Bora 99г. 2.0 AQY - Голям разход на бензин
-
- Автомобил: C220
- Двигател: CDI 2007
Re: Bora 99г. 2.0 AQY - Голям разход на бензин
Ами учудващо е. Чак пък и под каталожни дании - на това едва ли и сам си вярваш. И аз имам опит с много коли на газ, бензин и дизел, и в такива твърдения няма как никой да ме убеди.
- Ango11
- Автомобил: Golf MK4
- Двигател: 2.0 115HP 4Motion AZJ
Mishonti написа:Ами учудващо е. Чак пък и под каталожни дании - на това едва ли и сам си вярваш. И аз имам опит с много коли на газ, бензин и дизел, и в такива твърдения няма как никой да ме убеди.
Колега,
Тестовете от производителите се извършват на стенд според изискванията и предписаните тестове на законодателите. Има разлики в тестовете в Европа и Щатите. След като производителите направят тестовете си, ги предават на правителствена организация която извършва свои тестове, и ако резултатите се разминават с повече от 15-20% не ги одобряват. Разбира се има и корупция

Разхода зависи от много неща, и да се изчисли правилно се изисква прецизност. Плавно потегляне без резки натискания на педала, без високи обороти, макс до 2400-2500 оборота, правилно налягане на гумите, съобразена скорост, автопилот, без доливания за по 10-20лв при зареждане защото се отчита едно а реално е друго в резервоара, изправен автомобил, и дори отворени прозорци и много други предпоставки.
Само ще ти кажа че съм доста педантичен към автомобила си и имам електрона книжка (app) на автомобила, всеки ремонт, обслужване и всяко зареждане са надлежно описани, включително и от кои бензиностанции на кой адрес, и дори мога да ти кажа от къде с кой бензин правя повече км при еднакви маршрути и условия. (зареждам от лампа до горе).
Ако имаш желание мога да ти демонстрирам цифрите които съм казал и да покажа как е и по книга. Ще направим тест извънградски и градски и ще се убедиш сам. И мога да се басирам с теб и ако има отклонение с над 15% от казаното от мен и по книгата, печелиш. (лошото че сега съм със сменени бутала, сегменти, всичко е ревизирано та съвсем нямаш шанс

С това ще спра че става оф-топик и не помагаме на колегата, ако имаш въпроси и коментари, моля на лична

- pe6kata
- VW експерт
- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
И как точно производителя измерва разхода на гориво на градско - на какво разстояние, при какъв трафик, при студен или загрял мотор, при каква скорост, при какви маршрути - по малки улички или големи булеварди, колко средно сфетофара се падат на единица разстояние и т.н. и т.н.
Все въпроси дето да ти намекнат за небивалиците, които пишеш.
Разходът може да варира двойно на градско и това да е напълно нормално, така също може и да е чувствително под обявения от производителя осреднен разход при градско.
Извънградският е друга работа и това е база за сравнения-заковаваш на 90 или 120 и засичаш
Разходът може да варира двойно на градско и това да е напълно нормално, така също може и да е чувствително под обявения от производителя осреднен разход при градско.
Извънградският е друга работа и това е база за сравнения-заковаваш на 90 или 120 и засичаш
- Ango11
pe6kata написа:И как точно производителя измерва разхода на гориво на градско - на какво разстояние, при какъв трафик, при студен или загрял мотор, при каква скорост, при какви маршрути - по малки улички или големи булеварди, колко средно сфетофара се падат на единица разстояние и т.н. и т.н.
За тестовете така съм чел и съм гледал документален филм. Имаше филм по НГ преди години за коли нещо и там го обясняваха. В подробности не съм запознат нито съм капацитет, за всяка държава изискванията за тестовете са различни. И казах че производителите тестват на стенд , докато държавна допълнителна агенция, поне в някои държави проверява показанията на производителите с държавни тестове в реални условия, и не бива да имат разминаване с повече от 15-20%, за съжаление не помня за щатите ли беше или друга държава.
За разхода съм съгласен с теб, и може би колегата с проблема с разхода трябва да направи по точни тестове или поне да обясни как и при какви условия е постигнал резултатите.
Ето и клипче малко по подробно обясняват как е в канада за пример.
А тук подробно е описано за европейския съюз за коли след 2001-ва година.
http://www.dft.gov.uk/vca/fcb/the-fuel- ... scheme.asp
П.С Ползвай чичко гугъл другия път преди да кажеш че са небивалици

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Много хубава тема. Обичам драматичните теми.
Ама се съмнявам, че авторът обича драматичните роли. Все пак изборът си е негов и никой не може да го спре да си строши изправната все още кола и да си плати за това удоволствие.
ПП Това за водородното почистване най ми хареса
Ама се съмнявам, че авторът обича драматичните роли. Все пак изборът си е негов и никой не може да го спре да си строши изправната все още кола и да си плати за това удоволствие.
ПП Това за водородното почистване най ми хареса

- beuchat
- Автомобил: 1990 Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ
Че колите зимата си горят повечко-горят си,ама не смятате ли,че 17/100 за изправна кола 115 коня е леко пресилено???
Че те 6 цилиндровите двигатели с по 180-200 коня горят толкова...
Че те 6 цилиндровите двигатели с по 180-200 коня горят толкова...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Притежавам Бора 2.0 АПК мотор.Лятото градско ми гореше от 11 до 13 газ в града. Сега ми дава между 13 и 14. Сутрин я паля и почвам да чистя колата,стъклата взимам си кафе и е минала на газ.Тръгвам за работа около 3км ми е в посока.Вечерта същата процедура. Бензин съм я засичал преди 2 години като я купих и не бях сложил газовата. Извънградско 6,2 ( засичане пълно/пълно ) това ми е и рекорда , но говорим за много спокойно каране със скорост 80-90.Обикновено около 7,5 след това даваше. В града даваше към 11 бензин без климатик.
Така , че с подгряването сутрин и вечер разхода ми на бензин едва ли щеше да ми е под 15/100 предвид късото разстояние.
Температурните датчици с VAG се хващат,дебитомера може да му се направи LOG пак се разбира какво става. Отделно в youtube има клипче и за missfire как може да се провери.Просто двигателя си е лаком в градски условия.
Така , че с подгряването сутрин и вечер разхода ми на бензин едва ли щеше да ми е под 15/100 предвид късото разстояние.
Температурните датчици с VAG се хващат,дебитомера може да му се направи LOG пак се разбира какво става. Отделно в youtube има клипче и за missfire как може да се провери.Просто двигателя си е лаком в градски условия.
- Иван.Донев
- Автомобил: vw bora
- Двигател: AQY 1999г
Благодаря на всички отзовали се и за отговорите ! Вчера я закарах на сервиз да я огледат за евентуални течове по маркучите на горивната система ! Нямаше проблем , продължавам с проверките ! Благодаря Ви още веднъж !
- pe6kata
- VW експерт
Ango11 написа:В подробности не съм запознат нито съм капацитет...
П.С Ползвай чичко гугъл другия път преди да кажеш че са небивалици
не знаеш при какви условия се замерва разхода от производителя, не знаеш и при какви условия и режими експлоатира колата автора на темата, но въпреки това решаваш, че е разхода му не е наред, и накрая се сърдиш, че определям написаното от теб като небивалици!?

п.п. разхода на шест цилиндров мотор не е много по-различен от този на 4 цилиндров при аналогичен стил на каране и автомобили.
-
- Автомобил: C220
- Двигател: CDI 2007
pe6kata написа:
п.п. разхода на шест цилиндров мотор не е много по-различен от този на 4 цилиндров при аналогичен стил на каране и автомобили.
Това мислих да напиша и аз. Но..хората гледат каталожните си данни и толкова.
Към автора на темата - карай си колата, не търси несъществуващи проблеми.
- Ango11
pe6kata написа:не знаеш при какви условия се замерва разхода от производителя, не знаеш и при какви условия и режими експлоатира колата автора на темата, но въпреки това решаваш, че е разхода му не е наред, и накрая се сърдиш, че определям написаното от теб като небивалици!?![]()
При какви условия се замерва разхода от производителя съм ти дал линк. Имам същия двигател (с малки разлики) и знам колко харчи... Колегата е писъл че има проблем при градски условия... ако кара спокойно и не чисти сняг по 20 минути с работа на място, то според мен има проблем... ама не ми се спори за глупости. Щом за теб е нормално да харчи 20/100, 100 коня двигател, радвай се и карай. Аз мисля че е редно да му пишат хора които имат такъв двигател и го познават а не да се пишат общи приказки.
-
- Автомобил: VW BORA
- Двигател: AUS 2000
Моята е 1.6 16v и разхода сега по колонка и е 13-14 бензин (сутрин е -12 имам 7 светофара,на половината дори минавам на 2ри сигнал). През лятото градско е 10-11 (с климатроник), а на извънградско лятото е 8 (пак с климатроник).
Това са си реалните ми разходи.Все пак 18 за мен е адски много.
Sent from my GT-I9301I using Tapatalk
Това са си реалните ми разходи.Все пак 18 за мен е адски много.
Sent from my GT-I9301I using Tapatalk
- pe6kata
- VW експерт
Ango11 написа:...ако кара...
А ако не кара така, ами по друг начин, ако... ако...
да си видял накъде написано как кара!? (Въпреки че го питах два пъти...)
Казах - производителя дава осреднен разход на градско, който важи за определени условия. При различни условия този разход може да е чувствително както надолу, така и нагоре, без да се касае за технически проблем. Нормално би било разход да се засича с цел проверка спрямо каталожния, на извънградско, при нормални пътни и метеорологични условия, както за 3-ти път споменавам вече.
Едно е пробега ти да е 1 км както е много често в един малък град, съвсем друго - да е 15км както е в един голям. Дали разходът е възможно да е еднакъв

Ако карахте малко по-високо ниво на оборудване на съответния модел, щяхте да видите какво се случва с осреднения разход на бордовия компютър и как почва да се променя със загряването на мотора и изминатото разстояние.
Това, че някой има кола с даден двигател , не означава че познава двигателя и, или има представа за коли. Много често се оказва, че не може и гумата да си смени, но е много силен в форумите, и то в общия раздел. казвам го принципно, да се знае

...100 коня двигател, радвай се и карай.
100 коня двигател няма как да ме радва

С малолитражки и коли по 100 коня отдавна съм приключил, както и с 4 цилиндрови мотори

- Ango11
pe6kata написа:Казах - производителя дава осреднен разход на градско, който важи за определени условия. При различни условия този разход може да е чувствително както надолу, така и нагоре, без да се касае за технически проблем. Нормално би било разход да се засича с цел проверка спрямо каталожния, на извънградско, при нормални пътни и метеорологични условия, както за 3-ти път споменавам вече.
Съгласен съм колега, точно така е. Това е "common sense", въпреки че не е толкова common

А за инфо, карам най високо ниво оборудване

- pe6kata
- VW експерт
Относно написаното от мен по-горе: снимката я оставям без комментар. Хем малко да разчупим напрежението.
Щом имаш борд комп - айде утре , потегли и виж какво е показанието му от момента на запалване до изминаването на 1 км обичаен градски преход и сподели разхода
Щом имаш борд комп - айде утре , потегли и виж какво е показанието му от момента на запалване до изминаването на 1 км обичаен градски преход и сподели разхода

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”