Трябва ли зимните гуми да са задължителни ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

За или против задължителните зимни гуми

Да , трябва да станат задължителни със закон
130
75%
Не , достатъчно е да са с добър грайфер.
12
7%
Не съм длъжен да ги сменям ако зимата е суха и мека.
23
13%
Разчитам на шофьорските си умения , независимо от гумите.
8
5%

Общо гласове: 173
Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: Трябва ли зимните гуми да са задължителни ?

Мнениеот Iezekil » Сря 29 ное 2017 16:03

Аз пък не съм виждал някой зимата да кара с летни гуми.Виждал съм да си купуват зимни и да карат целогодишно,или да имат по 2 чифта и да си ги сменят хората.Ама да карат с летни целогодишно не съм виждал.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 29 ное 2017 16:20

ALESYZ написа:Тенденциозна анкета, която издава личните предпочитания на автора. Също, НЕ.

По същата твоя логика мога да кажа : Тенденциозно изказване , изразяващо открит негативизъм към гласувалите
с "Да" в анкетата - около 72 души до момента .
Личните МИ предпочитания ,както си се изразил са да пътувам максимално безопасно със 17-годишната си кола и при едни ненавремено почистени 10 см. сняг да не ми се налага да спирам и да мръзна ведно с някой идиот , който заради галошите с които кара е причинил задръстване на равен път.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Сря 29 ное 2017 16:35

Който има глава на раменете си и я използва за мислене, а не да си закача шапката, много добре знае, че с гуми(без значение зимни или летни), спирачки и окачване не трябва да се правят компромиси. Всичко останало е бошлаф.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 29 ное 2017 16:39

Проблема е че тези със закачалките на раменете карат по-същия път по-който се движим и всички останали.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Сря 29 ное 2017 16:54

За съжаление си абсолютно прав - всичко зависи от задкормилното устройство.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Сря 29 ное 2017 19:13

Piqndurnik написа:В Германия при зимни условия за неподходящи гуми вземат 60 €, ако и пречи на пътя (почти винаги) - 80 €

Само тези двете проверих и не видях нищо подобно - https://www.bussgeldkatalog.de/bussgeldkatalog.pdf
:thumb_down

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Сря 29 ное 2017 22:17

Ами то за БГ шофьора най-добре да направят пътищата с реотани та да затоплят настилката за да не се налага да се слагат зимни гуми...

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Чет 30 ное 2017 0:40

Iezekil написа:Аз пък не съм виждал някой зимата да кара с летни гуми.Виждал съм да си купуват зимни и да карат целогодишно,или да имат по 2 чифта и да си ги сменят хората.Ама да карат с летни целогодишно не съм виждал.

В Шумен явно сериозно вали и не са останали оптимисти. При нас редовно като завали по-здраво и започва бучене и драпане по наклонените улици. Естествено на коли с летни гуми или зимни купени на старо преди 5+ години.

PS: В анкетата липсва отговор "важното е предните да са зимни, отзад става всякак" :)

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Чет 30 ное 2017 7:36

Pet_rov написа:Който има глава на раменете си и я използва за мислене, а не да си закача шапката, много добре знае, че с гуми(без значение зимни или летни), спирачки и окачване не трябва да се правят компромиси. Всичко останало е бошлаф.

Много точно го каза.... Ама нали знаеш, че на крива ракета космоса и е виновен :beer

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Чет 30 ное 2017 9:12

Кайзен написа:
Piqndurnik написа:В Германия при зимни условия за неподходящи гуми вземат 60 €, ако и пречи на пътя (почти винаги) - 80 €

Само тези двете проверих и не видях нищо подобно - https://www.bussgeldkatalog.de/bussgeldkatalog.pdf
:thumb_down

Гледай по-добре: https://www.bussgeldkatalog.org/reifen/

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 30 ное 2017 10:42

Pet_rov написа:Който има глава на раменете си и я използва за мислене, а не да си закача шапката, много добре знае, че с гуми(без значение зимни или летни), спирачки и окачване не трябва да се правят компромиси. Всичко останало е бошлаф.

Доста хора го осъзнават след лек или нелек инцидент. А някои дори и след това мислят на принципа "за тая раздрънкана кола как ще купувам нови гуми".

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 30 ное 2017 11:05

MMX написа:...някои дори и след това мислят на принципа "за тая раздрънкана кола как ще купувам нови гуми".

Повечето мислят на принципа " като си сложат всички останали зимни гуми, тогава може и аз" или "бах таа държава, точно аз ли да слагам зимни гуми" :rolleyes

П.С. Ще ми се да почнат да монтират и зимен акъл :mhihi Щото са доста разпространени и феномените, които считат, че със зимните гуми и зимна течност за чистачки им се изчерпва ангажиментът към безопасността и продължават да си шпорят както през август.

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Чет 30 ное 2017 11:13

Точно защото ганйовското мислене или липсата на каквото и да е мислене са силно разпространени по нашите територии, поне всесезонните трябва да са задължителни през зимата. И изискването за грайфера, да е обвързано с маркера сложен от производителя. Не е сериозно да падне малко сняг и куцо, кьораво и сакато да започне да закъсва и да прави тапи. Което е добрия вариант в сравнение с това да се чудиш как да избегнеш въртяща се на осморки кола срещу теб, че и това съм го ял.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 30 ное 2017 11:43

По-принцип за всеки средно интелигентен човек би трябвало да е ясно че всяка една инвестиция в превозното средство, като изключим чисто визуалните украшения е инвестиция в собствената безопасност, тази на пътниците и на останалите участници в движението. Това че колата е стара, не означава че имаш право да се движиш с един тон желязо по-пътищата което не може да спре, не може да завие, няма сцепление с пътя и т.н.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Чет 30 ное 2017 12:11

$100 написа:
Iezekil написа:Аз пък не съм виждал някой зимата да кара с летни гуми.Виждал съм да си купуват зимни и да карат целогодишно,или да имат по 2 чифта и да си ги сменят хората.Ама да карат с летни целогодишно не съм виждал.

В Шумен явно сериозно вали и не са останали оптимисти. При нас редовно като завали по-здраво и започва бучене и драпане по наклонените улици. Естествено на коли с летни гуми или зимни купени на старо преди 5+ години.
В Шумен още преди 10 години се сещам как една зима на местно ниво пуснаха забрана за движение без зимни гуми и правеха актове,понеже имаше доста блокирани пътища от смелчаци.
Тук е въпроса вече с тузарщината,от една друга тема.Ние с дъртите бараки сме тузари и си купуваме нови гуми,понеже не са чак такава цифра.Тия,дето се надскачат обаче за по-лъскави и нови коли им идва нанагорно,понеже големите гуми са си цифра.В това число явно влизат и народните избранници,щом им свиди да приемат такъв закон,явно си правят сметка,че ще ги бие и тях по джоба.Инак кво ги бърка?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”