СО тестер за изгорели газове в охладителната система

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Lyubcho_88
Автомобил: MB W245 07
Двигател: B200 136hp
Контакти:

СО тестер за изгорели газове в охладителната система

Мнениеот Lyubcho_88 » Сря 20 мар 2019 14:12

Да ви питам, понеже съм сигурен, че има много по-компетентни от мене тука за съвет. Реших да женя колата и дойде човек с интерес, но ме помоли да я закарам при негов човек да я видел, понеже той си прави при него колите, имал му доверие и тн. Аз нямам какво да крия и се навих, макар да знам, че ми е на 2часа път от работа и обедната няма да ми е 30мин. Все едно, направихме среща.

Майстора огледа там отвсякъде попипна тук там и извади един уред (аз не знаех какво е в първия момент, но после попрочетох и затова ми е инетересно да споделя пред вас какви са резултатите) и сипа синя течност в едни колби и почна да засмуква въздух от казанчето.

Уреда представлява ето това
https://servo.bg/produkt/tester-za-izgo ... a-sistema/

Изображение
Изображение
Изображение

И теста е точно както на снимките.
Ето и едно видео, което намерих да се види как се тества. Колата работи на празен ход. От горе с вакум се засмуква въздух от казанчето и ако има изгорели газове (мотора вкарва газове от цилиндрите в охл. течност) синята течност става жълта.
https://www.youtube.com/watch?v=G8tgfvepy7w

При нас стана по малко по друг начин, затова обяснявам - Накараха да подадем газ на колата да е в обороти 2-3000об/мин. и да задържи там докато майстора изсмукваше въздух от казанчето. Теста продължи около 15-20сек. Течността от колбичката си остана синя. Горната половина видимо на мен ми се стори, че леееко избеля и стана леко светло синя, но в никакъв случай не придоби жълт цвят! Още повече на снимката по-горе направо и 2те стават жълти.

Аз не съм ползвал такъв уред до сега и не знам какви са му показанита. Мен ме съмнява, че понеже захапах леко майстора да не ми изкарва проблеми по колата дето ги няма и да се прави на интересен пред неговия човек за да сваля от цената, да се е направил на луд и само ми каза „пич гарнитурата и почнала да издухва, може и проблем с главата, трябва да се види, зависи какво е може да е скъп ремонта“.

Аз проблеми не съм имал и им го казах на тях. Колата не губи течност, не губи масло и всичко е в норма. Въпрос към специалистите и тези с опит: - Трябва ли да се притеснявам наистина за гарнитура или просто това, че течността точно с тоя метод на ръчкане на колата в обороти и за това време от около 20сек леко избледня, не е такъв проблем?

Не искам да продавам на някой кола с проблем и ако наистина има бих го оправил или просто ще кажа на някой като дойде да я гледа, че съм направил еди какъв си тест и е показало еди какво си. Обичам да съм честен и мразя да ме лъжат или подвеждат!

Последна промяна от Lyubcho_88 на Сря 20 мар 2019 14:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: СО тестер за изгорели газове в охладителната система

Мнениеот stefan4o » Сря 20 мар 2019 14:18

Казваш на купувача да си прецени сам. Реално при теб колата не прави проблем. Ти си честен и откровен с него. Ако той търси варианти да свали цената и да вземе кола за без пари това е отделна работа.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 20 мар 2019 14:39

Щом 250лв за евентуална смяна на гарнитура го притесняват,да си гледа работата.

Lyubcho_88
Контакти:

Мнениеот Lyubcho_88 » Сря 20 мар 2019 14:50

Сигурен съм, че майстора ми се издразни, защото се правеше на интересен, а аз не падам от луната. А и бързо прибра уреда да не се гледа много, понеже аз почнах да питам - какво е как се мери, какво трябва да стане...Не съм някоя дама дето само сипва нафта и се вози. Но все пак ми е интересно защото за сефте видях да се мери по тоя метод. Бих си взел е така за да го направя пак и да изчакам 20мин, дори да работи и да смуче газове, да видя дали ще стане жълта течността, но за 250лв. няма не си струва просто. Затова писах тука да видя вашите мнения, макар да не сте свидетели на тая случка.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Сря 20 мар 2019 18:21

Кажи му на купувача да ходи да си търси друга кола. Те,такива като него-тъй си го набутват с някой маскиран автомобил,че свят им се завива после от келешлъци.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 21 мар 2019 9:11

Ако няколко часа след дълго каране, когато мотора охладее, налягането в охладителната система спада, нямаш проблем. Обаче ако има остатъчно налягане, или пък в още по-напреднал стадий - палиш и още студен мотора - маркучите стават на "камък", даже не ти трябва апаратура за газов анализ. Иначе е естествено купуваче да иска да даде малко пари, но когато някой се прави на луд или мен прави на такъв - го заобикалям.

Lyubcho_88
Контакти:

Мнениеот Lyubcho_88 » Чет 21 мар 2019 10:39

И аз така си мисля. Аз съм ги проверявал маркучите и казанчето. От тая гледна точка по колата проблеми не съм забелязал и просто беше шок като ми каза, че била едва ли не за боклука, трябвало гарнитура да се сменя, а може и главата. Като дойдел друг копувач да съм се молел да не гледали с колбите. wtf??? Както и да е, толко много се ядосах, че просто не бих я продал тая кола на този човек. Още повече, че се потвърждава това, че колата е без проблеми, а онзи "специалист" се опита да ме прави на луд.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Чет 21 мар 2019 11:07

Tози тест е определящ само за бензинови коли. При дизела ще ви подведе да сменяте гарнитура, защото все показва наличието на СО

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 21 мар 2019 11:36

А откъде идва този СО в антифриза при дизела?

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 22 мар 2019 10:07

От пропуск на гарнитурата, от къде другаде :biggrin .

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 22 мар 2019 10:19

По твоята логика трябва и при бензиновите да има.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 22 мар 2019 10:59

При бензина сгъстяването е в пъти по малко от дизела. За това писах че при него тестера върши работа , за разлика от дизела - тествано е

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 22 мар 2019 12:16

Така е -да. Но пък какво е налягането на газовете ( възпламенените ) в/у буталото. Има ли голяма разлика бензин/дизел ? Примерно един ТСИ и един КР . Защото си мисля, че едва ли, ама само си мисля де.
Принципно тези тестери са едно "наум" като се провеждат.
Въпреки това съм забелязал една странна особеност, не знам дали е винаги така. При ползване на така наречения червен антифриз Г12 налят на дизел. Ако има и минимално пропускане на газове ( почти не се забелязва/усеща ) с времето и километрите антифриза придобива зеленикав цвят като на застояла вода . Това разбира се за дълъг период време . Хващал съм го този отенък на три автомобила досега за 20-ина години . Едната беше моя кола. При мен се оказа съвсем лека пукнатина в главата. Колата си вървеше, без да има забележима загуба на охл.течност , но първи цилиндър имаше при отврянето странно оцветяване по челото на буталото, стоеше като елоксирано тъмно покритие и съвсем лека корозия по основата на подгревната свещ. При втората кола която видях същия отенък се замислих за съвпадението , а при третата- направо казах на собственика , че има проблем или с глава, или гарнитура. Въпреки, че той твърдеше, че няма проблеми, не греела. Но после проблемите се задълбочили и накрая се оказва, че наистина е така.
П.п. мисля, че все още пазя една бутилка с такъв антифриз, ако стои ще я снимам да се видят разликите с нормален , ползван Г12 без това оцветяване.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 22 мар 2019 14:33

В интерес на истината не сме мерили на бензинова турбинирана за да кажа как ще е.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 22 мар 2019 15:17

Това няма как да го измериш. Аз казвам за налягането след запалването на гориво-въздушната смес. Налягането едва ли ще отстъпва спрямо дизелов мотор.

Върни се в “Дизелови агрегати”