Сложи ръка върху проблемното шарнирно съединение и ще усетиш ако се клати и ако има луфт.
Главината *мисля че* не може да е разхлабена, защото тогава ще играе дискът спрямо спирачния апарат и ще ти рита педала при спиране. (особено интересно се получава при спиране със завъртане на волана) --- това ми се е случвало на друга кола, затова уточнявам, че така си мисля, че не е главината да е разхлабена.
Не си виновен за това, че трудно се хващаш да пипнеш нещо, принципно си интелигентен и начетен човек и аз лично не мисля, че лъжеш или си правиш майтап. Ясно е, че работата няма да стане без да се разглоби - може би, като не си се занимавал преди това, просто ти трябва някой дето го е правил, и който разполага с подходящи инструменти, за да разхвърляте един път цялото окачване, хем да видиш кое какво се прави.
Като нямаш инструменти и условия, започваш да умуваш. Ама лошото е, че преди две седмици нещо друго си мислил, извадил си някакви предположения, после си забравил вече кое са предположения и догадки, кое са факти. И ни споделяш готови твои изводи, върху които да мислим. Но ето, че като кажеш хлопа отдясно, ние естествено мислим, че си видял/чул нещо отдясно - а то било защото някой майстор бил гледал лявата част и се предполага да е наред. А те ако гледаха и оправяха всичко, нали нямаше да пишеш сега тук, че да го мислим.
Споко, на някои хора им е писано сами да си правят колите, за да научат нещо. - приеми го и не си мисли, че си най-големият карък, че все да не случваш на майстори.
И онези майстори, при които си ходил, може и да не са толкова зле - например от 50 коли една да не успеят да оправят - и бъди сигурен, че това ще е твоята. (ама както казах, не защото си карък, а защото трябва да я направиш сам.)
Но за да има някакъв вариант да ти помогнат тук хората със съвети, е от изключителна важност да уточняваш кое са факти, кое предположения - май нямаш навика да ги уточняваш тези неща и затова някои хора ти се дразнят.
Иначе хич не ме е яд да "си губя времето" стига да доведе до някой резултат. Ето, работата вече достатъчно отлежа - сега се задава и резултат.
/Единствено ме е било яд в някакви случаи, за какъвто сега ще ви дам пример:
- в БМВ форума преди няколко месеца писах на един ебалняк 5 страници (ама най-подробно, като service-manual), имал проблеми с неговото АГУ - StarGas.
Не знам защо никой не прави Stargas, това са много читави системи. На който и газаджия да се обадиш, отговорът е да отидеш при един в Люлин, или при един в село едикоеси.
-> А може би просто не са толкова разпространени у нас тези инжекциони и повечето газаджии предпочитат да се занимават с Фобос, Бардолини, и на Бардолини майка му..
Но мога да си представя колко е досадно да ходиш при някой *единствения специалист за София и околните села* и да не може да ти реши проблема, затова се хванах и му написах на този, най-подробно: -- измери това, виж онова - и бях останал с впечатление, че горе-долу поне трябва да разбира малко от електроника, понеже беше писал на едно място, че работи в Датекс, (а отделно се оказа, че гаджето му е работила в нашата фирма) - И трябваше въпросният ебалник просто да си извади ръцете от гъза и да вземе един мултицет да измери едни неща, а той хванал с телефона и право при газаджиите, да им показва да четат какво съм писал - и да му го направят..
Обаче обиколил при двама газаджии, и пак нищо не направили, а колата пак прекъсва.. И накрая се ядосах и му викам: - мини за 5 минути, когато ти е удобно.. И още на другия ден взе че мина, а след 10 мин. си тръгна с работещо ГИ. Ама за какво трябваше да му пиша толкова много. Май трябваше да му кажа, че като за всяка тъпотия ще обикаля по газаджии, най-добре за него ще е да вземе да свали всичко и да си сложи един Фобос. И най-добре в Горна Баня, че там били най-големите некадърници, разбрах.. -> ето това заслужаваше, ама и аз откъде да знам, че е такъв.. - Ето и аз съм се минавал понякога да си губя 2-3-5 часа да давам акъл на някой, който не заслужава. Ама защо да си вадя генерални изводи от това и да спирам да пиша на всички останали? - ако мога да помогна с нещо, ще пиша. Аз самият много съм научил и от форуми и от добри хора, (все много кадърни майстори), които са ми писали ей-така - без нищо да ми искат в замяна, и без да се правят колко е сложно - че да дойда в техния сервиз, за да ми отстранят проблема./
Та щом си се хванал най-накрая да го правиш, няма защо да не стане. По-бързо и лесно щяха да станат нещата, ако имаше някой колега наблизо, който да си отдели 1-2 часа от времето и да ти помогне, а и хем да не се чудиш за всичко. Ей-така някой да ти покаже едно разглобяване - за да знаеш кое трябва да стягаш яко, кое не толкова, кое да блъскаш с чук и т.н. Аз не че съм някакъв специалист по ремонти на окачване, ама ако ми беше наблизо, до сега щяхме да сме я разхвърляли колата. И няма да ме е яд, че ще си загубя някакво време - то пък сякаш времето ни е заето все с някакви особено важни работи, че да не можем да отделим на някой 1-2 часа.. ;)
-- включително има един номер, че дори и да гледаш разни клипчета в youtube как се разглобява нещо - пак няма да ти помогнат на 100%, понеже инструментите с които разполагаш ще са различни - ще трябва малко и да импровизираш. Затова е добре първо някой да ти покаже, а ти после ще си прецениш с какви инструменти да се снабдиш и как да го правиш сам.