В интерес на истината имам наблюдение, че доста от колите по автокъщите последно време са с Michelin CrossClimate, което не знам как говори за западния пазар.
За мен тази гума няма заложбите да бъде добра на сняг/ лед. Просто самата й шарка е CrossУмерен климат - по-горещ и по-студен асфалт но в рамките на 30 градуса лятото до 5 градуса зимата -> може би наистина е добра за голяма част от Италия и части от Германия, но тук принципно температурните амплитуди са по-големи, въпреки че тенденцията с годините е да намаляват. Това лично е най-топлата зима, която помня от доста години насам.
Всесезонни гуми - кои според вас са най-добрите
- Lonely-Wolf
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Всесезонни гуми - кои според вас са най-добрите
Взех си Бмв 1ка обуто с Кросклимат,2016 дот с 5-6мм грайфер.Одървил се е почти като лятна гума. Преди 3 седмици бяхме на Пампорово.Имаше 4,5см отъпкан сняг по пътя за Снежанка,къде направо,къде с вратите успяхме да се качим. Днес в Хасково поваля повечко,но не успях мн да ги пробвам. Според мен на лед ще са трагедия,също и на дълбок сняг. Шарката не е едра и не може да се чисти бързо от снега,няма мекотата на зимната гума,както и малките ламелчета които помагат при по хлъзгава настилка. Определено са си за преходни сезони,с малко сняг,почистени или отъпкани пътища.
Изпратено от моят SM-G950F с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят SM-G950F с помощта на Tapatalk
- silent
- Автомобил:
- Двигател:
За последно пиша по темата....Мишлен крос климат се държи като лятна гума на сняг....ако карате в града и по изчистени улици няма проблем но завали ли сняг си стойте у дома...след като снощи един час ринах за да прибера колата в началотото на улицата и след не знам колко посуквания засилвания засядания и бутане ...днес хвърлих предните гуми и на тяхно място сложих Гудрич зимни...резулата е .....жена ми се качи по улицата до входната врата без проблем....така че дано да няма други излъгани от рекламните клипчета на мишлен и от празните им приказки за иновативната извънземна технология...това на практика е лятна гума която издържа на по-ниски температури но за съжаление не държи на сняг и киша ...Аз лично като веднъж излъган приключвам с тази марка...да знам че Гурдич Клебер и т.н са тяхна собственост но повече Мишлен никога....да си заврът снежинките на гумата в топлите си хралупи...
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Хубаво е когато човек дава обективно мнение за нещо което си е купил дори и да се е разочаровал от него ,а не се кара на принципа "Абе прецаках се,ама ще кажа че са перфе за да не ме вземат за балък...пък да се прекара и някой друг" 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
silent написа:но повече Мишлен никога....да си заврът снежинките на гумата в топлите си хралупи...
Да беше си купил някой Алпин 5-6, това е зимна гума. Крос-климат си е почти летен модел гума, то си личи само като я погледнеш, не е нужно да си гумаджия - както казва един колега - така се трупа житейски опит.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Само дето колегата е искал ВСЕСЕЗОННИ,а не зимни гуми ,но както се оказва рекламата и действителността доста се разминават ! Понеже се предполага ,че фирма като Michelin не би трябвало да произвежда гума рекламирана като всесезонна, с която да не можеш да изкачиш лек наклон с два пръста сняг !
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Всесезонна гума съвсем не значи, че е добра на сняг. Или не си прочел темата, дето си играх да я пиша и синтезирам една седмица?
- inspektora
- Автомобил: Honda CR-V
- Двигател: i_ctdi N22A2 2008
Определено Кросклаймъта си е по-скоро лятна гума и за сняг много не я бива. Но пък за много ситуации си е подходяща. Така или иначе, повече километри се навъртат през лятото, а вече има много места в България (например Варна), където сняг не се вижда всяка зима. Ако пътуваш много и постоянно с дадена кола и трябва да си независим от времето, естествено ще си сложиш хубави зимни гуми. Но ако през зимата си на стенд бай и караш най-вече в града като мен и си имаш алтернативи за придвижване, всесезонната гума си е чудесно решение. Аз тази зима ще си изкарам спокойно с летните гуми, с които купих колата и когато реша да ги сменя, ще си сложа всесезонни Vredestein. Все пак един комплект среден клас гуми на джипката струва 1000 лв.
- silent
- Автомобил:
- Двигател:
Колега карал съм със Вредещайн куатрак 2 и Дебица Навигатор 2 и не съм имал проблеми с тях на сняг...вероятно не са били на 100% еквивалент на зимни гуми но да кажем са били на 80%....и за моето каране напълно са ме устройвали и за лятно каране...тук говорим за тотално разминаване с понятието всесезонна гума ...това не е всесезонна гума това е лятна гума с 20% капацитета на зимна гума при положение че лятна гума вероятно има 10% от възможностите на зимна гума....и не бива да има снежинка в означението и въобще да се води всесезонна гума...
за моето каране на тази кола 90% градско без екстремни пътувания в зимни условия ме устройва една истинска всесезонна гума каквато определено не е Мисшлен крос климат при положение че 5% наклон с 2 санта сняг са непреодолими за тази гума.....
за моето каране на тази кола 90% градско без екстремни пътувания в зимни условия ме устройва една истинска всесезонна гума каквато определено не е Мисшлен крос климат при положение че 5% наклон с 2 санта сняг са непреодолими за тази гума.....
- venll-vr
- Автомобил:
- Двигател:
Имам ги и днес ги тествах. Мога да кажа, че гумата се държи добре на сняг. Не е като премиум марките,но добре. Във Враца снега е доста и не е почистен по малките улички и там я тествах. Колата се държи малко по нервно, но не е нищо фрапиращо. АБС се включва при спиране, а EPS си върши работата. Колата се движи по добре от комшии със стари зимни гуми. При потегляне от място драми няма с по-малко газ . Вярно впечатленията ми са от нова гума, но с повече внимание гумите са предвидими. На мокро също е добра. Все още не съм я изкарвал извън града и да карам на току що почистен сняг. Първоначалните ми впечатления са-ДОБРИ. Пиша за 4 гуми купени нови и тествани. Сняг до 5-6 см минават безпроблемно. И още нещо-за сега не пиша защото съм си купил такива и да не съм се минал само аз, пиша как ги чувствам и усещам.
- Lonely-Wolf
- Автомобил:
- Двигател:
Не съм съгласен с колегата,че изобщо не стават. Снега при нас беше около 10-15 см,нарочно се лигавех доста с Бмв. Снега беше мокър и се позаледи,ровеше си го не малко. Пак казвам,качих се на Снежанка с 5-6 мм поизгоряла от слънцето гума. Имаше поне 3,4 спирания и тръгвания. Гумата е определено по слабичка при лед и дълбок рохкав сняг,спрямо зимна гума.
-
- Автомобил: Seat Leon ST
- Двигател: CAXC 2015 - TDI CRBC
Аз лично съм купил и ползвал на сегашната кола Мишлен кросклимат 2017 г. едните бяха с дот 2017, другите с 2016.
До момента има минати 30 х.км., не съм имал драма до тази "зима", че на тръгване не искаха да захапят в София на мръсните улици, когато беше под нулата/ спират без драми. След смяна на задни / предни, не съм имал повече проблем. За мен другата зима няма да стават, карам всеки ден в София, на сняг когато имаше 2017/ 2018 зимата също не съм имал проблем. Бих купил пак всесезонни гуми, но бих пробвал Good year.
До момента има минати 30 х.км., не съм имал драма до тази "зима", че на тръгване не искаха да захапят в София на мръсните улици, когато беше под нулата/ спират без драми. След смяна на задни / предни, не съм имал повече проблем. За мен другата зима няма да стават, карам всеки ден в София, на сняг когато имаше 2017/ 2018 зимата също не съм имал проблем. Бих купил пак всесезонни гуми, но бих пробвал Good year.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Преди време (15 години) карах първата ми кола (Голф 2) с всесезонни Good Year Vector 5. Карах ги една зима и бях доволен. Лятото ги сложих тогава отзад, отпред си бях с летни. Та зимата с летните отзад един път задницата искаше да ме изпревари, а отпред всесезонните държаха екстра. Въпреки това, ако финансите не го налагат, винаги бих карал с летни лятото и зимни зимата. Може би в Северна Гърция, Южна България (Сандански, Мелник, Петрич, не Смолян) може и с всесезонни, но за високите полета като София не мисля, че са удачни, освен ако не се кара само градско и с едно на ум.
Точно в София или по-студентите градове няма как да си с всесезонни гуми. Не виждам логика да се купуват всесезонни гуми - ще карате 2-3 години може би нон-стоп. Взимате комплект зимни/летни и карата 4-6 години. Няма разлика в цената в дългосрочен план
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Не мисля, че настоящия климат в България изисква гуми с по-сериозни зимни способности от всесезонните. Изключвам Крос климата, който по всички тестове рязко се отличава(изостава) от другите всесезонки в зимните дисциплини.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”