Rabbit_TDI написа:stanimir написа:Здрасти Рабит,
Както писах по-горе всички докоменти и проекта сме ги правили в нашта фирма/работя архитект/.Разрешенията за стройтелство,предварителните договори с експолатационните дружества и копие от нотариалния акт сам ми в една папка на една ръка разстояние от бюрото

Кажи ми все пак интернет адреса да проверя за някакви тежести.Притеснението ми беше точно относно квитанцията-но сега поне разбрах че нея трябва да взема.А как стой въпроса с ДДС-дължа ли нещо на държавата след като апартамента се прехвърли на мен

Хм:) Все още няма такава (интернет) възможност.Справките се правят на място, в агенцията по вспивания-служба по вписвания,бившия нотариат на попа.
Доколкото знам, отскоро,и нотариусите имат подобна възможност, така че-в крайан сметкаи ако имаш познат нотариус-действай!
Отнонсо ДДС, прочети хубаво следните извадки от закона за ДДС: Чл. 45. (1) Освободена доставка е прехвърлянето на правото на собственост върху земя, учредяването или прехвърлянето на ограничени вещни права върху земя, както и отдаването й под наем или аренда.
(2) Учредяването или прехвърлянето на право на строеж се смята за освободена доставка по ал. 1 до момента на завършване в груб строеж на сградата, за която се учредява или прехвърля правото на строеж. В правото на строеж не се включват извършените строително-монтажни работи.
(3) Освободена доставка е и доставката на сгради или на части от тях, които
не са нови, доставката на прилежащите към тях терени, както и учредяването и прехвърлянето на други вещни права върху тях
Имай предвид,че под "нови" закона разбира сгради на не повече от 5 години от Разрешение за ползване(Акт 16).
Преходни и заключителни разпоредби
5. "Нови сгради" са сградите:
а) които към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, са с етап на завършеност "груб строеж", или
б) за които към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, не са изтекли 60 месеца считано от датата, на която е издадено разрешение за ползване по реда на Закона за устройство на територията.
Това са извадки от новия закон от 2007-а. Честно казано, ще ми се някой данъчен юрист да се изкаже,вижда ми се абсолютно недопустимо горните норми да важат за придобиване на апартаменти, както е в твоя случай