Въпрос за предварителен договор за покупка на апартамент?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 27 фев 2007 11:10

dude написа:чакай бре човек, 50 % не са ли много за предварителен
обикновено е 10-15%
като вътре се уточняват, кога ще бъдат извършени другите вноски

П.С моя предварителен не беше заверяван нотариално, но на база на него банката ми отпусна кредит, демек явно не е проблем

Ми 20% е предварителния ,но ако дам 50% ми отбиват 5% от цената.Като се има в предвид ,че те леят колоните на сутерена и до месец месец и нещо ще излезнат на кота нула и пак ще трябва да ги дам още 30%/за кота нула вноска/ просто няма смисъл да не им ги давам сега.Иначе после трябва да дам още 25% на кота било 20% на Акт15 и 5 на Акт16.Имай предвид че последния месец зверски обикалях да търся по младост/иначе като цяло от година се оглеждам/ и ми направи впечатление че повечето искат 20-50% на предварителен :!: -просто заради метрото в тоя район е няква лудост.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 27 фев 2007 11:15

stanimir написа:Здрасти Рабит,
не знам сключил ли си го вече, но малко късно се включвам в темата.
Моят съвет е да го завериш договора, верно ще платиш някоя и друга такса, но - не дай си Боже при тези неспокойни времена ще си осигуриш известна доза комфорт и сигурност.
Освен това какво ти препоръчвам: 1) Провери земята и обекта за тежести - това може да стане и чрез компютърна справка в службата по вписвания.
Не знам на какъв етап ти е строежа, но защо първоначалната такса е 50% ,а не по-млако,да речем 30%?Ако си на зелено(а не на груб строеж-опитай да предоговориш
Доста често предприемачите избягват да получават цялата сума по банков път,а искат само част от нея, знам,че звучи глупавато,но не забравяй да си вземеш квитанция за парите,които - и ако - дадеш на ръка.Често пъти в подобни случаи все бързаме и ...забравяме...
Погледни все пак предходните документи за собственост - нотариални актове,скици и пр,както и поискай си одобрения архитектурен проект(план). Разбери кога и колко ще платиш за прилежащата към апартамента ти земя, която - уверявам те - ще ти я продадат също,защото на строителя ти не му трябва.

Ако пък апартаментът ти е напълно изграден, то си в по-добра позиция, но задължително го провери - вече с удостоверенеи за тежести - в Службата по вписванията(Агенция по вписвания), и както са кзали колегите -сметките за ток,парно и etc.
Съветвам те проверката за тежести да я повтроиш преди сключване на окончателния договор, вече само чрез компютърна справка. Ако сградата ти не е нова(над 5г. строителство)добрата новина е,че няма да дължиш ДДС.
тва е на прима виста,пиши,ако има некво развитие

Както писах по-горе всички докоменти и проекта сме ги правили в нашта фирма/работя архитект/.Разрешенията за стройтелство,предварителните договори с експолатационните дружества и копие от нотариалния акт сам ми в една папка на една ръка разстояние от бюрото :lol: Кажи ми все пак интернет адреса да проверя за някакви тежести.Притеснението ми беше точно относно квитанцията-но сега поне разбрах че нея трябва да взема.А как стой въпроса с ДДС-дължа ли нещо на държавата след като апартамента се прехвърли на мен :?

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Вто 27 фев 2007 11:19

Rabbit_TDI написа:Ми 20% е предварителния ,но ако дам 50% ми отбиват 5% от цената.Като се има в предвид ,че те леят колоните на сутерена и до месец месец и нещо ще излезнат на кота нула и пак ще трябва да ги дам още 30%/за кота нула вноска/ просто няма смисъл да не им ги давам сега.Иначе после трябва да дам още 25% на кота било 20% на Акт15 и 5 на Акт16.Имай предвид че последния месец зверски обикалях да търся по младост/иначе като цяло от година се оглеждам/ и ми направи впечатление че повечето искат 20-50% на предварителен :!: -просто заради метрото в тоя район е няква лудост.

да аз съм в 1-А, това метро колко го споменават човек, аз да ти кажа само се говори, поне още 6-7 години сигурно няма да е при нас

иначе прав си 5% си струват, особено за 1 месец.
п.с информативно ква е цената на зелено сега в млаодстите? 500 евро на м2?

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 27 фев 2007 11:25

Младост 2 -започват от 700 евро :!: .Младост 4 започват от 600 евро/но като се убедих са си доста повече/.Цените миналато полугодие скочиха с 20-30 процента за което е виновна само българската тъпотия :cry: За метрото не мога да се ангажирам с мнения но реално 2-3 години.Иначе на Младост плюса е цялостната инфраструктура ,а не само метрото.

Потребителски аватар
stanimir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanimir » Вто 27 фев 2007 12:45

Rabbit_TDI написа:
stanimir написа:Здрасти Рабит,

Както писах по-горе всички докоменти и проекта сме ги правили в нашта фирма/работя архитект/.Разрешенията за стройтелство,предварителните договори с експолатационните дружества и копие от нотариалния акт сам ми в една папка на една ръка разстояние от бюрото :lol: Кажи ми все пак интернет адреса да проверя за някакви тежести.Притеснението ми беше точно относно квитанцията-но сега поне разбрах че нея трябва да взема.А как стой въпроса с ДДС-дължа ли нещо на държавата след като апартамента се прехвърли на мен :?

Хм:) Все още няма такава (интернет) възможност.Справките се правят на място, в агенцията по вспивания-служба по вписвания,бившия нотариат на попа.
Доколкото знам, отскоро,и нотариусите имат подобна възможност, така че-в крайан сметкаи ако имаш познат нотариус-действай!

Отнонсо ДДС, прочети хубаво следните извадки от закона за ДДС: Чл. 45. (1) Освободена доставка е прехвърлянето на правото на собственост върху земя, учредяването или прехвърлянето на ограничени вещни права върху земя, както и отдаването й под наем или аренда.
(2) Учредяването или прехвърлянето на право на строеж се смята за освободена доставка по ал. 1 до момента на завършване в груб строеж на сградата, за която се учредява или прехвърля правото на строеж. В правото на строеж не се включват извършените строително-монтажни работи.
(3) Освободена доставка е и доставката на сгради или на части от тях, които не са нови, доставката на прилежащите към тях терени, както и учредяването и прехвърлянето на други вещни права върху тях

Имай предвид,че под "нови" закона разбира сгради на не повече от 5 години от Разрешение за ползване(Акт 16).
Преходни и заключителни разпоредби
5. "Нови сгради" са сградите:
а) които към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, са с етап на завършеност "груб строеж", или
б) за които към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, не са изтекли 60 месеца считано от датата, на която е издадено разрешение за ползване по реда на Закона за устройство на територията.

Това са извадки от новия закон от 2007-а. Честно казано, ще ми се някой данъчен юрист да се изкаже,вижда ми се абсолютно недопустимо горните норми да важат за придобиване на апартаменти, както е в твоя случай

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 27 фев 2007 12:59

искай да ти прехвърлят имота с нот. акт за учредяване на право на строеж за твоя апартамент, преди да си стигнал на етап груб строеж-така няма да ти начислят ДДС при сделката

Потребителски аватар
stanimir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanimir » Вто 27 фев 2007 13:09

Pichaga написа:искай да ти прехвърлят имота с нот. акт за учредяване на право на строеж за твоя апартамент, преди да си стигнал на етап груб строеж-така няма да ти начислят ДДС при сделката

Точно,на груб строеж най-добре, и по-ниска данъчна оценка,и по-ниски такси.Далавера има!

Потребителски аватар
stanimir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanimir » Вто 27 фев 2007 13:23

и още нещо,хихи,вкарай си клаузата за обратно изкупуване, още в предварителния договор,па по-после и в окнчателния(нотариалния акт), с случай,че имота се окаже обременен с тежести или ,че не са изпълнени еди-кои си задължения на продавача,да му прехвърлиш обратно собствеността срещу съответната цена!!!
Не всички се съгласяват на тази договорка, но това е още една застраховка. Някои го считат за излишна предпазливост,други твърдят,че намира приложения само при корпорации (където сумите са високи), но аз считам,че при физически лица също е добре да присъства :)!

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 27 фев 2007 14:01

Ми аз всъщност не разбрах точно как стоят нещата от тези описания :oops: ,но пратих договора на Lawer и на баща ми кръсник му го гледа/той има кантора за недвижими имоти/ и каза че всичко е на 6.Иначе според мен ДДС няма как да дължа в последствие при условие че аз съм краен копувач и би трябвало законово да е взето от инвеститора.Най-малкото някой щеше да се оплаче че си е купил апартамент пък като се е нанесъл е трябвало да плаща огромни суми на държавата.
P.S.Ако беше обременен с тежести нямаше ли да го пише в нотариалния акт :?

Потребителски аватар
stanimir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanimir » Вто 27 фев 2007 14:08

Rabbit_TDI написа:P.S.Ако беше обременен с тежести нямаше ли да го пише в нотариалния акт :?

Не.
И така стават най-големите проблеми, би керъфул.
Но щом си ангажирал толкова народ,споко - вярвам,че всичко ще е Ок!
После да се похвалиш :)

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 27 фев 2007 14:13

Обезателно :beer

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 27 фев 2007 14:15

ДДС се включва в цената ти си краен потребител и го отнасяш, то се внася в бюджета от твоя продавач...

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 27 фев 2007 14:25

Pichaga написа:ДДС се включва в цената ти си краен потребител и го отнасяш, то се внася в бюджета от твоя продавач...

Да аз сега го прочетох в договора и го видя :smackbum Освен това при прехвърлянето ставам собственик на идеална част от парцела.В договора е опоменато ,че продавача е пълен собственик на мястото.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 27 фев 2007 14:28

ставаш собственик на идеална част от земята или от правото на строеж върху земята, съобразно ценообразуването, което върви към твоя апартамент, няколко процента е обикновено

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 27 фев 2007 14:36

Чл. 8. ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ се задължава:
да прехвърли на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ припадащите се на обекта идеални части от собствеността на урегулирания поземлен имот, описан в чл.1 от този договор, съгласно утвърдена от компетентните органи таблица за окончателно ценообразуване на обектите в срок от 15 (петнадесет) дни след издаването на разрешение за ползване на изграждащите се в УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ подобекти.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”