория оборот на стартера!!! Проблена е бил в финна микродупка на прозрачния маркуч причинена от търкането на шумозаглушителната кора на мотора върху мъркуча! Дупката беше толкова финна че не капеше нафта от там а само е смучела въздух и така сутрин ГНП то е било празно и палех с мъка! Сега е ок нафтат ми е от Марешки и за разлика от ОМВ и Лукойл не замръзна при -12!
-
- Автомобил: C220
- Двигател: CDI 2007
Аз си паля ПДто с едно подгряване на свещите. Най-студено е ставало макс -8градуса /първа зима ми е, пък и в Бургас е по-топло/. Акумулатора ми е нов, свещите не съм ги проверявал, но си пали съвсем нормално. Днес пробвах метода да задържа дългите за 5 секунди преди да подгрея и да завъртя 5 секунди по-късно след угасването на лампичката... И сякаш акумулатора се зачуди повече и му беше по-трудно докато въртеше.. Може и аз да не съм разбрал нещо, затова си оставам на стандартното палене, с което така или иначе проблеми нямам.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Светваш фаровете за 1-2мин, а не за 5 сек. Гасиш фаровете, изчакваш 2-3-5 мин и правиш опит за палене. Този ритуал е само за първо палене при под минус 20 градуса. Ако не за запали от първия път и въобще няма признаци дори, чакаш поне 15-20 мин и без фарове вече (разбира се) пробваш пак.
За 2 мин ще изгубиш грубо 1 Ah от капацитета на акумулатора си, но ще вдигнеш температурата на електролита с 5 градуса примерно. Това ще намали вътрешното съпротивление на акумулатора и ще му позволи да отдаде по-голям ток в момента на стартиране, а това е най-важното, по-важно от капацитета на самия акумулатор.
За 2 мин ще изгубиш грубо 1 Ah от капацитета на акумулатора си, но ще вдигнеш температурата на електролита с 5 градуса примерно. Това ще намали вътрешното съпротивление на акумулатора и ще му позволи да отдаде по-голям ток в момента на стартиране, а това е най-важното, по-важно от капацитета на самия акумулатор.
- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
Ludiq написа:Правиш се на забавен,но с какво допринасяш за темата?
С това,че не знаеш какво пишеш?
АХФ при същите температури с изгорели свещи и акумулатор на 8години пали от четвърт оборот.
Тази също пали,но не така.
И точно в кой момент реши,че колата ми има проблем![]()
Или просто си много въодушевен от факта,че си успял да запалиш кенефа на -10
Ще родиш от толкова напъни

АХФ при минус 10 и без свещи ще запали от четвърт точно на 32 януари , има колеги с такива пишеш легенди
Моята е кенеф и пали, а твоята е кола и не може

Успокой се, ще омекне времето и пак ще палиш, трябват ти глава, вал и дюзи, НОВИ......и да спреш вятъра от картера
Ако имаш нещо в черепната кутия, ще се запиташ себе си с какво допринесе в темата.
Не ми отговаряй, ще водиш монолог !
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Seat Alhambra
- Двигател: CFFB

Да не съм оффтопик: тая заран на -10 пак запалих с "кенефа" без да му бая с 2-3 подгрявания.
Поздрави.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
milmar написа:Светваш фаровете за 1-2мин, а не за 5 сек. Гасиш фаровете, изчакваш 2-3-5 мин и правиш опит за палене.
Има резон в тая логика и ако разсъждавам правилно-с така възбудения акумулатор отпада смисъла от 2 поредни подгрева.(не казвам че непремено ще запали от първи опит,но при по-топъл електролит би трябвало и стартовия ток да е по-сериозен)
- Благовест
- Автомобил: Passat B5
Кристално ясно е,че в 'гъст' електролит,подвижността(насоченото движение) на електроните е понижена.Всеки средно технически грамотен човек знае,че вискозитета е функция на температурата.
Добре е да се натиска и съединител!
Добре е да се натиска и съединител!
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Благовест написа:Кристално ясно е,че в 'гъст' електролит,подвижността(насоченото движение) на електроните е понижена.....
При твърдите тела би трябвало "да няма" никаква проводимост.А при абсолютната 0 (−273,15°C) наблюдаваме свойството 0-ва проводимост при металите, защото никой токоносител не е луд да се насочи в която и да е посока при такъв голЕм студ

Хайде да не опростяваме чак толкова нещата

- Благовест
- Автомобил: Passat B5
Това е друга бира!
Конкретно за акумулаторите-отдавания ток зависи както стана дума от вътрешното му съпротивление и вискозитета на електролита!
Конкретно за акумулаторите-отдавания ток зависи както стана дума от вътрешното му съпротивление и вискозитета на електролита!

- Ludiq
- Автомобил:
- Двигател:
110afn написа:Ludiq написа:Правиш се на забавен,но с какво допринасяш за темата?
С това,че не знаеш какво пишеш?
АХФ при същите температури с изгорели свещи и акумулатор на 8години пали от четвърт оборот.
Тази също пали,но не така.
И точно в кой момент реши,че колата ми има проблем![]()
Или просто си много въодушевен от факта,че си успял да запалиш кенефа на -10
Ще родиш от толкова напъни![]()
АХФ при минус 10 и без свещи ще запали от четвърт точно на 32 януари , има колеги с такива пишеш легенди
Моята е кенеф и пали, а твоята е кола и не може![]()
Успокой се, ще омекне времето и пак ще палиш, трябват ти глава, вал и дюзи, НОВИ......и да спреш вятъра от картера
Ако имаш нещо в черепната кутия, ще се запиташ себе си с какво допринесе в темата.
Не ми отговаряй, ще водиш монолог !
Много интересни сте такъв тип шушумиги..
Правите се на интересни и обиждате,а после много държите да не ви се отговаря.

Монолог си водиш явно ти...
...защото си единствения който не разбра,че поста ми е към "goppa".

Очевидно ГЛАВА ти трябва на теб...,но не за колата ти!
За това как пали АХФ на -10 ти просто нямам как да знаеш....

Аз проблеми с палене нямам...
Единственото нещо което омеква в момента си Ти!

И аз да не съм оффтопик: като "goppa" запалих без заклинания...предполагам сме единствените в България.

И клип щях да правя,че някой колеги се усъмниха в достоверността на по-горните,ама аман от ново навъдили се професори и теоретици във форума.
-
- Автомобил: C220
- Двигател: CDI 2007
Аз паля без натиснат съединител, щото нямам такъв. 

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
milmar написа:Светваш фаровете за 1-2мин, а не за 5 сек. Гасиш фаровете, изчакваш 2-3-5 мин и правиш опит за палене. Този ритуал е само за първо палене при под минус 20 градуса. Ако не за запали от първия път и въобще няма признаци дори, чакаш поне 15-20 мин и без фарове вече (разбира се) пробваш пак.
Ако,
Съпротивлението на акумулатора е 0,1 ома
Токът е 10 ампера
Топлинният му капацитет е колкото на 10кг вода
И го подгряваме 100 секунди.
В него ще се отделят 10х10х0,1х100=1000 джаула. Тези 1000 джаула ще му повишат температурата с 0,02 градуса.
Никак не съм убеден, че подобно подгряване ще се отрази по някакъв начин на акумулатора. 100те секунди, в които го изтезаваме ще се отразят със сигурност на възможностите му за въртене на стартер, ама в обратна посока и може да са решаващи за да не можем да запалим.
Аз въртя по най-бързия начин, "подгрявам" само неумишлено, ако съм забравил вентилатора на парното или фаровете от предния ден.
- bobitur
- Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
- Двигател: 1Z
Абсолютно съм против на дизел да светваш фарове да загряваш електролита. Като подгрееш един път не го ли загряваш? Дори го изтощаваш достатъчно, че ако акуто ако е старо се чуди да ли да върти. Четвърта зима с ексайд и не запали на минус 17. Сорри ама.не става на тая темпер. С тоя акумулатор.
Поздрави на всички, бензина ми с 5 годишен акумулатор не се предаде, поне не засега
Поздрави на всички, бензина ми с 5 годишен акумулатор не се предаде, поне не засега
Върни се в “Дизелови агрегати”