Избор на нов автомобил среден клас

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
dafi
Автомобил:
Двигател:

Избор на нов автомобил среден клас

Мнениеот dafi » Пет 30 авг 2019 21:52

Привет,

За майка ми се чудим какъв нов автомобил да вземем. Чесно казано имам наблюдения основно над VW и Skoda, другите марки дори и братските са ми крайно непознати.

Бюджета първоначално беше 30к, но след малко гледане на оферти видяхме, че за нещо среден клас трябва да отидем към 32 поне.

Първо за какво ще се ползва автомобила - Предимно граско в София, до работа и за някой служебни задачки и след това за лична употреба и почивки. Годишен пробег към 10-12к, като градското ще е едно 70%
    Изисквания - Задължително бензин с ръчни скорости. Общо взето за тези пари повечето модели са с първо или второ ниво на оборудване и като цяло в тях има както аз обичам да казвам обичайните неща, които са си станали задължителни (санитарен минимум). Като някакви екстри който са силно желателни да ги има са: LED дневни светлини, климатроник и заден парктроник. Чесно не се сещам за нещо друго важно.
    Избор на модел - ето тук вече очаквам вашата помощ. Гледах шкода скала и форд фокус, но за тези пари са с еднолитрови двигатели. Нищо не знам за тях и съм малко предубеден, колко им е ресурса, имат ли сила да вървят, не се ли мъчат много, особено с климатик? Скалата видях, че се предлага и с 1,5 мотор и това мисля е вариянта стига да може да догониме някаква цена. Също гледах Сеат Леон с този мотор, но нямам идея как са Сеатите като зглобка и здравина, някой ако има представа моля да сподели.
    Като цяло този мотор 1,5 надежден ли е? Знам че замества 1,4 който имаше някакви проблеми, но се надявам тук вече да са изчистени нещата.
    Друго което гледахме е Астра 1,4 125коня. За предишното поколение само намерих инфо, че имат проблеми със скоростите, но за сегашното нищо не намерих.
    Фокуса също го има във вариянт 1,5 150 коня, но тотално нищо не знам за този мотор.

Като цяло е това, общо взето никакви познания освен малко от горе споменатите. Френските, японските и корейските са ми тотална мъгла и чесно казано не сме им фенове с майка ми, но не ги изключваме, ако може да предложите добър вариянт сме отворени да ходим и да ги погледнем на живо.

В обобщение търсим някакъв хечбек, бензинов, по възможност да не е супер малолитражен - 1,4-5-6 е добре с ръчни скорости. Коне също не гоним 120-130 са пре достатъчни и естествено да е надежден. Предвид пробега, спокойно ще се кара поне 7-8 години.

И последно - горе долу какви отстъки може да се издействат от дилърите и за коли на склад, който така и иначе ги правят с няколко допълнителни екстри и слагат отстъпки може ли да свалят още от цената нещо или не е практика?

gogogo79
Автомобил: Kia Ceed x-ecutive
Двигател: 1600 126 hp 2010 year

Re: Избор на нов автомобил среден клас

Мнениеот gogogo79 » Съб 31 авг 2019 0:54

Сеат Леон , VW и Skoda са чудесни...,но аз не бих им се доверил за бензинов мотор. Бензиновите им мотори изглеждат много добре по каталожни параметри..,но пък натрупаха толкова много негативи от последните 15 години ,че.. и все уж са ги оправили , ама...
Фордовия Екобоост (т.н. сбогом дизел)много години печели приза двигател на годинта. Според мен той като цяло е опция , стига Форда да ти харесва ,като интериор и екстериор..На мен лично не ми харесва. Има писания за въпросния двигател ,че е имало немалко случаи да прегрява , но уж е оправено.. Икономичен , колкото дизел и относително пъргав. Наскоро разглеждах обяви в аутоскот за Германия и Холандия за тия фордове първите с тоя двигател 2011-2012 и ми направи впечатление ,че държат нетипично висока цена ,като за Форд ..
За мен лично , когато ства въпрос за бензин , Японските винаги са чудесна и най- надежна опция , но пък или са леко скъпи или леко грозни , опощени пласмасарници.
В момента се вдига доста шум около една промоция на Ауто Италия. Става въпрос за Фиат Типо ..така им се казва Голфовия клас в момента (преди беше Браво ,Стило и т.н.) Рекламират цени от 16 000 лв. , 9 години или 300 000 км. гаранция !!! Имат един супер успешен двигател , здрав , надежден , евтин за подръжка 1.4 турбо джет 120 коня . Мисля ,че дилъра го предлагаше и със заводско газово. Тоя двигател вече 12 години го слагат по Фиатите и няма никакви драми. Излязоха 2 видео ревюта от 2 бг автомобилни канала в нета тоя месец. Може да им хвърлете по едно око.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 31 авг 2019 7:20

Аз им зададох въпрос, какво включва 9-годишната гаранция. Първия път ми отговориха, помолих да качат някъде целия текстови файл, щото бил много дълъг и дотам... Явно не им се иска много хора едновременно да четат условията или нещо такова. По принцип условията, според мен, е редно да са качени на сайта, за да са достъпни за всеки, който има интерес към нова кола от марката.

Потребителски аватар
monty
Автомобил: Hyundai i20
Двигател: 998cc TGDI

Мнениеот monty » Съб 31 авг 2019 9:04

Ако може да изчакате малко, това е мястото - SOFIA MOTOR SHOW 2019. На изложението могат да се договорят много приятни цени, а освен това всички възможни избори са ти на куп и могат да се сравнят много лесно.

Потребителски аватар
dafi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dafi » Съб 31 авг 2019 10:53

Мото шоуто е вариянт, проблема е че най-вероятно ще вземат служебната кола на майка ми и не знам дали ще чакаме толкова, но да видим. Междудругото и аз съм чувал, че дават добри оферти, но реално какво може да се договори?

След малко четене за 1,5 на VAG, се оказа че точно ръчната версия има някакво страмно придръпване на студен старт (kangarooing) което явно го борят от година вече и все още не е решено, та този вариянт май отпада.
Прегледах форда, и като гледам от колко почва 1,5 мотора май отпада като вариянт, идва вече доста над бюджета, дори и да се пребориме за някаква отстъпка, не мисля че можем да слезнеме толкова надолу. (все още не съм го изключил напълно, но ако някой има подробно инфо за този мотор моля да сподели)
И май накрая остана Астрата, за която с тоя мотор 1,4 125 коня не намерих да има някви проблеми. Уж от 2017 са оправили детските болести. Мернах че са обявили facelift който тръгва сега от есента и по този повод може да търсиме някакви по-сериозни отстъпки за автомобили на склад.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 31 авг 2019 14:22

Екабууст на форд е страхотен двигател, а 1.0 си върви прилично на фокус. В крайна сметка дори и да се счупи е евтин за ремонт

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Съб 31 авг 2019 15:23

Приятелката ми е първи собственик на Фиеста 2013 с двигател 1.0, върви много прилично, особено градско, при изпреварване се усеща липсата на доускорение, но за градско и нормално каране е идеален. За 60к км е сменена единствено водната помпа. Не знам какъв ще му е ресурса, на този етап не си личи да е фрапиращо по малък. Относно разхода, прибави около 2 литра върху каталожните данни за да придобиеш представа за реалния разход.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Съб 31 авг 2019 16:31

бюджета е недостатъчен за среден клас с някой екстри и 4 цилиндров двигател дали голф,октавия или фокус отиват към 40-50 хил пример октавия селекшън обрудване 1.5 36280 лв може би е най-изгодна в този бюджет среден клас фиат или дачия в този бюджет пръскат от екстри,като цяло може за 33к рено меган базов то е 4 цил ама е 115кс а на склад имат отлични оферти за около за около 27-28 к

Потребителски аватар
dafi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dafi » Съб 31 авг 2019 18:07

ivo_555 написа:Приятелката ми е първи собственик на Фиеста 2013 с двигател 1.0, върви много прилично, особено градско, при изпреварване се усеща липсата на доускорение, но за градско и нормално каране е идеален. За 60к км е сменена единствено водната помпа. Не знам какъв ще му е ресурса, на този етап не си личи да е фрапиращо по малък. Относно разхода, прибави около 2 литра върху каталожните данни за да придобиеш представа за реалния разход.

С коя версия на мотора сте 100 или 125коня? Разхода вообще не ни е грижа.

tdi fen написа:бюджета е недостатъчен за среден клас с някой екстри и 4 цилиндров двигател дали голф,октавия или фокус отиват към 40-50 хил пример октавия селекшън обрудване 1.5 36280 лв може би е най-изгодна в този бюджет среден клас фиат или дачия в този бюджет пръскат от екстри,като цяло може за 33к рено меган базов то е 4 цил ама е 115кс а на склад имат отлични оферти за около за около 27-28 к

Октавията и идва голяма на майка ми, а голфа вообще не съм го гледал, там е ясно че е над бюджета. Екстрите не са от значение толкова, не търсиме нещо да "пръска" и ако реално се замислиш повечето са абсолютно безмислени и съвсем ненужни. Все пак говориме и за предимно градски автомобил, смислените ектри за мен са по приложими за голям семеен автомобил който да се ползва за дълги пътувания.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Съб 31 авг 2019 18:32

100 к.с. , ако не се лъжа той е двигател на годината, а не 125. Вярно Фокуса е малко по голям, но мисля, че ще са достатъчно. За градско освен климатроник, парктроник, и асистент за тръгване по наклон, не виждам какво друго би било от полза.

Относно разхода имах предвид, че му дават едни данни...., ама не е чак толкова икономичен колкото го изкарват.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пон 02 сеп 2019 6:58

На времето като си търсих кола тествах фокуса със 125к.с. Стори ми се ужасно муден като за кола със 125к.с дори сравнен със рапида който купих с 95к.с. При положение че майка ти ще върти 10-12х.км...70% градско колкото въртя и аз ...предполагам е около моите години то не виждам проблем в ресурса на двигателя...дай боже тя да има ресурса да му свърши ресурса на мотора....инак аз нямам забележки към малките моторчета и на мен ми допадат...мисля че единствено човек който е втрънал поне едни 10х.км на такъв мотор може да даде що годе обективно мнение...другото са градски митове , легенди и предразсъдъци...

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 02 сеп 2019 9:35

dafi написа:След малко четене за 1,5 на VAG, се оказа че точно ръчната версия има някакво страмно придръпване на студен старт (kangarooing) което явно го борят от година вече и все още не е решено, та този вариянт май отпада.

След 12000 км с такъв двигател 1.5 TSI и ръчни 6 скорости в T-ROC мога да кажа, че нямам никаква представа за какво говориш.

villystyle
Автомобил: VW Passat B6 2.0 FSI variant
Двигател: BLR 2005

Мнениеот villystyle » Пон 02 сеп 2019 10:03

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пон 02 сеп 2019 13:31

А защо не хвърлите по едно око на Хюндай, примерно i30 - 1.4 MPI 100 hp. На времето карах служеба Елантра и останах с добри впечатления, доста корав автомобил. Мисля, че и сегашните им модели са доста добри.
Аз също видях рекламата за промоциите в Ауто Италия и цените бяха доста добри, може би си струва да се обърне внимание.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 02 сеп 2019 13:54

tdi fen написа:като цяло може за 33к рено меган базов то е 4 цил ама е 115кс а на склад имат отлични оферти за около за около 27-28 к

Ако аз избирах точно към Меган щях да се насоча,предполагам с пазарлък за 34 000лв може и да се вземе TCe /4 цилиндров/ със 140кс и добавен климатроник и заден парктроник ! За този 1,4 на Фиат дето е евтин четох впечатления от скорошен собственик че е муден и лаком !

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”