Здравейте, преди няколко дни се сдобих с Golf 4 2003 и му предстои първоначалното обслужване, но секрета за секретния болт го няма никъде. Идеи какво мога да направя ? Добавям снимки от долу. Мерси!
И аз минах през това нещо преди 10г, малко е неприятно. Първо се увери, че си проверил хубаво навсякъде - багажник, под кори, под гума, жабки... огледай хубаво за ключа. Не знам по магазините дали има шанс да се открие такъв ключ или да ти го направи някой стругар/фрезист, може да разпиташ. При мен майсторите ги махнаха, като завариха обикновена гайка върху тях и така се развиха.
Гледал съм варианти в ютюб, но да не вземе да развалиш главата и да стане по-трудно.
Колега, това са оригинални секрети. Не си заслужава да ги съсипваш. Броиш колко са шлиците, отиваш в най-близкото до теб представителство и си поръчваш такъв секрет. Моят струваше мисля 28 лв. и се чака 3-4 работни дни. Така хем си имаш секрет, хем не се вкарваш във филми за чупене и т.н.
Смисълът на тоя секрет точно е да не можеш да си свалиш гумата точно когато ти трябва и да си отвисиш на някой път. Някой ако е решил да ти открадне джантите или върви с куфарче пълно с различни секрети или си има универсален
И аз съм против тези "секрети". По-добре е без тях. Особено когато разбрах, че тях гумаджиите не ги стягат колкото другите, а по-хлабаво, за да могат да ги отвиват без проблем. Защото иначе често се чупят или заоблят и им правят проблеми. Което важи и за аварийни ситуации на пътя. Реално ако си със "секрет" намаляваш надежността на закрепване на джантата. Добре, че немските и по-новите са най-често с 5, а не с 4 болта.
Що тогава си заключвате колите , някой ако е решил да ви я краде , ще я открадне. Това е предимно за пишман наркомани, а не за професионални крадци. По вашата логика обикновенните катинари са излишни , те се слагат за да не реши някой напил се пишманин да види какво има в гаража примерно.
mukot написа: Реално ако си със "секрет" намаляваш надежността на закрепване на джантата. Добре, че немските и по-новите са най-често с 5, а не с 4 болта.
Не съм видял паднала гума със и без секрет ,а това колко болта да има на джантата го решава конструктора по съвсем други причини от секретите
Оригиналните секрети нямат проблем, обаче с марката FARAD съм имал ядове.. Виж си болтовете внимателно трябва да пише модела - ABC 1,2,3,4,5,6,7,8... или от представителството или втора употреба си намираш и забравяш. Аз имам модел ABC 8 с 20 зъба.. Ако решиш нещо драсни ЛС..