Автомобил за лице с ТЕЛК- автоматик, модел, преустройство

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
NGC 7092
Автомобил:
Двигател:

Автомобил за лице с ТЕЛК- автоматик, модел, преустройство

Мнениеот NGC 7092 » Нед 30 юни 2019 18:53

Здравейте!

Ще мина направо на темата. От заглавието не става съвсем ясно, но аз съм с ТЕЛК - 80%.
Трябва ми лек автомобил, но се оказва, че не било толкова просто.
С няколко думи ситуацията е направо абсурдна. Дори книжка нямам и няма и да имам, ако първо не си купя лек автомобил
и не го преустроя в съответствие с моите потребности. Проблемът е следният. След 11 операции в крайна сметка ми
обездвижиха лява тазобедрена и глезенна става. Окончателно е, а поправката е скъпа :censored2 . А след повече от 10 години разбирам, че все пак
мога да имам шофорска книжка, но само ако си купя кола и я преустроя/модифицирам (както там се казва) за моите нужди.
При това положение не мога да запиша курс защото ..... ами не мога да вляза в колата от страната на шофьора поради
тройната алтродеза - обездвижването на лявата тазобедрена става, а ходилото се движи само на горе, на долу няма ход!

Информация от горните редове е много важна. Не ми се споделяше, но като че ли нямах голям избор.

Сега към основния въпрос - какъв автомобил да си купя, така че с минимални преустройства да мога да запиша шофьорския и
въобще да си реша една камара грижи.

Изискванията са следните:
- автоматична скоростна кутия
- плъзгаща врата, ако няма такива модели вратата трябва да е такава, че след монтиране на LSD механизъм долната част на вратата да се вдига максимално високо, за да не ми пречи долния ръб при качване и слизане
- трябва височина при педалите за място за ходилото, поради тройните алтродези ходилото стои право (няма дясно-ляво-долу, не)
- автомобилът трябва да е подходящ както за градско така и извънградско шофиране (за дълги пътувания); не мисля, че ме устройва 100% градски автомобил.
- разбира се с подръжка която максимално да щади бюджета
- бюджета за закупуването ме срам да го кажа, но ще трябва до 2000-5000 лв.; въпреки че най-лесно ще се справя с до 2500, но дали има такива коли
:question

Ами дано повече потребители имат търпението да го изчетат. Предварително благодаря на всеки който се отзове с конкретен съвет.

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Re: Автомобил за лице с ТЕЛК- автоматик, модел, преустройство

Мнениеот Mishonti » Нед 30 юни 2019 20:44

Здравей колега,

Колата за която се сещам е Пежо 1007. Давам примерна:
https://www.cars.bg/offer/c2852866

Проблема е, че са много редки автоматиците на пазара и нямам никаква идея как са като поддръжка, здрави ли са и тн.
Нека видим другите колеги какво ще кажат.

NGC 7092
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NGC 7092 » Пон 01 юли 2019 14:13

Аз също се спрях на въпросния автомобил, още преди да пиша, но както сте описал има не малко въпросителни, затова и реших да питам.
И сега само този ли е моделът?! Поне аз не намирам нищо друго като споменатото Пежо.
Конкретно за модела, подходящ ли е за дълги пътувания, да не е типичния "градски автомобил"?

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 01 юли 2019 14:39

Имало е няколко редки модела с плъзгаща се шоф. врата през последните десетилетия, но само Пежо 1007 е налично днес. Звучи като точното решение, но колата е бездънна яма за пари откъм поддръжка. Не на последно място, вратите са голям проблем, постоянно стачкуват.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пон 01 юли 2019 14:47

И аз само за този модел се сещам с плъзгаща предна врата. Проблема, е че това е относително тесен автомобил и трябва реално да го пробваш дали ще ти е удобен да влизаш и стоиш с изправен крак. Дали е добре за извънградски пътувания е много субективен въпрос. Някои хора си пътуват с най-малките автомобили и се чувстват комфортно, други са мръщят на всичко различно от премиум клас без въздушно окачване. В цялата ситуация мен най-много ме притеснява това , че принципно няма лек автомобил , в който да е предвидено да се стои с изправен ляв крак, защото там се пада лявото колело и пространството винаги е ограничено.

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Sharan
Двигател: AFN 1997

Мнениеот goppa » Пон 01 юли 2019 15:05

Кола с десен волан ще е удобна за качване с обездвижен ляв крак дори да е с нормални врати.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 01 юли 2019 18:39

Съжалявам за ситуацията колега, но с този бюджет е абсурд да намериш кола автоматик. Най много някоя голф тройка да се намери, обаче те са като бели лястовици вече, автоматици и не изгнили, нямат и плъзгаща врата. Най така евтино поне в мобиле търсене за автоматик вървят форд фюжън, няколко тойоти ярис на цени от 4 до 5500 лв. Малко по скъпи са хонда джаз. Тав са колите които си заслужават като цена на последваща подръжка и са сравнително здрави, като фордчето задължително трябва да е бензиново. Тойотата може и да е 1.4 дизел, здравичък мотор изглежда. Всичко това без никаква гаранция в какво състояние ще е автоматичната кутия обаче.
И трите са малки колички и също са с нормално отварящи се врати.
Със сигурност ще намериш и някой фиат или ситроен, алфа ромео 147 или нещо подобно като марка да е автоматик, но техните са роботизирани кутии, които са адски неграмотни за каране, а и самите коли с калпави двигатели и лошо и скъпо окачване за ремонт.
Изборът е много труден и ти пожелавам успех с намирането на автомобил, ако имаш още въпроси питай, ще помагаме с каквото можем

NGC 7092
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NGC 7092 » Вто 02 юли 2019 15:56

hooligan_sk, в едноименния форум един собственик сподели същото по отношение на вратите, само с подръжката се разминавате, но може би той е случил на кола.

DoH_KuXoT, това до момента се оказва една от най-важните подробности. Добре че сте се сетили. НЕ е добре тази работа с вътрешното пространство, особенно в часта за левия крак. Това въобще не е добре! :cenzored В едноименния форум за тези коли помолих някой да свали два размера, които са ми важни. Дано някой се отзове.

goppa, и това го обмислях. Всъщност това си е буквално перфектния вариант, но нали сме с друг тип движение просто не съм сигурен дали е добра идея. Роднина който няколко години работи там ми разказа, че само няколко месеца може да се шофира автомобил с ляв волан в UK. При реципрочни действия тук, какво ще правя?!

К.Одаджийски, аз също съжалявам и като се замисля работата става дебела, както казваме по нашите земи.

Добре, не е трудно да се направят някои изводи, един от които е, че с въпросния модел може би няма да се получи. При това положение пред мен има три варианта:
- десен волан
- ляв волан с ламборгини механизъм на шофьорската врата
- оставам без книжка - тая няма да я бъде
като към настоящия момент преди да получа желаните замервания не изключвам напълно варианта с модел 1007, и все пак.....

Да започнем с десния волан. За и против, аргументирано моля. Очевидно тук моделът не е от голямо значение, но отново - не може да бъде прекалено малък.
Какво ще кажете. Имайте предвид, че какъвто и автомобил да купя ще се наложи поставяне на педали за инструктора. Не съм сигурен до колко, но си мисля че е важно.

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Вто 02 юли 2019 18:44

Мога да се ангажирам с инструкторски педали от ситроен ц3 2011г,за пари не се говори(могат да се приспособят на почти всичко с ляв волан)

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 02 юли 2019 19:57

За момента в България може да шофираш автомобил с десен волан без ограничение на времето. Далече сме от Европа в това отношение.
Но,но!
В автомобили с десен волан пространството при шофьорското място е доста ограничено при аналогичен с лява дирекция. Поне тия които съм шофирал от ВАГ групата. И при тях го има момента с теснотията за левия крак.

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Sharan
Двигател: AFN 1997

Мнениеот goppa » Вто 02 юли 2019 20:45

Нещо двуврато също е вариант. Вратите им са по-големи от тези на четиривратите.

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Сря 03 юли 2019 21:07

Ако някой е карал или се е возил във Fiat Multipla, може да сподели дали не отговаря на някои от изискванията. Чел съм, че е доста практична и уникална откъм вътрешно пространство. Има варианти с 3 места отпред. Ползва се за таксита, има специални варианти за инвалидни колички и т.н.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 03 юли 2019 21:28

Мултиплата освен че е грозна от вън си е фиат с калпаво и скъпо окачване. Не знам и дали имат реален автоматик или всичко произведено е с роботизирана кутия, ако имат изобщо модел с такава кутия. А тази кутия е трагедия за каране, никак не е удобно. Електромоторите са долу във водата и проблемите са чести и трудно отстраними. Вътре е широка, но пък е висока за качване и мястото за левия крак не е повече от на други стандартни автомобили.

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Сря 03 юли 2019 21:34

Значи не става. А май наистина няма никакъв вариант за автоматик.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 03 юли 2019 21:41

Пуснах едно бързо търсене и в мобиле и в карс няма мултипла автоматик, като само това ми бяха критериите. Фиат Мултипла автоматична кутия.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”