Минах по този път!
При топъл двигател, ако акумулатора е слаб или стартера не е четав - трудно пали. Именно защото в горивната таблица се подава “0“ гориво - явно бъг на производителя!
Решението - в таблицата се записват стойности по-голями от 0!
GOLF 5, BKD, 2005
Топъл старт при TDI моторите и прекодиране на софтуера за автоматична скоростна кутия
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Топъл старт при TDI моторите и прекодиране на софтуера за автоматична скоростна кутия
Здравейте колеги,аз имам същия проблем с топлото палене.Карам VW bora AGR ,когато я купих преди 3-години.Беше кодирана,като автоматик.Палеше веднага,но придърпваше в ниските обороти и разхода беше по-висок.Тогава намерих майстор,който направи диагностика и реши проблема.Отскоро се появи,проблема с топлия старт.Понеже не съм разбирач на тема диагностика,може ли някой от вас да ме насочи към добър майстор който да диагностицира проблема?Живея в гр.Плевен.Просто да ме насочи,стартер ли е,акумулатор,или трябва да се рови в настройките?Благодаря предварително...
-
- Автомобил: VW Bora 1.9 TDI
- Двигател: AGR 1998
Re: Топъл старт при TDI моторите и прекодиране на софтуера за автоматична скоростна кутия
Аз също имам Бора АГР,която придърпва в ниските,значи трябва да проверя дали е кодирана като автоматик,така ли?И каква може да е причината за това?
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
lyubomir minev написа:значи трябва да проверя дали е кодирана като автоматик,така ли?И каква може да е причината за това?
По-лесно е вместо да се разреши проблемът, да се замаже.
- megatronS
- VW експерт
- Автомобил: Space Shuttle
- Двигател:
Няма никакви бъгове в софтуера на автомобилите. Тези стойности, които са зададени на 0 (тоест няма впръскване на гориво), при по-висока температура са направени да предпазят двигателя. Когато автомобила остарее и много елементи започнат да пречат на лесното развъртане на мотора до необходимите обороти, тогава или се вземат мерки, всички пречки да се отстранят (стартер,акумулатор,затягащи ролки и шайби,задържане на мотора от лошо мазане и т.н), или се прави ремап на тези карти и сагата приключва.
-
- Автомобил: VW Bora 1.9 TDI
- Двигател: AGR 1998
stefan4o написа:lyubomir minev написа:значи трябва да проверя дали е кодирана като автоматик,така ли?И каква може да е причината за това?
По-лесно е вместо да се разреши проблемът, да се замаже.
Значи,четох по-напред в темата,че причината за това прекодиране обикновенно са проблеми с паленето.Преди 7-8 месеца стартера мина през профилактика,миналата седмица нов акумулатор,значи би трябвало всичко да е наред.Не че не се свиква с притрисането на втора,даже то не се усеща с малко повече газ,но все пак ще взема да отида някъде да я закача бората,пък да видим какво ще стане.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Колега поне при мен ,беше така.Още като я взех,ми направи впечатление,че пали много бързо.Другото което ме усъмни е,че под 1500 оборота не ставаше за каране.Карах я така 2-3 дни и я закарах на диагностика,там веднага пролича какво и е и го оправиха.Преди да взема моята съм карал,5 автомобила с този мотор,при тях не е имало такива проблеми.За това се и усъмних,както написа колегата по-горе,това са евтини номера на продавачите!
Здравейте!Колата е vw touran 1.9 2003 101 коня като загрее не иска да запали и съм я забелязал че тогава и не светкат лампите на чека и на подгрева релето на свещите е сменено но ефектът е същия.
-
- Автомобил:
- Двигател:
megatronS написа:Няма никакви бъгове в софтуера на автомобилите. Тези стойности, които са зададени на 0 (тоест няма впръскване на гориво), при по-висока температура са направени да предпазят двигателя. Когато автомобила остарее и много елементи започнат да пречат на лесното развъртане на мотора до необходимите обороти, тогава или се вземат мерки, всички пречки да се отстранят (стартер,акумулатор,затягащи ролки и шайби,задържане на мотора от лошо мазане и т.н), или се прави ремап на тези карти и сагата приключва.
Не съм много съгласен, според мен при някой мотори във връзка с еко нормите и изпушването при палене софтуера си е такъв от завода. Например 131 коня, 150, 116, 105 се наблюдава най-вече като минат 200 000 по-труден топъл, а след 300 000 км. и труден студен старт. Разбира се има и доста фактори, като изброените от теб, но основното е това. При моторите с ДПФ наблюдавам, че всички палят от четвърт и топли и студени, просто защото се разчита ДПФ да улови саждите от по-голямата и на по-ниски обороти стартова порция. Мога още доводи да дам във връзка с тезата ми, че е заради това да не изпушва при палене, а не се сещам какво толкова ще се пази двигателя. При евро 2 ТДИ като палят и студени и топли само с поглед и софтуера пуска гориво почти от 0 оборота и на топъл мотор издържат по милион километра без ремонт.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Emil9006 написа:Здравейте!Колата е vw touran 1.9 2003 101 коня като загрее не иска да запали и съм я забелязал че тогава и не светкат лампите на чека и на подгрева релето на свещите е сменено но ефектът е същия.
Реле 109 най-вероятно е проблема, а не релето на свещите.
- megatronS
- VW експерт
- Автомобил: Space Shuttle
- Двигател:
Zinoto написа:megatronS написа:Няма никакви бъгове в софтуера на автомобилите. Тези стойности, които са зададени на 0 (тоест няма впръскване на гориво), при по-висока температура са направени да предпазят двигателя. Когато автомобила остарее и много елементи започнат да пречат на лесното развъртане на мотора до необходимите обороти, тогава или се вземат мерки, всички пречки да се отстранят (стартер,акумулатор,затягащи ролки и шайби,задържане на мотора от лошо мазане и т.н), или се прави ремап на тези карти и сагата приключва.
Не съм много съгласен, според мен при някой мотори във връзка с еко нормите и изпушването при палене софтуера си е такъв от завода. Например 131 коня, 150, 116, 105 се наблюдава най-вече като минат 200 000 по-труден топъл, а след 300 000 км. и труден студен старт. Разбира се има и доста фактори, като изброените от теб, но основното е това. При моторите с ДПФ наблюдавам, че всички палят от четвърт и топли и студени, просто защото се разчита ДПФ да улови саждите от по-голямата и на по-ниски обороти стартова порция. Мога още доводи да дам във връзка с тезата ми, че е заради това да не изпушва при палене, а не се сещам какво толкова ще се пази двигателя. При евро 2 ТДИ като палят и студени и топли само с поглед и софтуера пуска гориво почти от 0 оборота и на топъл мотор издържат по милион километра без ремонт.
Може и да не си съгласен, но в завода който споменаваш, човека , който отговаря за електрониката, както и софтуера - неговото изменение, приложение, усъвършенстване и създаване е българин и по стечение на обстоятелствата съм аз. Софтуерът си е такъв от завода, да, но на използваните коли тези обороти, които сме заложили , те не ги достигат , поради фактите, които съм изложил по-горе . Предпазването не е свързано с това,колко ще изкара един мотор в километри. Изпушването, на тихи обороти няма нищо общо с това,нов мотор не пуши със стоков софтуер, нито топъл, нито студен, нито много ниски, нито на много високи обороти. Мислиш не мога да настроя софтуера на загрял мотор и по-ниски стартови обороти да не изпушва и това ще е трудност, която да се заобикаля? DPF е механичен филтър, който улавя саждите, независимо дали е студен или топъл мотора и на колко оборота работи. Проблемът му е разграждането им, което се осъществява само при много високи температури. Всичко това се доведе до тук от намаляването на компресията на новите дизели и въвеждането на високи норми, които тези мотори не могат да ги покрият и на врата да си стъпят, защото технологията вече е изчерпана и каквото и да се мисли е абсолютно безполезно при дезела. Единственото нещо, което стои на пътя на замърсяването , за да не бълват новите мотори страшни отрови е DPF (твърди частици) и катализатор(всички останали елементи). На стенд закачени един здрав стар дизелов мотор с 32 атмосфери компресия и един нов с 25-26 атмосфери без филтър, по-чист е стария двигател и то доста (но това е съвсем друга тема). Bosch е основния ни производител на софтуер, но по предварително зададено задание от наша страна и са много добри в това отношение. Така, че лошо няма, всеки да си обяснява нещата, както си иска и да излага всякакви доводи, щом му вършат работа.
- stefan4o
- Контакти:
Колега, можеш ли да направиш предкамерен дизел да не пуши (с механично управление, примерно Джета Мк2 1.6ТД) ? Питам съвсем сериозно.
- Водния дух1
- Автомобил: Golf 3 variant
- Двигател: 1Z
Намали му цикловата порция малко,ама съвсем малко,щото ще започне да не върви. Ако трябва бележи старото местоположение на болта. Виж и предварението /закъснението как е.Доколкото разбирам колегата мегатронс е спец по електронното управление,а джетката,за която говориш няма електроника в гор.система.
- stefan4o
- Контакти:
Нямам такава кола, интересно ми е дали може. Минават ми едни работи през главата.
-
- Автомобил: ШКОДА ОКТАВИЯ
- Двигател: BLS 2008
Към колегата megatronS,колега щом сте такъв експерт на разработването на софтуера на VW участвал ли сте в създаването на фалшивия дизелов софтуер за заобикалянето на еконормите?
Върни се в “Дизелови агрегати”