Трябва ли зимните гуми да са задължителни ?
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Re: Трябва ли зимните гуми да са задължителни ?
Аз пък не съм виждал някой зимата да кара с летни гуми.Виждал съм да си купуват зимни и да карат целогодишно,или да имат по 2 чифта и да си ги сменят хората.Ама да карат с летни целогодишно не съм виждал.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
ALESYZ написа:Тенденциозна анкета, която издава личните предпочитания на автора. Също, НЕ.
По същата твоя логика мога да кажа : Тенденциозно изказване , изразяващо открит негативизъм към гласувалите
с "Да" в анкетата - около 72 души до момента .
Личните МИ предпочитания ,както си се изразил са да пътувам максимално безопасно със 17-годишната си кола и при едни ненавремено почистени 10 см. сняг да не ми се налага да спирам и да мръзна ведно с някой идиот , който заради галошите с които кара е причинил задръстване на равен път.
- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
Който има глава на раменете си и я използва за мислене, а не да си закача шапката, много добре знае, че с гуми(без значение зимни или летни), спирачки и окачване не трябва да се правят компромиси. Всичко останало е бошлаф.
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Проблема е че тези със закачалките на раменете карат по-същия път по-който се движим и всички останали.
- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
За съжаление си абсолютно прав - всичко зависи от задкормилното устройство.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Piqndurnik написа:В Германия при зимни условия за неподходящи гуми вземат 60 €, ако и пречи на пътя (почти винаги) - 80 €
Само тези двете проверих и не видях нищо подобно - https://www.bussgeldkatalog.de/bussgeldkatalog.pdf

- Lupender
- Автомобил: Audi A4 B9
- Двигател: EA 288
Ами то за БГ шофьора най-добре да направят пътищата с реотани та да затоплят настилката за да не се налага да се слагат зимни гуми...
Iezekil написа:Аз пък не съм виждал някой зимата да кара с летни гуми.Виждал съм да си купуват зимни и да карат целогодишно,или да имат по 2 чифта и да си ги сменят хората.Ама да карат с летни целогодишно не съм виждал.
В Шумен явно сериозно вали и не са останали оптимисти. При нас редовно като завали по-здраво и започва бучене и драпане по наклонените улици. Естествено на коли с летни гуми или зимни купени на старо преди 5+ години.
PS: В анкетата липсва отговор "важното е предните да са зимни, отзад става всякак" :)
- polovera_9n3
- Автомобил: VW POLO TDI
- Двигател: BNM 2007
Pet_rov написа:Който има глава на раменете си и я използва за мислене, а не да си закача шапката, много добре знае, че с гуми(без значение зимни или летни), спирачки и окачване не трябва да се правят компромиси. Всичко останало е бошлаф.
Много точно го каза.... Ама нали знаеш, че на крива ракета космоса и е виновен

- Piqndurnik
- Автомобил: Passat Variant
- Двигател: CBAB 2010
Кайзен написа:Piqndurnik написа:В Германия при зимни условия за неподходящи гуми вземат 60 €, ако и пречи на пътя (почти винаги) - 80 €
Само тези двете проверих и не видях нищо подобно - https://www.bussgeldkatalog.de/bussgeldkatalog.pdf
Гледай по-добре: https://www.bussgeldkatalog.org/reifen/
Pet_rov написа:Който има глава на раменете си и я използва за мислене, а не да си закача шапката, много добре знае, че с гуми(без значение зимни или летни), спирачки и окачване не трябва да се правят компромиси. Всичко останало е бошлаф.
Доста хора го осъзнават след лек или нелек инцидент. А някои дори и след това мислят на принципа "за тая раздрънкана кола как ще купувам нови гуми".
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
MMX написа:...някои дори и след това мислят на принципа "за тая раздрънкана кола как ще купувам нови гуми".
Повечето мислят на принципа " като си сложат всички останали зимни гуми, тогава може и аз" или "бах таа държава, точно аз ли да слагам зимни гуми"

П.С. Ще ми се да почнат да монтират и зимен акъл

-
- Автомобил: VW Golf 5
- Двигател: 1.9 TDI 2007
Точно защото ганйовското мислене или липсата на каквото и да е мислене са силно разпространени по нашите територии, поне всесезонните трябва да са задължителни през зимата. И изискването за грайфера, да е обвързано с маркера сложен от производителя. Не е сериозно да падне малко сняг и куцо, кьораво и сакато да започне да закъсва и да прави тапи. Което е добрия вариант в сравнение с това да се чудиш как да избегнеш въртяща се на осморки кола срещу теб, че и това съм го ял.
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
По-принцип за всеки средно интелигентен човек би трябвало да е ясно че всяка една инвестиция в превозното средство, като изключим чисто визуалните украшения е инвестиция в собствената безопасност, тази на пътниците и на останалите участници в движението. Това че колата е стара, не означава че имаш право да се движиш с един тон желязо по-пътищата което не може да спре, не може да завие, няма сцепление с пътя и т.н.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
В Шумен още преди 10 години се сещам как една зима на местно ниво пуснаха забрана за движение без зимни гуми и правеха актове,понеже имаше доста блокирани пътища от смелчаци.$100 написа:Iezekil написа:Аз пък не съм виждал някой зимата да кара с летни гуми.Виждал съм да си купуват зимни и да карат целогодишно,или да имат по 2 чифта и да си ги сменят хората.Ама да карат с летни целогодишно не съм виждал.
В Шумен явно сериозно вали и не са останали оптимисти. При нас редовно като завали по-здраво и започва бучене и драпане по наклонените улици. Естествено на коли с летни гуми или зимни купени на старо преди 5+ години.
Тук е въпроса вече с тузарщината,от една друга тема.Ние с дъртите бараки сме тузари и си купуваме нови гуми,понеже не са чак такава цифра.Тия,дето се надскачат обаче за по-лъскави и нови коли им идва нанагорно,понеже големите гуми са си цифра.В това число явно влизат и народните избранници,щом им свиди да приемат такъв закон,явно си правят сметка,че ще ги бие и тях по джоба.Инак кво ги бърка?
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”