ГО и бонус малус системата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: ГО и бонус малус системата

Мнениеот stefan4o » Пон 26 ное 2018 19:59

За части.

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Пон 26 ное 2018 20:04

Не намирам "сортирай по малус" в мобиле :mhihi

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Пон 26 ное 2018 20:20

Много опасно, според мен, е че при превишение на скоростта с 10 км/ч, извън града, веднага идва малус с 10 %. Че то има ли някой водач, да не е правил многократно това нарушение?..

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 26 ное 2018 20:47

Много малко водачи са с официални нарушения. Иначе всички карат над ограниченията, целия поток обикновено се движи над тях.

Потребителски аватар
toraborat

Мнениеот toraborat » Пон 26 ное 2018 21:09

Е вече ще трябва гребенче за тая брадичка :mhihi

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Пон 26 ное 2018 22:35

hooligan_sk написа:Много малко водачи са с официални нарушения. Иначе всички карат над ограниченията, целия поток обикновено се движи над тях.

Даже като карам с 10-на км над ограниченията и ми светкат къси/дълги, че се влача ... :banghead

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Пон 26 ное 2018 22:44

Много лошо. Така бързо всички може да сме с големи малуси, колкото и да си мечтаем да сме с големи .алуси…
Но както обикновено, лошото не идвало само, догодина идва електронната винетка, тол системата и т.н...

Потребителски аватар
toraborat

Мнениеот toraborat » Вто 27 ное 2018 6:17

Svetlix написа:
hooligan_sk написа:Много малко водачи са с официални нарушения. Иначе всички карат над ограниченията, целия поток обикновено се движи над тях.

Даже като карам с 10-на км над ограниченията и ми светкат къси/дълги, че се влача ... :banghead

Като дойде радар какво правиш?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 27 ное 2018 7:20

Iezekil написа:
VWGT написа: ... купуваш си кола слънце с бонус 25%, след 3 месеца му излизат на предишния постановленията и вече имаш барака с малус 360% :)

Тоя пост ма кара да се смея за първи път от месеци насам.Много ти благодаря,колега.
Та както казах стига сте се виждали като жертви.Прекрасно е измислено,просто като си джигит,няма да си продадеш колата...

Ама ако купиш кола и година след покупката приключи съдебното дело на предния собственик, който е сгазил някоя бабичка с нея пак ли ще кажеш, че е прекрасно измислено?

toraborat написа:Като дойде радар какво правиш?

Ухилваш се на камерата. Собствен опит от оня ден, в колона с 12-13 км/ч. над ограничението :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 27 ное 2018 9:25

Прекрасно е измислено заради тия,дето заобикалят закона.Пък и сега ако ми поискат колата назаем приятелчетата,ще има среден пръст...

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 27 ное 2018 11:16

Lupender написа:Значи цялата държавна машина ще бъде впрегната да обслужва застрахователите... Ти да видиш!!! Ами ако в автофорумите почнат да се формират ударни групи за погроми над застрахователни офиси - това какво ще бъде? Те не знаят ли, че голяма част от хората са на принципа, ако някой ми нанесе щета за 5 лева, аз му го връщам за 10 или 50?!
Борбата с войната по пътищата не бива да се превръща във война с гражданите!

Ами нали някои хора от сегашната власт са наследници или питомци на СИК/ВИС. Какво очакваш - от това разбират и сега са измислили "идеален" начин да си прилагат рекета законно.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 27 ное 2018 13:20

Iezekil написа:Прекрасно е измислено заради тия,дето заобикалят закона.Пък и сега ако ми поискат колата назаем приятелчетата,ще има среден пръст...

Да бе, прекрасно. Дайте да евем мамата на всички изрядни, за да накажем помежду тях и нарушителите :Mr Green Fun И досега какво те спираше да покажеш среден пръст на" приятелчетата"? Щот' кола и жена принципно току така не се дават... назаем :a045 :Mr Green Fun :Mr Green Fun

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Вто 27 ное 2018 13:26

:th_up

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 27 ное 2018 14:30

icoico написа:
Iezekil написа:Прекрасно е измислено заради тия,дето заобикалят закона.Пък и сега ако ми поискат колата назаем приятелчетата,ще има среден пръст...

Да бе, прекрасно. Дайте да евем мамата на всички изрядни, за да накажем помежду тях и нарушителите :Mr Green Fun И досега какво те спираше да покажеш среден пръст на" приятелчетата"? Щот' кола и жена принципно току така не се дават... назаем :a045 :Mr Green Fun :Mr Green Fun

Дребната душица се кефи на такива неща. Аз пък колите съм ги давал не веднъж. И пак ще ги давам.

Как стои въпроса с фирманите автомобили?

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Вто 27 ное 2018 15:34

Iezekil написа:
Asko VW написа:2. Чисто законово - казват негативите за колата се запазват при прехвърляне, защото Е ВЪЗМОЖНО ОТДЕЛНИ ВОДАЧИ да злоупотребяват. Тоест наказваме всички заради евентуални нарушения на отделни лица.

И как точно наказваме всички?Даже ми се струва,че могат да се изведат облаги.

Как наказват всички ли ? Ами много просто, предвид големия брой възможности за натрупване на малус в/у дадено МПС (от една страна широкия кръг събития оказващи влияние, от друга страна това, че когато даден човек направи нарушение/ПТП, това се отразява не само на колата с която е направено прегрешението, но и на всички коли на които е собственик или съсобственик), както и дългият срок за изчистване на малуса, то повечето коли ще са с товар, т.е. дори ти да си изряден водач, покупката на автомобил втора употреба от вътрешния пазар става доста сложна и скъпа задача, или ще са трошки или с някакви малуси, автомобилите в добро състояние и без малуси ще са рядкост и съответно цените им ще се вдигнат, а ако си мислиш, че цените на коли с малус ще паднат много, си се объркал. Остава разбира се варианта за нов внос, ама нали се сещаш, че и джамбазите ще се усетят доста бързо и те също ще вдигнат цените. И кво се получава, че дори да си изряден пак си наказан.
И това са само косвените проблеми, има го и директния негатив, за една единствена грешка (дори неволна), може да се окажеш зверски наказан и то за години на ред.
Не ме разбирай погрешно, и за съм за принципа, че примерните шофьори трябва да се поощряват, а нарушителите да се наказват, както и, че трябва да си плащаме за грешките, но не по този УРОДЛИВ начин. В другите държави целта е да се накажат и вразумят системните и/или груби нарушители. У нас с така направена системата, целта е поголовна сеч, с цел финансово облагодетелстване на застрахователите. Процента на бонуса е скромен и се достига бавно, същевременно %-тите на малуса са големи, дори за по-дребни неща и бавно се чистят. Всичко допълнително се утежнява от обстоятелството, че не се гледа историята от преди въвеждане на системата, което пак е в негатив на традиционно примерните шофьори и в полза на системни нарушители.
Ще дам конкретен пример, аз съм чист от 8 години, когато системата влезе в сила това няма да има значение, (ще трябва да се опазя още 7 г. за заветните 25 % :mhihi ), да де ама никой не е непогрешим, представи си, че на следващата година допускам неволна грешка, зимата се подхлъзвам (може да се случи и без да си превишиш скорост), чуквам някой, или пък лятото не виждам скрит зад разлистено дърво знак за ограничение и БАМ 100-200% малус и то за години на ред.
Е а кажи това справедливо ли е, години на ред без грешки - 20% бонус, една грешка 100-200 % малус - години на ред. (отделно глобата от КАТ и проблемите с продажбата с колата) ???

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”