Обмислят се промени в данъка за старите автомобили

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Обмислят се промени в данъка за старите автомобили

Мнениеот Vlad777 » Чет 02 авг 2018 12:18

vanesto написа:На теория е така, но на практика не съм видял някой, който кара мощна кола да се ограничава в карането и.
Те няма да си намалят карането, но ще дадат повече пари на държавата, която пък би следвало като има по-голям бюджет да развива опазването на околната среда.
vanesto написа:Същото е и при тежкотоварните автомобили. При положение, че те с това си вадят хляба, няма как да ги карат по-малко, ако се увеличи цената на горивото.
Няма да карат по-малко, но ще си купят по-модерни и по-икономични камиони, които замърсяват по-малко. Освен това за транспортните камиони има и други регулации, тол такси и т.н. В цяла Европа, освен в Румъния и в България камионите заплащат тол такси, според изминантите километри. Само в нашите две мили страни се плаща винетка за камион.

:arrow А относно акцизите за горивата - в България те са най-ниските в целия ЕС! Смешното е, че при най-нисък акциз има държави, в които горивата са по-евтини, защото не разчитат на монопола ЛукОйл.

Така че нещата не се решават само с въвеждане на една мярка. Трябва системен подход и държавници, които за съжаление в България няма, защото управлението е отражение на неграмотността и чалгаджийството, което цари в родината. И докато ни управляват Винету и БКП по-добре няма да става. Който иска да живее нормален и цивилизован живот - да се ориентира към Европа, САЩ, Азия, Австралия и т.н.

Тук просто свикваме с кочината и си живеем в нея.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Чет 02 авг 2018 12:23

Дай Боже и тук някой ден да стане така, но изведнъж няма как да стане. Нито съм убеден, че държавата, като почне да събира повече пари, ще развива екологията, не и в Бг. Държавата е лош стопанин. И тук ще се въведат тол такси, но това не решава проблема. Ние още пътища нямаме, камо ли да мислят еко нашите политици. Всичко става с много години и поколения натрупвания, не става бързо.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Чет 02 авг 2018 12:29

Как държавата опазва околната среда с нашите пари?Ами ще ни накарат да си бракуваме трошките/примерно/,вместо да си смени локомотивите,трамваите и автобусите-сиреч пак бай Ганьо плаща сметката.Омагьосан кръг за лапане на пари от активното работещо население,2млн.аборигени.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 02 авг 2018 12:55

Да ме извинявате,но екологията е последния проблем точно на България ! Хората мрат от стреса в които живеят постоянно,от неадекватно лечение,от неправилен начин на живот,от некачествено хранене и други такива. Проблема с мръсния въздух е някъде на 96-то място след ухапванията от кърлежи :a045 Така че дали събраните пари ще се ползват за разни обществени нужди ,или за екологични проекти е все едно !

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 02 авг 2018 12:57

Картинката в страната ни е много жалка. Населенито ни чезне постоянно и се стопява. Екологията определено е доста сериозен проблем, според мен, понеже живущите в големите градове дишат взевъзможни гадости. Всъщност те нещата се трупат - некачествена храна, лош въздух, стрес... и става накрая най-лошото.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 02 авг 2018 13:42

Iezekil написа:Как държавата опазва околната среда с нашите пари?Ами ще ни накарат да си бракуваме трошките/примерно/,вместо да си смени локомотивите,трамваите и автобусите-сиреч пак бай Ганьо плаща сметката.Омагьосан кръг за лапане на пари от активното работещо население,2млн.аборигени.

А парите за нови локомотиви и автобуси от къде идват? Парите за всяко ново паве от тротоар, за всеки нов пътен знак от къде идват? Струва ми се че има голямо неразбиране що е то "държавата".

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 02 авг 2018 15:53

Какво общо има държавата с локомотивите и автобусите?

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Чет 02 авг 2018 16:13

С локомотивите има, ама автобусите отдавна са частни или общински :biggrin

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 02 авг 2018 16:17

Това, че БДЖ е държавна фирма, не означава, че съоръженията за нея се купуват от бюджета.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Чет 02 авг 2018 18:34

muns61 написа:Какво общо има държавата с локомотивите и автобусите?

hooligan_sk написа:
Iezekil написа:Как държавата опазва околната среда с нашите пари?Ами ще ни накарат да си бракуваме трошките/примерно/,вместо да си смени локомотивите,трамваите и автобусите-сиреч пак бай Ганьо плаща сметката.Омагьосан кръг за лапане на пари от активното работещо население,2млн.аборигени.

Явно съждението се отнася до транспорта на бюджетна издръжка. България в момента е нетен получател от ЕС, това е така, но няма да е вечно положение.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 02 авг 2018 19:19

Айде всички разбрахме, че все си онеправдан. Колко пък толкова данъци плати за 2017 г., та си толкова ощетен? Дай напиши тука колко си дал на държавата. И какво очакваш в замяна?

В Англия данъците са 40% ако изкарваш над 3800 паунда на месец. Пък не реват толкова. Не се возят в трошки и не пътуват във влакове по 8 часа 200 километра.

В Белгия са между 40 и 50% данъците, в Германия до 45% и във Франция стигат до 45%...

И това е само данък върху доходите. Отделно са осигуровки, здравни и т.н.

И отделно и акцизите са им по-високи и глобите и всичко. Държавата разполага с много повече пари.

Значи хем са високи данъците, хем не съм видял масово да емигрират в България с нашите смешни 10% данък и най-ниските акцизи.

Каквото и да се направи е ясно - дежурното мрънкяло винаги ще е във форума. Огледай се извън своята паничка пък помисли пак. никой тук не е виновен, че изкарваш недостатъчно пари, освен самия ти - сърди се на себе си, а не на останалите!

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Чет 02 авг 2018 19:38

Stivi написа:Да ме извинявате,но екологията е последния проблем точно на България ! Хората мрат от стреса в които живеят постоянно,от неадекватно лечение,от неправилен начин на живот,от некачествено хранене и други такива. Проблема с мръсния въздух е някъде на 96-то място след ухапванията от кърлежи :a045 Така че дали събраните пари ще се ползват за разни обществени нужди ,или за екологични проекти е все едно !

Напълно съм съгласен.
Само ми се иска драконовски мерки за небрежно или некадърно или престъпно нарушаване на правилата за ГТП.щ,
и забрана за сваляне на катализатори ,ДПФи и поставяне на чипове. При хващане на нередовен автомобил директно да се свалят номерата до успешно преминаване на ГТП. Писна ми от пушещи чипосани бегачки издънени от каране но първа радост за българския турбо гъзар....
Реално данъците не са високи у нас сумарно малко под 25%
Лошото е че не виждаш къде отиват тези пари.
Нито админситрация нито съд нито полиция нито здравеопазване нито образование.
Е вижда се че се хрантути един безполезен етнос.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Чет 02 авг 2018 22:40

Vlad777 написа: Дай напиши тука колко си дал на държавата. И какво очакваш в замяна?

Разбира се,шефе,щом е за теб.Само ти можеш да си позволиш личните нападки...познай защо.

Аз работя и съответно съм осигурен на 1-ва категория труд,не ми се смятат проценти.Облагите ми са,че идващата зима ще си платя операция,макар и осигурен,не знам защо.И да мрънкам,плащам си вичко като поп.На времето,като си купих първия телевизор,даже отидох в пощата и си платих данъка за телевизия.....
Карам стара кола,на екологично гориво,напълно изрядна технически,с напълно законова издържана газова уредба.Оборудвана също така по закон,който си следя напоследък,за да съм в час с промените/щото според теб не е променян от 73-та/.В тази връзка и по темата,абсурд е да се измисли причина да си сменя возилото насила.
Не ме интересува ти плащаш ли данъци,укриваш ли доходи и т.н.,отговора го знам предварително.Не ме квалифицирай,ако обичаш.Можеш спокойно да обясниш,къде точно в екологията да влага парите си нашата държава,как това ще се отрази на климата и т.н.До тук аз се виждам само като дойна крава-книжки,талони,паспорти,номера,уреди за изкуствено дишане,жилетки,вериги.
В твоя стил да кажа-който не му харесва въздуха в града-да ходи на село.
А за кораби,локомитиви,автобуси и камиони-също могат да се въведат/ако няма/изисквания,норми,силова подмяна.Даже бих казал,че държавата е тази,която трябва да даде личен пример,преди да изисква от народа си.Същото се отнася за всеки,с някакви изисквания към другите,или пък с ръководни/също администраторски/функции в дадена фирма или общност.

с уважение:К.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 03 авг 2018 10:15

hooligan_sk написа:Струва ми се че има голямо неразбиране що е то "държавата".

Държавата е сбирщина недосегаеми гадове, много приличащи на еничари, които си мислят че могат да се самоизбират с цигански гласове и автобуси от Турция и да тероризират населението на страната. С други думи в другите държави има мафия в държавата, а тук мафията си има държава. В България пари има, ама няма отчетност. Според мен по-голямата част от парите се краде. Помня когато строиха автомагистрала Тракия, хората работещи на пътния възел около Бургас реваха как не им давали заплати. И аз такъв се питам - толкова милиони се източиха натам, дават им по 700лв заплати...а то дори и тях не дават.
Vlad777 написа: Пък не реват толкова. Не се возят в трошки и не пътуват във влакове по 8 часа 200 километра....Огледай се извън своята паничка пък помисли пак. никой тук не е виновен, че изкарваш недостатъчно пари, освен самия ти - сърди се на себе си, а не на останалите!

Не е важно какви са данъците, а като ги извадиш от доходите си, каква ти е покупателната способност. Относно парите - сигурно имаш обяснение как се вадят пари в България. А аз събирам пари да замимавам може би в чужбина. Защото не съм толкова печен като теб. И дават за човек с образование и квалификация мизерно заплащане. Не всички можем да бъдем адвокати или някоя друга професия, където нещата са по-мъгляви.
И другия път преди да почнеш да кориш отново, запомни от мен, че твоят живот зависи от мизерници, които взимат малко пари. Такива като лекарите от спешното и пожарникарите. И утре когато стане нещо, ще чакаш тях да дойдат. Защото и да извикаш частната линейка от частната болничка, то частна пожарна няма. Изгаряш жив. С други думи в една нормална страна с една нормална средна класа всички работещи трябва да получават доходи, позволяващи им да се издържат и да живеят долу-горе цивилизовано. А не някой да седи и да казва на лекарите и пожарникарите - "като не ви харесва, отивайте другаде, тва си в ваш проблем". Не, проблема е на цялото общество, защото всички сме взаимосвързани. Щом кадърни хора се принуждават от лекари да се преквалифицират на плочкаджии, значи има проблем. И то голям. Когато е един човек, това е некадърност. Когато са хиляди, това показва тенденция.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Пет 03 авг 2018 11:08

В момента един 14+ годишен автомобил с 90кс и катализатор, струва около 200лв годишно да се притежава. ГО+ Данък МПС. Това са 16-17лв на месец. Няма как да остане така за дълго.

ПС: Поправям се, около 270лв. или 22.50лв на месец за Толедо 1996г, 1.8 - 90кс. с катализатор.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”