Чувал съм, че най-солено е мъртво море.
А относно елипсите, можеш ли да докажеш, че разгъвката на фигурата очертана с пергел върху цилиндрична повърхнина не е елипса?
Логически задачи
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Логически задачи
Ще изчакам още 4 отговора за соленото море и тогава ще пиша пак за елипсите.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
goppa написа:Чувал съм, че най-солено е мъртво море...
Ама Мъртво море е езеро

- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Seat Alhambra
- Двигател: CFFB
Така е :)
От признатите морета най-солено било Червено море.
От признатите морета най-солено било Червено море.
Солеността варира значително в различните части на Световния океан. При значителен приток на прясна вода край големи реки или топящи се ледници водата в морето може да бъде със значително по-ниска соленост. Най-соленото отворено море е Червено море, където силното изпарение, слабите валежи, ограниченият речен приток и затворената циркулация на теченията предизвикват необичайно висока соленост. При морета със значителен речен приток солеността е значително по-ниска. Например солеността на Черно море е едва 17,3‰._
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Ицо прецака задачката
Хората отговарят автоматично, без да се замислят какво всъщност се пита. И разбира се отговарят грешно. И няма някаква комисия, дето да раздава сертификати на разните гьолове и да ги признава за морета. Ако са свързани със световния океан, значи са морета, ако не са свързани, значи са езера.
Преди 20 години правих една сергия от ламарина. Обикновено разрешенията бяха за два квадрата. Тогава ми мина през ума да я направя с форма на елипса. Щеше да ми е много странно да се появи някой от общината и да и сметне лицето и да ме санкционира, ако е по-голяма.
Я се пробвайте:
Как се смята лице на елипса?
ПС За пергела и цилиндъра обещавам да си помисля, задачката е сложничка, поне за мен. Ако измъдря нещо, обещавам да пиша.

Хората отговарят автоматично, без да се замислят какво всъщност се пита. И разбира се отговарят грешно. И няма някаква комисия, дето да раздава сертификати на разните гьолове и да ги признава за морета. Ако са свързани със световния океан, значи са морета, ако не са свързани, значи са езера.
Преди 20 години правих една сергия от ламарина. Обикновено разрешенията бяха за два квадрата. Тогава ми мина през ума да я направя с форма на елипса. Щеше да ми е много странно да се появи някой от общината и да и сметне лицето и да ме санкционира, ако е по-голяма.
Я се пробвайте:
Как се смята лице на елипса?
ПС За пергела и цилиндъра обещавам да си помисля, задачката е сложничка, поне за мен. Ако измъдря нещо, обещавам да пиша.
- goppa
- VW експерт
ktamen написа:Как се смята лице на елипса?
За такива сложнотрески ползвам AutoCAD. Иначе общинарите щяха да ти сметнат малкая по големия диаметър на елипсата и да си платиш за правоъгълник

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Тогава аз направило голямо мислене и измислило една формулка, много проста формулка
Просто сега искам да проверя дали формулката ми е вярна.
Сметни го, както го е смятала баба ти, тя едно време само с аутонещо си е смятала
ПС За общинските формули си много прав

Просто сега искам да проверя дали формулката ми е вярна.
Сметни го, както го е смятала баба ти, тя едно време само с аутонещо си е смятала

ПС За общинските формули си много прав

- goppa
- VW експерт
S=Π.a.b
Π=3.14
a- малкия радиус
b-големия радиус
Π=3.14
a- малкия радиус
b-големия радиус
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Точно такава беше и моята формулка. Само буквичките бяха малко по-различни.
S=пRr
А сигурен ли си, че е вярна? Баба ти ли ти я каза или сам я измисли или си я изровил от някой сериозен учебник?
S=пRr
А сигурен ли си, че е вярна? Баба ти ли ти я каза или сам я измисли или си я изровил от някой сериозен учебник?
- goppa
- VW експерт
В случая от википедия :). Формулата си е тая. Важи и за частния случай на елипса - окръжността S=Π.r.r.
А сега си напрегни математическите познания и докажи, дали разгъвката на очертанието с пергел по цилиндрична повърхнина е елипса или не е!
А сега си напрегни математическите познания и докажи, дали разгъвката на очертанието с пергел по цилиндрична повърхнина е елипса или не е!
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Ще стане елипса щото се променя ъгъла на наклон на пергела без да се променя разкрача.
Математически може да се докаже с cos сигурно
Математически може да се докаже с cos сигурно
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
VWGT написа:Математически може да се докаже с cos сигурно
Ами айде докажи го, синусите ги свървзам с прави линии и никак не ми помагат в сметките за цилиндри и елипси.
Фигурата със сигурност ще е подобна на елипса, ама дали ще отговаря на определението с фокусите и сбора от разстоянията.... не съм убеден.
http://i65.tinypic.com/2ic43yv.jpg
http://i65.tinypic.com/20120hs.jpg
картинките са криви, ама горе-долу обясняват идеята
Дори не е необходимо да се изчислява, просто като слепиш двете параболи се получава елипса с два радиуса r и х.
Х може да се намери от r и радиуса на бутилката с косинусова теорема.
Като се постави X в една равнина с r, то винаги ще е по-голямо от r, сътоветно ще имаме елипса.
Друго условие е радиуса на кръга - r да е по-малък от радиуса на тръбата.
Ти си абсолютно прав, че кръга също е частен случай елипса, при която двата радиуса са равни, от там следва, че формулата за лице на елипса е п*r1*r2, по аналогия на п*r*r
Това може да се използва и като решение на задачата, че кръгът е елипса, съответно правиш един кръг на един лист (в една равнина) и решаваш задачата.
http://i65.tinypic.com/20120hs.jpg
картинките са криви, ама горе-долу обясняват идеята
Дори не е необходимо да се изчислява, просто като слепиш двете параболи се получава елипса с два радиуса r и х.
Х може да се намери от r и радиуса на бутилката с косинусова теорема.
Като се постави X в една равнина с r, то винаги ще е по-голямо от r, сътоветно ще имаме елипса.
Друго условие е радиуса на кръга - r да е по-малък от радиуса на тръбата.
Ти си абсолютно прав, че кръга също е частен случай елипса, при която двата радиуса са равни, от там следва, че формулата за лице на елипса е п*r1*r2, по аналогия на п*r*r
Това може да се използва и като решение на задачата, че кръгът е елипса, съответно правиш един кръг на един лист (в една равнина) и решаваш задачата.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
VWGT написа: параболи
Наистина ли от няколко параболи може да се направи елипса

А от хипербули пак ли ще стане елипса

От твоето доказателство е видно, че ще се получи фигура подобна на елипса, ама дали наистина е елипса се доказва доста по-сложно.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”