За майка ми се чудим какъв нов автомобил да вземем. Чесно казано имам наблюдения основно над VW и Skoda, другите марки дори и братските са ми крайно непознати.
Бюджета първоначално беше 30к, но след малко гледане на оферти видяхме, че за нещо среден клас трябва да отидем към 32 поне.
- Първо за какво ще се ползва автомобила - Предимно граско в София, до работа и за някой служебни задачки и след това за лична употреба и почивки. Годишен пробег към 10-12к, като градското ще е едно 70%
- Изисквания - Задължително бензин с ръчни скорости. Общо взето за тези пари повечето модели са с първо или второ ниво на оборудване и като цяло в тях има както аз обичам да казвам обичайните неща, които са си станали задължителни (санитарен минимум). Като някакви екстри който са силно желателни да ги има са: LED дневни светлини, климатроник и заден парктроник. Чесно не се сещам за нещо друго важно.
- Избор на модел - ето тук вече очаквам вашата помощ. Гледах шкода скала и форд фокус, но за тези пари са с еднолитрови двигатели. Нищо не знам за тях и съм малко предубеден, колко им е ресурса, имат ли сила да вървят, не се ли мъчат много, особено с климатик? Скалата видях, че се предлага и с 1,5 мотор и това мисля е вариянта стига да може да догониме някаква цена. Също гледах Сеат Леон с този мотор, но нямам идея как са Сеатите като зглобка и здравина, някой ако има представа моля да сподели.
Като цяло този мотор 1,5 надежден ли е? Знам че замества 1,4 който имаше някакви проблеми, но се надявам тук вече да са изчистени нещата.
Друго което гледахме е Астра 1,4 125коня. За предишното поколение само намерих инфо, че имат проблеми със скоростите, но за сегашното нищо не намерих.
Фокуса също го има във вариянт 1,5 150 коня, но тотално нищо не знам за този мотор.
Като цяло е това, общо взето никакви познания освен малко от горе споменатите. Френските, японските и корейските са ми тотална мъгла и чесно казано не сме им фенове с майка ми, но не ги изключваме, ако може да предложите добър вариянт сме отворени да ходим и да ги погледнем на живо.
В обобщение търсим някакъв хечбек, бензинов, по възможност да не е супер малолитражен - 1,4-5-6 е добре с ръчни скорости. Коне също не гоним 120-130 са пре достатъчни и естествено да е надежден. Предвид пробега, спокойно ще се кара поне 7-8 години.
И последно - горе долу какви отстъки може да се издействат от дилърите и за коли на склад, който така и иначе ги правят с няколко допълнителни екстри и слагат отстъпки може ли да свалят още от цената нещо или не е практика?