pe6kata написа:Бучене от разбит шарнир - няма как. Признаците са други.
Звукът съвпада с този при движение. Проблемът не са вибрации, а шум който макар и по-слаб е идентичен с тоя, който усещах. Освен това колелото има луфт, който не се дължи на макферсона. Просто колелото си играе, докато аз съм залостил кормилото.
Не бучи, усещам биене и тракане. Не вие. Бучене не като от лагер, не виене, а периодично тропане. И когато при ниска скорост започнах да усещам как воланът сам се премества нещо ми светна, че има нещо нередно.
Независимо как е вдигната колата, не може отдолу откъм носача шенкелът да има ход, който не се отразява на кормилото. Освен това отдясно тампонът на макферсона хлопа малко повече, но колелото е стегнато и няма луфт.
Iezekil написа:....
Така е, бързам.
Разказвам историята -
Имах биене при спиране и при движение.
Смених гумите, оказаха се криви, с тях взех колата.
Проблемът продължи. Стори ми се че е диск и че е отляво, защото имах чувството, че има вибрации на левият ми крак, който логично е до лявата гума. Смених диска.
Стори ми се, че проблемът намаля. И да, действително не биеше силно така при спиране, както преди.
Но шумът си продължи, а и треперенето на волана от време на време. После треперенето се засили и взе да трепери постоянно леко в движение. Това се случи в последно време, когато тествах.
Шумът не е като виене или бучене на лагер, а като биене.
Уж я оставих на майстор за преглед и го повозих. Казва - лагер скоростна кутия.
Понеже предполагах, че като са сменяли полуоска и каре да видели и всичко друго, то проблемът не може да е отляво. Аз като карам колата не мога да преценя, защото не мога в движение да си местя ухото и да слухтя.
Бученето си продължи. Вдигнах колата вчера. Блокирах дясна гума, докато всичко е във въздуха.
Отляво продължиха някакви необичайни вибрации.
Взех да клатя колелото. Там където преди ми се струваше че под крака ми има вибрации по-особени. Клатя го и играе, без да се мести полуоската или кормилната шанга. Целият шенкел от едната страна има луфт. Той е свързан към носача с шарнир. И отгоре е свързан към Макферсона.
Истината е, че не бях хванал шарнира на първа страница, защото не съм гледал отляво и не съм предполагал, че никой няма да го забележи като проблем. Майстори бяха ми казвали десен лагер на главина.
Обаче аз вдигнам колата, засилвам я до 50-60-70 и не чувам да идва шум от десен лагер. Излязох от колата, подпрях с ръка газта и след това легнах на пода на колата с главата си, за да чуя.
Категорично шумът идваше повече отляво, отколкото отдясно.
Смятам, че шарнирът има луфт. Полуоската има карета. Поради луфта дори във въздуха каретата не само се сгъват, но заради самият луфт имат възможност да създават вибрации в шенкела. Които вибрации се предават във волана.
По-рано бях дал аудио файл. Не е като бучене на лагер. Не е бубубубу, което да се усилва или да изчезва. При ниска скорост шум почти не чувах, обаче нещо ми светна когато шарнирът се е разбил достатъчно, за да играе кормилото дори като карам бавно и колата не е на скорост.
Не знам дали дискът е бил крив. Сигурно съм го нарочил заради вибрациите при спиране като единствен виновник. Като си мислех, че всичко друго е проверено от майстори и се доверих уж на тяхната компетентност.