Спират дизели без катализатори !?
- toraborat
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: ASZ 2002
Re: Спират дизели без катализатори !?
А ако се окаже, че с нашите горива и новите коли спират да покриват евро 6 стандарта, е така след 2 години употреба примерно?
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Това за съжаление е твърде вероятно. Примерно моят дизел е Евро 3, понеже няма DPF и до колкото съм чел за стандарта, обхваща основно серните окиси, които двигателя отделя, понеже няма DPF и праховите частици и димността не се следят толкова стриктно, както примерно при Евро 4 и нагоре, където вече има и DPF. В същото време нормата за сяра в нафтата по БДС е 7 пъти по-висока, спрямо някоя нормална европейска нафта. Съответно при 7 пъти повече сяра в нафтата, няма начин емисиите в ауспуха да са като хората. Всъщност може де, ама катализатора ще изкара в пъти по-малко, спрямо нормалния си живот, който би имал с нормално гориво...
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
toraborat написа:
zfa159 написа:ама катализатора ще изкара в пъти по-малко, спрямо нормалния си живот, който би имал с нормално гориво...
Преди години от Фолксваген не предлагаха Пасат със 170кс в България точно поради тази причина-горивото.
- toraborat
За ентусиастите като мен (че и мръсен гаден дизел карам), гледам взеха да пускат промоции на нови модели велосипеди... Сега е моментът за набавяне на тая радост за душата и тялото... Таман колкото един катализатор струва. 'Бем ти и тенекии, със или без катализатори... Айде, че велоалеята празна седи, ще ни се смеят холандците... 

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
От Люлин6 до Камбаните с 30кг багаж.
И като стигнеш, цял ден си на крак или качен на стълба.
Би ли се пробвал с колелото?
И като стигнеш, цял ден си на крак или качен на стълба.
Би ли се пробвал с колелото?
- toraborat
Е то там не е градско, по околомръсното... Няма проблеми с кола.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Минавам през центъра, по-бързо е.
Оня ден минах ГТП. Провериха ми предните спирачки и фарове. 5 мин стоях на газ анализатор.
Но опашката имаше още 4 дизела на по 15 год, но всички минаха. Сигурно са били с нови катализатори. Явно мерките взети от фандъкова дават резултат :)
Но опашката имаше още 4 дизела на по 15 год, но всички минаха. Сигурно са били с нови катализатори. Явно мерките взети от фандъкова дават резултат :)
- plamikcho
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: BLS 2007
Да се включа и аз като шофьор на "чипната бегачка с резнат катализатор (ДПФ)". На прегледите досега винаги съм питал дали няма проблем с емисиите предвид факта, че нямам катализатор/ДПФ. Отговорите бяха нещо подобно: няма проблем с газовете, допустимите норми са високи, колата е сравнително нова. На прегледа съм виждал много по-стари автомобили в доста лошо състояние, пушещи и миришещи. И те минаваха. На пътя виждам такива смрадове, че сигурно не влизат в норма и за парен влак. Чакам с интерес мярката да влезе в сила - как ще спрат 80% от автомобилите
И не мисля, че проблема е само при дизелите, повечето стари бензинови са същите пушилници. След месец съм на преглед 

Колкото е по-нов автомобила толкова по-трудно ще мине. И не е заради състоянието, а заради евро стандарта. Твоята ако е евро4-5 забрави да минеш с подобни преработки при реално измерване. Просто всичко е пунта мара.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
plamikcho написа:...няма проблем с газовете, допустимите норми са високи, колата е сравнително нова...
На големия ти талон в тази графа какво пише?
- plamikcho
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: BLS 2007
Пише като на снимката - звездички. Има данни само на V7 - 156 g/km. Това ще означава, че еко нормата за моята кола, така както е вписана, е като на по-старите???
и ако нищо не пише на талона,какво означава,че може да си в каквито си норми искаш ли ? 

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
plamikcho написа:Пише като на снимката - звездички. Има данни само на V7 - 156 g/km. Това ще означава, че еко нормата за моята кола, така както е вписана, е като на по-старите???
Видиш ли? А на моя талон пише така:
Следователно в момента при ГТП моята кола трябва да отговаря на Евро 4 стандарт, а твоята- на Голф 3 дизел, примерно, понеже в талона ти липсва информация за стандарта

а) липсва или е дефектно
монтирано от производителя
оборудването за контрол на
емисиите
ноооо да не се задълбочаваме чак толкова, викам

Изборите са другия месец - минават, заминават и всичките тия идеи за катализатори остават за следващите избори.
Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”