Bora 99г. 2.0 AQY - Голям разход на бензин

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Re: Bora 99г. 2.0 AQY - Голям разход на бензин

Мнениеот Mishonti » Чет 12 яну 2017 19:05

Ами учудващо е. Чак пък и под каталожни дании - на това едва ли и сам си вярваш. И аз имам опит с много коли на газ, бензин и дизел, и в такива твърдения няма как никой да ме убеди.

Потребителски аватар
Ango11
Автомобил: Golf MK4
Двигател: 2.0 115HP 4Motion AZJ

Мнениеот Ango11 » Чет 12 яну 2017 19:34

Mishonti написа:Ами учудващо е. Чак пък и под каталожни дании - на това едва ли и сам си вярваш. И аз имам опит с много коли на газ, бензин и дизел, и в такива твърдения няма как никой да ме убеди.

Колега,
Тестовете от производителите се извършват на стенд според изискванията и предписаните тестове на законодателите. Има разлики в тестовете в Европа и Щатите. След като производителите направят тестовете си, ги предават на правителствена организация която извършва свои тестове, и ако резултатите се разминават с повече от 15-20% не ги одобряват. Разбира се има и корупция :mhihi но си има и граници, 40% отклонение от декларираното е много.

Разхода зависи от много неща, и да се изчисли правилно се изисква прецизност. Плавно потегляне без резки натискания на педала, без високи обороти, макс до 2400-2500 оборота, правилно налягане на гумите, съобразена скорост, автопилот, без доливания за по 10-20лв при зареждане защото се отчита едно а реално е друго в резервоара, изправен автомобил, и дори отворени прозорци и много други предпоставки.
Само ще ти кажа че съм доста педантичен към автомобила си и имам електрона книжка (app) на автомобила, всеки ремонт, обслужване и всяко зареждане са надлежно описани, включително и от кои бензиностанции на кой адрес, и дори мога да ти кажа от къде с кой бензин правя повече км при еднакви маршрути и условия. (зареждам от лампа до горе).

Ако имаш желание мога да ти демонстрирам цифрите които съм казал и да покажа как е и по книга. Ще направим тест извънградски и градски и ще се убедиш сам. И мога да се басирам с теб и ако има отклонение с над 15% от казаното от мен и по книгата, печелиш. (лошото че сега съм със сменени бутала, сегменти, всичко е ревизирано та съвсем нямаш шанс :mrgreen )

С това ще спра че става оф-топик и не помагаме на колегата, ако имаш въпроси и коментари, моля на лична :beer

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Чет 12 яну 2017 23:06

И как точно производителя измерва разхода на гориво на градско - на какво разстояние, при какъв трафик, при студен или загрял мотор, при каква скорост, при какви маршрути - по малки улички или големи булеварди, колко средно сфетофара се падат на единица разстояние и т.н. и т.н.
Все въпроси дето да ти намекнат за небивалиците, които пишеш.

Разходът може да варира двойно на градско и това да е напълно нормално, така също може и да е чувствително под обявения от производителя осреднен разход при градско.

Извънградският е друга работа и това е база за сравнения-заковаваш на 90 или 120 и засичаш

Потребителски аватар
Ango11

Мнениеот Ango11 » Чет 12 яну 2017 23:32

pe6kata написа:И как точно производителя измерва разхода на гориво на градско - на какво разстояние, при какъв трафик, при студен или загрял мотор, при каква скорост, при какви маршрути - по малки улички или големи булеварди, колко средно сфетофара се падат на единица разстояние и т.н. и т.н.
Все въпроси дето да ти намекнат за небивалиците, които пишеш.

Разходът може да варира двойно на градско и това да е напълно нормално, така също може и да е чувствително под обявения от производителя осреднен разход при градско.

Извънградският е друга работа и това е база за сравнения-заковаваш на 90 или 120 и засичаш

За тестовете така съм чел и съм гледал документален филм. Имаше филм по НГ преди години за коли нещо и там го обясняваха. В подробности не съм запознат нито съм капацитет, за всяка държава изискванията за тестовете са различни. И казах че производителите тестват на стенд , докато държавна допълнителна агенция, поне в някои държави проверява показанията на производителите с държавни тестове в реални условия, и не бива да имат разминаване с повече от 15-20%, за съжаление не помня за щатите ли беше или друга държава.

За разхода съм съгласен с теб, и може би колегата с проблема с разхода трябва да направи по точни тестове или поне да обясни как и при какви условия е постигнал резултатите.

Ето и клипче малко по подробно обясняват как е в канада за пример.

А тук подробно е описано за европейския съюз за коли след 2001-ва година.

http://www.dft.gov.uk/vca/fcb/the-fuel- ... scheme.asp

П.С Ползвай чичко гугъл другия път преди да кажеш че са небивалици :beer

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 12 яну 2017 23:42

Много хубава тема. Обичам драматичните теми.
Ама се съмнявам, че авторът обича драматичните роли. Все пак изборът си е негов и никой не може да го спре да си строши изправната все още кола и да си плати за това удоволствие.
ПП Това за водородното почистване най ми хареса :th_up

Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Мнениеот beuchat » Чет 12 яну 2017 23:49

Че колите зимата си горят повечко-горят си,ама не смятате ли,че 17/100 за изправна кола 115 коня е леко пресилено???
Че те 6 цилиндровите двигатели с по 180-200 коня горят толкова...

z_chakarov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот z_chakarov » Пет 13 яну 2017 6:13

Притежавам Бора 2.0 АПК мотор.Лятото градско ми гореше от 11 до 13 газ в града. Сега ми дава между 13 и 14. Сутрин я паля и почвам да чистя колата,стъклата взимам си кафе и е минала на газ.Тръгвам за работа около 3км ми е в посока.Вечерта същата процедура. Бензин съм я засичал преди 2 години като я купих и не бях сложил газовата. Извънградско 6,2 ( засичане пълно/пълно ) това ми е и рекорда , но говорим за много спокойно каране със скорост 80-90.Обикновено около 7,5 след това даваше. В града даваше към 11 бензин без климатик.

Така , че с подгряването сутрин и вечер разхода ми на бензин едва ли щеше да ми е под 15/100 предвид късото разстояние.

Температурните датчици с VAG се хващат,дебитомера може да му се направи LOG пак се разбира какво става. Отделно в youtube има клипче и за missfire как може да се провери.Просто двигателя си е лаком в градски условия.

Потребителски аватар
Иван.Донев
Автомобил: vw bora
Двигател: AQY 1999г

Мнениеот Иван.Донев » Пет 13 яну 2017 7:47

Благодаря на всички отзовали се и за отговорите ! Вчера я закарах на сервиз да я огледат за евентуални течове по маркучите на горивната система ! Нямаше проблем , продължавам с проверките ! Благодаря Ви още веднъж !

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 13 яну 2017 9:12

Ango11 написа:В подробности не съм запознат нито съм капацитет...
П.С Ползвай чичко гугъл другия път преди да кажеш че са небивалици :beer

не знаеш при какви условия се замерва разхода от производителя, не знаеш и при какви условия и режими експлоатира колата автора на темата, но въпреки това решаваш, че е разхода му не е наред, и накрая се сърдиш, че определям написаното от теб като небивалици!? :icon_lol

п.п. разхода на шест цилиндров мотор не е много по-различен от този на 4 цилиндров при аналогичен стил на каране и автомобили.

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Пет 13 яну 2017 9:28

pe6kata написа:
п.п. разхода на шест цилиндров мотор не е много по-различен от този на 4 цилиндров при аналогичен стил на каране и автомобили.

Това мислих да напиша и аз. Но..хората гледат каталожните си данни и толкова.

Към автора на темата - карай си колата, не търси несъществуващи проблеми.

Потребителски аватар
Ango11

Мнениеот Ango11 » Пет 13 яну 2017 9:36

pe6kata написа:не знаеш при какви условия се замерва разхода от производителя, не знаеш и при какви условия и режими експлоатира колата автора на темата, но въпреки това решаваш, че е разхода му не е наред, и накрая се сърдиш, че определям написаното от теб като небивалици!? :icon_lol

При какви условия се замерва разхода от производителя съм ти дал линк. Имам същия двигател (с малки разлики) и знам колко харчи... Колегата е писъл че има проблем при градски условия... ако кара спокойно и не чисти сняг по 20 минути с работа на място, то според мен има проблем... ама не ми се спори за глупости. Щом за теб е нормално да харчи 20/100, 100 коня двигател, радвай се и карай. Аз мисля че е редно да му пишат хора които имат такъв двигател и го познават а не да се пишат общи приказки.

barutchiev
Автомобил: VW BORA
Двигател: AUS 2000

Мнениеот barutchiev » Пет 13 яну 2017 9:46

Моята е 1.6 16v и разхода сега по колонка и е 13-14 бензин (сутрин е -12 имам 7 светофара,на половината дори минавам на 2ри сигнал). През лятото градско е 10-11 (с климатроник), а на извънградско лятото е 8 (пак с климатроник).
Това са си реалните ми разходи.Все пак 18 за мен е адски много.

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 13 яну 2017 10:05

Ango11 написа:...ако кара...

А ако не кара така, ами по друг начин, ако... ако...
да си видял накъде написано как кара!? (Въпреки че го питах два пъти...)
Казах - производителя дава осреднен разход на градско, който важи за определени условия. При различни условия този разход може да е чувствително както надолу, така и нагоре, без да се касае за технически проблем. Нормално би било разход да се засича с цел проверка спрямо каталожния, на извънградско, при нормални пътни и метеорологични условия, както за 3-ти път споменавам вече.
Едно е пробега ти да е 1 км както е много често в един малък град, съвсем друго - да е 15км както е в един голям. Дали разходът е възможно да е еднакъв icon_idea.
Ако карахте малко по-високо ниво на оборудване на съответния модел, щяхте да видите какво се случва с осреднения разход на бордовия компютър и как почва да се променя със загряването на мотора и изминатото разстояние.

Това, че някой има кола с даден двигател , не означава че познава двигателя и, или има представа за коли. Много често се оказва, че не може и гумата да си смени, но е много силен в форумите, и то в общия раздел. казвам го принципно, да се знае :icon_lol

...100 коня двигател, радвай се и карай.

100 коня двигател няма как да ме радва :c020
С малолитражки и коли по 100 коня отдавна съм приключил, както и с 4 цилиндрови мотори :worry2

Потребителски аватар
Ango11

Мнениеот Ango11 » Пет 13 яну 2017 10:14

pe6kata написа:Казах - производителя дава осреднен разход на градско, който важи за определени условия. При различни условия този разход може да е чувствително както надолу, така и нагоре, без да се касае за технически проблем. Нормално би било разход да се засича с цел проверка спрямо каталожния, на извънградско, при нормални пътни и метеорологични условия, както за 3-ти път споменавам вече.

Съгласен съм колега, точно така е. Това е "common sense", въпреки че не е толкова common :mhihi. Предполагам че колегата знае как се кара и как се засича правилно разход, разбира се може и да не е така.

А за инфо, карам най високо ниво оборудване :icon_razz

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 13 яну 2017 10:59

Относно написаното от мен по-горе: снимката я оставям без комментар. Хем малко да разчупим напрежението.

Щом имаш борд комп - айде утре , потегли и виж какво е показанието му от момента на запалване до изминаването на 1 км обичаен градски преход и сподели разхода :smile
Прикачени файлове
15966148_1196299057144436_3536582972945756985_n.jpg

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”