Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот stefan4o » Съб 01 дек 2018 7:30

silent написа:
stefan4o написа:Принципно ли обобщаваш?Или конкретно имаш някого предвид?

Нямам никого впревид...просто ми хареса сравнението на колега който спомена че повечето нямат пари за зъболекар но инак по отношение на колите си искат да са номер едно...в което няма нищо лошо.... но да нагъваш буркани от село за да носиш ай фон и да караш 20г. бъмъвъ с континенталки за мен не е оферта за начин на живот...нищо лично към никой ...

Винаги има крайности, колега. Мой първи братовчед кара(ше) чистак ново Митсубиши ASX, за което брои над 40 бона кеш с гуми Рикен. А не е като да няма пари - няма да ти изброявам, какви други придобивки има и за какви неща, какви суми харчи, че сигурно няма и да повярваш. В смисъл, не му е проблем да извади и 1000 лева за 4 нови премиум гуми за тая надигната калинка, но... не му се дават :mhihi Вика тия са много хубави :mhihi Другият ми братовчед, който междувпрочем е роднина с този първия (брат на съпругата му) си взе чисто нов Опел Астра седан миналата година. Звънна ми по телефона и ми вика "Намери ми читави гуми на сносна цена, летни". Намерих му Викинг на сносна цена, после се видяхме и... купил си Мишелин летен - уж на сносна цена да са... :eek Баща ми пък, понеже не обича да пести - отива в Медина Мед (без да ми се обади дори за съвет) и се връща с 4 нови Дънлоп Спорт Не знам си какви си летни... за колко ги е купил само той си знае, прави се на луд и си измисля цени. Светът е шарен, дето се вика - един има пари да те замеря оттук до Луната и обратно и кара с евтинджоси, друг събира от закуски, за да си обуе колата с поне средна хубост, че да се усеща по-стабилен на пътя и така. На всекиго от камбанарията нещата изглеждат различни - аз недоумявам, хора с коли за по 20-30-50 палки карат с най-евтините китайци на пазара, някои дори с втора ръка сликове (и такива има, виждал съм), сигурно ми се чудят и на мен, като занесох за монтаж Конти Премиум Контакт 5 на гумаджията и гледа Джетата, гледа гумите и така... какво си мисли, само мога да допусна, а каква е причината - аз си я знам :beer

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Съб 01 дек 2018 10:53

Има и друго нещо по нашите ширини - много хора искат да притежават неща, които не могат да си позволят. Теглят се кредити и се продават неща, за да се купи кола, която после не могат да си позволят да поддържат и да и взимат консумативи, каквито са и гумите. Миналата година като отивах да си купувам континенталите за пежото пред мен имаше човек с X5-ца, който питаше за най-евтините китайци, които се предлагаха в Диана и каза, че му ги били препоръчали като много хубави... това вече е смях. Същото е и с част от собствениците на дизелови автомобили - преди покупката на дизел и въпрос във форумите масово се изтъква като дефект и нещо много страшно смяната на съединител и маховик - ами ако не можеш да си позволиш 1000 лв. за маховик не си за такъв автомобил...

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 01 дек 2018 11:19

Да,така е.Аз например карам автомобил,който какво и да се наложи да сменя,мога да си позволя покупката на още един такъв за части.Мога и най-скъпите гуми да му сложа.Но назад колегите се подиграват-дъртата барака що да я обувам с Континентал примерно.Еми аз си застраховам живота по този начин,така го разбирам.Ама нали сме Ганчовци,кво да кажа.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Съб 01 дек 2018 14:02

Застраховаш си живота... Минавало ли ти е през ума че еърбеците ти преди 15 години са били за смяна, пиропатроните на коланите също, това че нямаш странични еърбеци , ЕСП, деформационните ти зони отдавна не са ок. Не упреквам никой който си купува нови хубави гуми, какво по-хубаво от това. Но не разбирам карането на 30 годишен автомобил на бензин, защото газта съсипвала мотора, купуването на оригинални част 3 пъти по-скъпи от топ марките на пазара, закупуване на най скъпите гуми и т.н. примери които не ми се връзват с автомобил за 500-1000лв. Общо взето крайностите са странни , както пасат в8 с втора употреба 10 годишни гуми и части мейле, старлайн и т.н.
Не ме разбирай погрешно но купуването на най-скъпите гуми си е самозалъгване че ти си направил нужното за безопасността си, но ангажимента ти далеч не спира до тук.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 01 дек 2018 15:25

Предлагаш на тези, които караме антики да си сложим ербеци, ЕСП, нови пиропатрони на коланите? Защото аз примерно НЕ ИСКАМ да карам по-нова кола. Не че не мога да си купя, не ме разбирай погрешно, мога ама не се кефя на новите пластмасарници.

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Съб 01 дек 2018 15:40

Няма самозалъгване, гумите не правят никого безсмъртен и ако не караш разумно няма гуми или системи за безопасност които да те спасят. Но при равни други условия разликата между най-евтините нови гуми и премиумите е съществена. Първо в случай на аварийно спиране разликата е в метри, което само по себе си може да е животоспасяващо и второто е аквапланинга, който често при най-бюджетните гуми често настъпва при много по-ниска скорост и по спомен от някой от тестовете саваше въпрос за разлика от 20+ км/ч. при едните гумата изплуваше при около 70 км/ч, а при другите около 90 км/ч. което при извънградско шофиране също е голяма разлика и не вярвам че на нормален мокър път някой купил си най-долните китайци ще съобрази и ще се движи извън градът с 65, за да се застрахова от аквапланинг, където контрол се губи бързо. Всеки може да направи своите изводи и избори, но голяма част от хората просто не осъзнават значението на сцеплението с настилката и масово схващане е, че работата на зимната гума е просто да се изкачиш по заснежен байр, без да закъсаш в средата му...
Другото е хората които "нямат никакви проблеми" със какквито и да е гуми в гада - така е, в градовете скоростта е доста по-ниска и се чисти сравнително добре, но при извънградското пътуване скоростите вече не са такива.

И за финал нещо, което не е по темата, но е толкова безумно е схващането, че ако някой кара 10+ годишен автомобил трябва да му взима най-евтините гуми или втора ръка, масло от кауфланд и тн.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Съб 01 дек 2018 16:14

stefan4o написа:Предлагаш на тези, които караме антики да си сложим ербеци, ЕСП, нови пиропатрони на коланите? Защото аз примерно НЕ ИСКАМ да карам по-нова кола. Не че не мога да си купя, не ме разбирай погрешно, мога ама не се кефя на новите пластмасарници.

Iezekil си застраховал живота, с топ гуми другите били ганчовци...В4 си има еърбеци и пиропатроните, ама те не е проблем да са на 25 години , ама контито може да се шитне втора ръка, пък здравия нос, палци, гръден кош не са приоритет, те си зарастват. Всеки си го разсъждава през камбанарията, и аз не мисля да слагам air bag, esp , пиропатрони на 30 годишния ми пикап но няма и гуми за 1000лв да му взема. :c020 иначе да, като ида на село да си видя аверите там "табелата" е много важна

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 01 дек 2018 17:51

stefan4o написа:Предлагаш на тези, които караме антики да си сложим ербеци, ЕСП, нови пиропатрони на коланите? Защото аз примерно НЕ ИСКАМ да карам по-нова кола. Не че не мога да си купя, не ме разбирай погрешно, мога ама не се кефя на новите пластмасарници.

моите уважения но не разбирам какво искаш да кажеш или ти самият не се разбираш или причината не е съвсем тази. ...подобно нещо би могъл да каже някой притежател на някоя 20г А8 който има пари за пластмасаник но няма пари дори за нов пасат камо ли за ново ауди....а ти с твоята джета си толкова ниска топка че всеки нов пластмасарник я слага в малкият си джоб....проблема на българина е в това че иска да прави впечатление да се показва да си мислят за него че като кара скъпа кола втора ръка на цената на нова невзрачна е голямата работа нищо че няма пет лева в банката или в буркана и е от заплата до аванс....и като си купи континенталките бърза да се похвали във форумите ква голяма работа е сложил на колата....нищо че няма пари да излезе извън родното си село....и в общи линии кат има сняг не му е зор дори и да си кара колата.... :biggrin

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 01 дек 2018 18:53

На мен не ми е интересно да знам, каква топка съм, знам много добре какъв автомобил притежавам.Иначе ти благодаря за разяснението, ако си имал за цел да ме засегнеш или открехнеш някой комплекс у мен - не можа (даже и няма да те питам ти какъв автомобил караш, защото ми е все тая). Не хвърча из небесата, този период го минах вече. Ама явно и ти не четеш постовете. Приеми, че не всичко в една кола е кожения салон,ксеноновите фарове, летите джанти и многото екстри, ел.асистенти и надписа на стъклото 12-13-15. За съжаление тези неща нерядко вървят заедно с пасивната и активна безопасност при съвременните автомобили. Колегата Дон Кихот леко подигравателно загатна за активната и пасивна безопасност - затова и го попитах, какво трябва да направят собствениците на стари автомобили. От него не получих отговор, както и очаквах. Ако искаш опитай ти да отговориш вместо него?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Съб 01 дек 2018 19:05

През целия си шофьорски стаж само веднъж съм имал проблем с гуми. Някъде 80-те един приятел ме сдоби с 2 гуми Данубиана, румънки. Въпреки че имаха приличен грайфер, зимата потеглнето и спирането бяха мъка. Карах ги една зима задни на Лада-та и после ги сложих на ремаркето.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 01 дек 2018 19:11

Ми да нямам джета като твоята да не знам....имам джета 2 гт 1,8 90к.с...не може да се сравнява дори с пасат б3 да не говорим с пасат б5....а с нова пластмасарка съвсем....и не искам никого да засегна...просто това което казваш обективно не е вярно и колкото и субективизъм да вкараш това не прави джетата актуален автомобил.... дори не е актуален сравнен с колите от 2000г...да не говорим сравнена с пластмасарките.... затова дадох пример за стара А8ца сравнена примерно с нова Дачия ..там няма дилема ....но твоята джета и моята отстъпват дори на нова дачия.... да не се самозаблуждаваме колега....това е реалността...и ако имаш пари да си купиш пластмасарник по вероятната причина е че не ти се дават а не че джетата ти е по-готина...

Последна промяна от silent на Съб 01 дек 2018 19:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 01 дек 2018 19:15

Стига бе, човек, ти хептен си ги извади изотзад тези неща. Може ли да ми посочиш, че някъде съм казал подобно нещо за колата си? Единственото, което казах е, че не я сменям за по-нова при никакви обстоятелства. Това, че съм ги нарекъл пластмасарници ли нещо предизвика у теб? Пределно ми е ясно, че това е доста морално остаряла концепция със всичките си предимства (не са много) и недостатъци. Не си мисли, че това е единствената кола, която съм карал или съм се качвал в живота си. Даже искам по-стара да си купя, ама за съжаление имам един вид пречка, която засега отстоява позицията си... Определено не можеш да разбереш, за какво говоря. По-добре да не продължаваме "спора". Нови Дачии съм карал доста и то всякакви - от Дъстър, до Сандеро... ами да си ги купуват хората, щом ги харесват :mhihi За служебни определено са подходящи или за хора, дето им е все едно дали капачката на резервоара им ще се отваря с централното или не...

Последна промяна от stefan4o на Съб 01 дек 2018 19:20, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 01 дек 2018 19:20

Тя темата не беше ли за гуми,а не за това кой каква кола го кефи да кара ??

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 01 дек 2018 19:22

Извинявам се, че понякога изсипвам личното си мнение, когато някой ме провокира да го сторя. Нищо лично към никой нямам. Да се върнем на гумите.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 01 дек 2018 20:00

Ако модератора прецени нека изчисти каквото прецени че е излишно в тази тема...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”