ГО и бонус малус системата
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: ГО и бонус малус системата
За части.
- toraborat
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: ASZ 2002
Не намирам "сортирай по малус" в мобиле 

Много опасно, според мен, е че при превишение на скоростта с 10 км/ч, извън града, веднага идва малус с 10 %. Че то има ли някой водач, да не е правил многократно това нарушение?..
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Много малко водачи са с официални нарушения. Иначе всички карат над ограниченията, целия поток обикновено се движи над тях.
- toraborat
Е вече ще трябва гребенче за тая брадичка 

-
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: 1.9 TDI AFN
hooligan_sk написа:Много малко водачи са с официални нарушения. Иначе всички карат над ограниченията, целия поток обикновено се движи над тях.
Даже като карам с 10-на км над ограниченията и ми светкат къси/дълги, че се влача ...

Много лошо. Така бързо всички може да сме с големи малуси, колкото и да си мечтаем да сме с големи .алуси…
Но както обикновено, лошото не идвало само, догодина идва електронната винетка, тол системата и т.н...
Но както обикновено, лошото не идвало само, догодина идва електронната винетка, тол системата и т.н...
- toraborat
Svetlix написа:hooligan_sk написа:Много малко водачи са с официални нарушения. Иначе всички карат над ограниченията, целия поток обикновено се движи над тях.
Даже като карам с 10-на км над ограниченията и ми светкат къси/дълги, че се влача ...
Като дойде радар какво правиш?
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Iezekil написа:VWGT написа: ... купуваш си кола слънце с бонус 25%, след 3 месеца му излизат на предишния постановленията и вече имаш барака с малус 360% :)
Тоя пост ма кара да се смея за първи път от месеци насам.Много ти благодаря,колега.
Та както казах стига сте се виждали като жертви.Прекрасно е измислено,просто като си джигит,няма да си продадеш колата...
Ама ако купиш кола и година след покупката приключи съдебното дело на предния собственик, който е сгазил някоя бабичка с нея пак ли ще кажеш, че е прекрасно измислено?
toraborat написа:Като дойде радар какво правиш?
Ухилваш се на камерата. Собствен опит от оня ден, в колона с 12-13 км/ч. над ограничението

- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Прекрасно е измислено заради тия,дето заобикалят закона.Пък и сега ако ми поискат колата назаем приятелчетата,ще има среден пръст...
Lupender написа:Значи цялата държавна машина ще бъде впрегната да обслужва застрахователите... Ти да видиш!!! Ами ако в автофорумите почнат да се формират ударни групи за погроми над застрахователни офиси - това какво ще бъде? Те не знаят ли, че голяма част от хората са на принципа, ако някой ми нанесе щета за 5 лева, аз му го връщам за 10 или 50?!
Борбата с войната по пътищата не бива да се превръща във война с гражданите!
Ами нали някои хора от сегашната власт са наследници или питомци на СИК/ВИС. Какво очакваш - от това разбират и сега са измислили "идеален" начин да си прилагат рекета законно.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Iezekil написа:Прекрасно е измислено заради тия,дето заобикалят закона.Пък и сега ако ми поискат колата назаем приятелчетата,ще има среден пръст...
Да бе, прекрасно. Дайте да евем мамата на всички изрядни, за да накажем помежду тях и нарушителите

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
icoico написа:Iezekil написа:Прекрасно е измислено заради тия,дето заобикалят закона.Пък и сега ако ми поискат колата назаем приятелчетата,ще има среден пръст...
Да бе, прекрасно. Дайте да евем мамата на всички изрядни, за да накажем помежду тях и нарушителитеИ досега какво те спираше да покажеш среден пръст на" приятелчетата"? Щот' кола и жена принципно току така не се дават... назаем
![]()
![]()
Дребната душица се кефи на такива неща. Аз пък колите съм ги давал не веднъж. И пак ще ги давам.
Как стои въпроса с фирманите автомобили?
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
Iezekil написа:Asko VW написа:2. Чисто законово - казват негативите за колата се запазват при прехвърляне, защото Е ВЪЗМОЖНО ОТДЕЛНИ ВОДАЧИ да злоупотребяват. Тоест наказваме всички заради евентуални нарушения на отделни лица.
И как точно наказваме всички?Даже ми се струва,че могат да се изведат облаги.
Как наказват всички ли ? Ами много просто, предвид големия брой възможности за натрупване на малус в/у дадено МПС (от една страна широкия кръг събития оказващи влияние, от друга страна това, че когато даден човек направи нарушение/ПТП, това се отразява не само на колата с която е направено прегрешението, но и на всички коли на които е собственик или съсобственик), както и дългият срок за изчистване на малуса, то повечето коли ще са с товар, т.е. дори ти да си изряден водач, покупката на автомобил втора употреба от вътрешния пазар става доста сложна и скъпа задача, или ще са трошки или с някакви малуси, автомобилите в добро състояние и без малуси ще са рядкост и съответно цените им ще се вдигнат, а ако си мислиш, че цените на коли с малус ще паднат много, си се объркал. Остава разбира се варианта за нов внос, ама нали се сещаш, че и джамбазите ще се усетят доста бързо и те също ще вдигнат цените. И кво се получава, че дори да си изряден пак си наказан.
И това са само косвените проблеми, има го и директния негатив, за една единствена грешка (дори неволна), може да се окажеш зверски наказан и то за години на ред.
Не ме разбирай погрешно, и за съм за принципа, че примерните шофьори трябва да се поощряват, а нарушителите да се наказват, както и, че трябва да си плащаме за грешките, но не по този УРОДЛИВ начин. В другите държави целта е да се накажат и вразумят системните и/или груби нарушители. У нас с така направена системата, целта е поголовна сеч, с цел финансово облагодетелстване на застрахователите. Процента на бонуса е скромен и се достига бавно, същевременно %-тите на малуса са големи, дори за по-дребни неща и бавно се чистят. Всичко допълнително се утежнява от обстоятелството, че не се гледа историята от преди въвеждане на системата, което пак е в негатив на традиционно примерните шофьори и в полза на системни нарушители.
Ще дам конкретен пример, аз съм чист от 8 години, когато системата влезе в сила това няма да има значение, (ще трябва да се опазя още 7 г. за заветните 25 %

Е а кажи това справедливо ли е, години на ред без грешки - 20% бонус, една грешка 100-200 % малус - години на ред. (отделно глобата от КАТ и проблемите с продажбата с колата) ???
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”