Passat B3 1.8 RP - бие волан и спирачки леко - решен

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat B3 1.8 RP - бие волан и спирачки леко

Мнениеот ktamen » Пон 17 апр 2017 1:04

Тампоните не бързай да ги сменяш. Смениш ли ги веднъж и ще трябва да ги сменяш на всеки 2 месеца, новите карат по толкова. Ако все пак ги смениш, не изхвърляй старите.
Не отлагай реглажа :exclaim

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 17 апр 2017 1:06

ktamen написа:Не отлагай реглажа :exclaim

Чакай да сменя шарнирите де. Всичко е затворено, вторник ще купувам. А пък за реглажа - само заради гумите или по принцип? Без това за лятото ще слагам галоши за доизносване, така че няма да ми пука грам за гумите. :th_up
А пък на един приятел от друг град такъв реглаж му направиха..Кормилото не стои в средата и е грешно регулирано, не завива както трябва колата. На такива реглажи ли ме караш да ходя? :screwy

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 17 апр 2017 8:38

Мда... ако беше моя колата, щях да открия проблема още при купуването ѝ. За разлика от крива главина или диск, там няма как да е на 100% сигурен човек без смъкване и проверка.
За още 10 минути, канал, щанга и "помощник" ( някой да върти леко волана при необходимост ) , затвърждавам съмненията си , както и ако има и други проблеми по предницата. Ама това не става с висене по форуми , а малко логическо мислене и практика ( въпреки, че там съм слаб, нямам 40 години стаж по ремонти и коли )
Когато прочетох преди 5-6 страници , че големия мастор дето правил коли от 40 години констатирал, че си за лагер на скоростна, паднах от стола от смях. Но докато има телета, ще има и касапи.
А за реглажа на предницата- задължително се прави след ремонт по предница/окачване. Мързи ме да ти обеснявам защо се прави и кое го налага, отделно и ще има поне три страници обяснения, съмнения и оправдания.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 17 апр 2017 8:50

Нещо има объркано да знаете.Може ли да пишеш,че има шум в дясно,а да излезе ляв шарнир?Поне при мен особено левия се усеща на крака като потропване...И се проверява с клатене на гумата,а не с вдигане и каране във въздуха...че и тогава да шуми...Дали е това?
goppa написа:Защото отворите в носача са продълговати. Шарнира може да се мести по носача, за регулиране на наклона на колелото.

Сигурен ли си?

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Sharan
Двигател: AFN 1997

Мнениеот goppa » Пон 17 апр 2017 10:17

Заблудил съм се. На Голф 3 са продълговати отворите.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 17 апр 2017 12:01

Iezekil написа:Нещо има объркано да знаете.Може ли да пишеш,че има шум в дясно,а да излезе ляв шарнир?

Писах вдясно, защото мислех, че като ляво всичко е сменено и проверено, отдясно има проблем. Всъщност в движение си е доста трудно да локализираш чукането. Оказва се, че е отляво, след като вдигнах колата и блокирах дясна гума.
Оказва се, че при въртене с гумата има вибрации, които идват от шенкела. Навярно на тоя шарнир му помага леко не балансирана гума.
Оказва се, че едната гума във въздуха ми стои стабилно и тя е дясната. А лявата има луфт, без тоя луфт да движи кормилната щанга, за да е луфт в шарнири на кормилото. А не се движи и полуоската наляво-надясно.
Единствено макферсонът ми играе в такт с долната част на шенкела.
Ти ми кажи дали при движение или завъртане не може да играе. Защото при запалване и въртене на гумата, усещам някакви вибрации на макферсона и някакъв шум, макар и много трудно доловим на празен ход.
Всичко друго се оказва стегнато.
Не е случайно, че има шум отляво и съвсем случайно лявата гума има луфт откъм шарнира. Нали? А чукането в движение, което е по-отдясно да е къде чука рейката от блъскането на колелото.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 17 апр 2017 15:24

Аз какво да кажа..след 9 страници да е шарнир,направо е смешно и за мен не е решение...Но пък да кажа какво си казал ти...
"всичко е стегнато,няма луфтове,шарнира изглежда здрав"
Думата "бучи"я използва доста пъти,а аз не знам шарнир да бучи.
После ходиш при няколко майстора,сменяш маса работи и никой не хваща разбит шарнир...странно.Единия от тях даже усеща по дясната полуоска,че в кутията нещо не е наред.
"Задължително трябва да е нещо в дясно"-твои думи...явно доста подвеждащи.
"Бученето е най-силно между...км"
После "клати се наляво-надясно"...в тая посока се клати от накрайник,шарнира клати навътре/навън.
Диска е бил крив,биенето е изчезнало..до предната страница,където се оказа,че си сменил прав диск...
Следя с интерес темите ти и се мъча да помагам колкото мога.И градивно да ти направя една критика-бързаш да разсъждаваш.Просто сподели подробно проблема и се вслушай в съветите,вместо да бързаш да мислиш на глас и да подвеждаш четящите.
За мен,понеже ти вярвам,ако наистина имаш бучене,то не е от шарнира.Категорично няколко пъти отхвърли възможноста за лагер/не казвам,че е лагер/,а още в началото някъде спомена,макар и само веднъж,че единия ти лагер е почнал да шуми.Предполагам е ставало въпрос за лявата страна и за това толкова бързо го забрави.
Сега въпросът е:шуми ли ти лагер,или още на първа страница си хванал "бученето" на шарнира,но понеже не е в дясно си го подминал?Има ли лагер за смяна или не?Бученето от шарнира ли е в края на краищата,или пак си бучи?Има ли проблем с кутията?Диска бил ли е крив наистина?Гумата верно ли е небалансирана,понеже все пак си имал биене,а и всичко е било стегнато?

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Пон 17 апр 2017 17:06

При такива тестове, при които колелото е във въздуха, е желателно под носача да има подпора и колата да лежи на нея. Нормално е при разпънат докрай макферсон да се появят вибрации, когато колелото е във въздуха, особено в лявата поуоска, понеже е къса и ъгъла там става прекалено голям за каретата.

Бучене от разбит шарнир - няма как. Признаците са други.
Относно темата... :stumm

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 17 апр 2017 17:08

pe6kata написа:Бучене от разбит шарнир - няма как. Признаците са други.

Звукът съвпада с този при движение. Проблемът не са вибрации, а шум който макар и по-слаб е идентичен с тоя, който усещах. Освен това колелото има луфт, който не се дължи на макферсона. Просто колелото си играе, докато аз съм залостил кормилото.
Не бучи, усещам биене и тракане. Не вие. Бучене не като от лагер, не виене, а периодично тропане. И когато при ниска скорост започнах да усещам как воланът сам се премества нещо ми светна, че има нещо нередно.
Независимо как е вдигната колата, не може отдолу откъм носача шенкелът да има ход, който не се отразява на кормилото. Освен това отдясно тампонът на макферсона хлопа малко повече, но колелото е стегнато и няма луфт.
Iezekil написа:....

Така е, бързам.
Разказвам историята -
Имах биене при спиране и при движение.
Смених гумите, оказаха се криви, с тях взех колата.
Проблемът продължи. Стори ми се че е диск и че е отляво, защото имах чувството, че има вибрации на левият ми крак, който логично е до лявата гума. Смених диска.
Стори ми се, че проблемът намаля. И да, действително не биеше силно така при спиране, както преди.
Но шумът си продължи, а и треперенето на волана от време на време. После треперенето се засили и взе да трепери постоянно леко в движение. Това се случи в последно време, когато тествах.
Шумът не е като виене или бучене на лагер, а като биене.
Уж я оставих на майстор за преглед и го повозих. Казва - лагер скоростна кутия.
Понеже предполагах, че като са сменяли полуоска и каре да видели и всичко друго, то проблемът не може да е отляво. Аз като карам колата не мога да преценя, защото не мога в движение да си местя ухото и да слухтя.
Бученето си продължи. Вдигнах колата вчера. Блокирах дясна гума, докато всичко е във въздуха.
Отляво продължиха някакви необичайни вибрации.
Взех да клатя колелото. Там където преди ми се струваше че под крака ми има вибрации по-особени. Клатя го и играе, без да се мести полуоската или кормилната шанга. Целият шенкел от едната страна има луфт. Той е свързан към носача с шарнир. И отгоре е свързан към Макферсона.
Истината е, че не бях хванал шарнира на първа страница, защото не съм гледал отляво и не съм предполагал, че никой няма да го забележи като проблем. Майстори бяха ми казвали десен лагер на главина.
Обаче аз вдигнам колата, засилвам я до 50-60-70 и не чувам да идва шум от десен лагер. Излязох от колата, подпрях с ръка газта и след това легнах на пода на колата с главата си, за да чуя.
Категорично шумът идваше повече отляво, отколкото отдясно.
Смятам, че шарнирът има луфт. Полуоската има карета. Поради луфта дори във въздуха каретата не само се сгъват, но заради самият луфт имат възможност да създават вибрации в шенкела. Които вибрации се предават във волана.
По-рано бях дал аудио файл. Не е като бучене на лагер. Не е бубубубу, което да се усилва или да изчезва. При ниска скорост шум почти не чувах, обаче нещо ми светна когато шарнирът се е разбил достатъчно, за да играе кормилото дори като карам бавно и колата не е на скорост.
Не знам дали дискът е бил крив. Сигурно съм го нарочил заради вибрациите при спиране като единствен виновник. Като си мислех, че всичко друго е проверено от майстори и се доверих уж на тяхната компетентност.

Последна промяна от инжектопляктор на Пон 17 апр 2017 17:13, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 17 апр 2017 17:12

Преди време излових един, който измисляше проблем по колата и после даде съвсем нелогично решение. Отдавна не съм го срещал.
Та и тук ми мяза на хлопане на налъми...

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 17 апр 2017 17:14

Имах усещането, че под левият ми крак в движение усещам вибрации. Обаче бях убеден, че майсторите като са сменяли полуоската трябва да са видели всичко, каквото трябва - бях отправил молба.
Оказва се, че шенкелът хлопа от шарнира.
Биенето и шумът от дисбаланс мисля, че е от биене на колелото, докато хлопа от шарнира в движение, за което спомагат и каретата на полуската, които вместо да се сгъват нацяло, предават част от усилието си в странично преместване. Съответно тия вибрации карат и кормилото да вибрира. А при спиране когато има по-голямо усилие, това пак допринася.
Смятам, че колата вдигната, заедно с гумата, създава вече достатъчно натоварване, за да се прояви проблема, когато двигателят вземе да върти колелото с по-висока скорост. Особено ако то не е перфектно балансирано, въпреки че уж нови гуми имам.
Ето го шумът - той е като тракане, не е виене.
zvuk (2).rar
(268.63 KиБ) Свален 55 пъти

Ако лагер тракаше така, дали нямаше да усетя луфт в някое колело? То е егаси и тракането.
Iezekil написа:После "клати се наляво-надясно"...в тая посока се клати от накрайник,шарнира клати навътре/навън.

В определена позиция шенкелът се клати, докато съм хванал кормилната щанга. И да е накрайник - външен е. Но като хвана целият шенкел и тръгна да го клатя леко ляво леко дясно, но навътре навън се показва луфт.
Подвеждам, защото правя манджа с грозде, вярвайки на други хора. Ако бях се хванал да вдигна всичко, не да вярвам на други хора отдавна щях да разбера, че има луфт отляво и не само дискът ми е проблем.
Ще сменя първо шарнира, че е по-гаден за смяна. И после ако има остатъчни проблеми - и кормилният накрайник външния.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 17 апр 2017 18:01

muns61 написа:Та и тук ми мяза на хлопане на налъми...

Мяза ти, ама аз залагам 50ст, че Тинки не си измисля.
Залагам още 60ст, че шумът ще си остане непроменен и с новите шарнири.
И като съм тръгвал със залозите още 30ст, че биенетето на волана е от крива гума.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 17 апр 2017 18:27

ktamen написа:И като съм тръгвал със залозите още 30ст, че биенетето на волана е от крива гума.

Не е от крива гума. Смених гумите. И съм пробвал с две различни патерици, едната от вентото останала, другата от пасата. Няма как да е от гума. Уверен съм.
На първата ми кола карах 2 години с едни гуми, никога не бях им правил баланс и никога нищо не е било. Голям карък трябва да съм да случа на общо 8 криви гуми една след друга.
Дадох и аудио запис на шума. Не си го измислям, там е и ме побърква. И единственото, което виждам е луфт в шенкела. Той се крепи на шарнир и макферсона. Шарнирът значи е чао.
Утре ще купя и ще го сменя.

dreadx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dreadx » Пон 17 апр 2017 18:46

Според мен ако има луфтове дори и права гума ще се опитва да си ходи на където си иска - мисля, че може да се получи биене от това.

Дали има или няма луфт във външен кормилен накрайник, не би трябвало да се чудиш, ами си слагаш ръката върху кормилния накрайник и шенкела - след това клатиш и ще усетиш ако има луфт.
Изобщо като си сложиш ръката на две части, между които има шарнирно съединение и като ги разбуташ - може да мърдат с малко, но се усеща. (- не да ги гледаш и да се чудиш дали има или няма луфт)

Или откачаш шарнира/накрайника от шенкела - и вече няма да има никакви съмнения къде точно е луфтът. Понеже лесно ще можеш да разклатиш болта на ръка - ще усетиш и най-малкия луфт.

В тази връзка нямаше да е лошо наистина да ги разкачите тези шарнирни съединения и да разклатите това-онова. Включително и кормилната щанга към рейката - напред-назад, наляво-надясно, нагоре-надолу.

Това бутане и напъване на разните шарнири с щангички, докато колата е стъпила, не винаги е показателно - може и да не хванеш някои малки луфтове. Но като ги разглобиш нещата, луфтът вече няма къде да ти избяга.

Дискът вероятно е бил крив, щом ти е ритало в педала - или е бил поставен накриво (защото и това е възможно), или главината е била разхлабена нещо -- там ефектът се получава само ако бие дискът спрямо спирачните апарати - естествено, че разхлопан шарнир не променя перпендикулярността между диска и спирачния апарат.
- т.е. няма общо с други разхлопани части по окачването, а само: диск - главина - лагер на главина - шенкел - спирачен апарат.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 17 апр 2017 18:50

Само да спомена, че страничния наклон на колелото на тия пасати се прави от двата болта, които свързват шенкела с амортисьора. Шарнирите са фиксирани и не участват в регулирането на предницата

Върни се в “Passat”