Всесезонни гуми - кои според вас са най-добрите

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Mario951
Автомобил:
Двигател:

Re: Всесезонни гуми - кои според вас са най-добрите

Мнениеот Mario951 » Сря 05 фев 2020 22:46

В интерес на истината имам наблюдение, че доста от колите по автокъщите последно време са с Michelin CrossClimate, което не знам как говори за западния пазар.
За мен тази гума няма заложбите да бъде добра на сняг/ лед. Просто самата й шарка е CrossУмерен климат - по-горещ и по-студен асфалт но в рамките на 30 градуса лятото до 5 градуса зимата -> може би наистина е добра за голяма част от Италия и части от Германия, но тук принципно температурните амплитуди са по-големи, въпреки че тенденцията с годините е да намаляват. Това лично е най-топлата зима, която помня от доста години насам.

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Сря 05 фев 2020 23:06

Взех си Бмв 1ка обуто с Кросклимат,2016 дот с 5-6мм грайфер.Одървил се е почти като лятна гума. Преди 3 седмици бяхме на Пампорово.Имаше 4,5см отъпкан сняг по пътя за Снежанка,къде направо,къде с вратите успяхме да се качим. Днес в Хасково поваля повечко,но не успях мн да ги пробвам. Според мен на лед ще са трагедия,също и на дълбок сняг. Шарката не е едра и не може да се чисти бързо от снега,няма мекотата на зимната гума,както и малките ламелчета които помагат при по хлъзгава настилка. Определено са си за преходни сезони,с малко сняг,почистени или отъпкани пътища.

Изпратено от моят SM-G950F с помощта на Tapatalk

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пет 07 фев 2020 18:13

За последно пиша по темата....Мишлен крос климат се държи като лятна гума на сняг....ако карате в града и по изчистени улици няма проблем но завали ли сняг си стойте у дома...след като снощи един час ринах за да прибера колата в началотото на улицата и след не знам колко посуквания засилвания засядания и бутане ...днес хвърлих предните гуми и на тяхно място сложих Гудрич зимни...резулата е .....жена ми се качи по улицата до входната врата без проблем....така че дано да няма други излъгани от рекламните клипчета на мишлен и от празните им приказки за иновативната извънземна технология...това на практика е лятна гума която издържа на по-ниски температури но за съжаление не държи на сняг и киша ...Аз лично като веднъж излъган приключвам с тази марка...да знам че Гурдич Клебер и т.н са тяхна собственост но повече Мишлен никога....да си заврът снежинките на гумата в топлите си хралупи...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 07 фев 2020 18:17

Хубаво е когато човек дава обективно мнение за нещо което си е купил дори и да се е разочаровал от него ,а не се кара на принципа "Абе прецаках се,ама ще кажа че са перфе за да не ме вземат за балък...пък да се прекара и някой друг" :th_up

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 07 фев 2020 18:25

silent написа:но повече Мишлен никога....да си заврът снежинките на гумата в топлите си хралупи...

Да беше си купил някой Алпин 5-6, това е зимна гума. Крос-климат си е почти летен модел гума, то си личи само като я погледнеш, не е нужно да си гумаджия - както казва един колега - така се трупа житейски опит.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 07 фев 2020 18:30

Само дето колегата е искал ВСЕСЕЗОННИ,а не зимни гуми ,но както се оказва рекламата и действителността доста се разминават ! Понеже се предполага ,че фирма като Michelin не би трябвало да произвежда гума рекламирана като всесезонна, с която да не можеш да изкачиш лек наклон с два пръста сняг !

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 07 фев 2020 18:35

Всесезонна гума съвсем не значи, че е добра на сняг. Или не си прочел темата, дето си играх да я пиша и синтезирам една седмица?

Потребителски аватар
inspektora
Автомобил: Honda CR-V
Двигател: i_ctdi N22A2 2008

Мнениеот inspektora » Пет 07 фев 2020 20:40

Определено Кросклаймъта си е по-скоро лятна гума и за сняг много не я бива. Но пък за много ситуации си е подходяща. Така или иначе, повече километри се навъртат през лятото, а вече има много места в България (например Варна), където сняг не се вижда всяка зима. Ако пътуваш много и постоянно с дадена кола и трябва да си независим от времето, естествено ще си сложиш хубави зимни гуми. Но ако през зимата си на стенд бай и караш най-вече в града като мен и си имаш алтернативи за придвижване, всесезонната гума си е чудесно решение. Аз тази зима ще си изкарам спокойно с летните гуми, с които купих колата и когато реша да ги сменя, ще си сложа всесезонни Vredestein. Все пак един комплект среден клас гуми на джипката струва 1000 лв.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пет 07 фев 2020 20:43

Колега карал съм със Вредещайн куатрак 2 и Дебица Навигатор 2 и не съм имал проблеми с тях на сняг...вероятно не са били на 100% еквивалент на зимни гуми но да кажем са били на 80%....и за моето каране напълно са ме устройвали и за лятно каране...тук говорим за тотално разминаване с понятието всесезонна гума ...това не е всесезонна гума това е лятна гума с 20% капацитета на зимна гума при положение че лятна гума вероятно има 10% от възможностите на зимна гума....и не бива да има снежинка в означението и въобще да се води всесезонна гума...
за моето каране на тази кола 90% градско без екстремни пътувания в зимни условия ме устройва една истинска всесезонна гума каквато определено не е Мисшлен крос климат при положение че 5% наклон с 2 санта сняг са непреодолими за тази гума.....

Потребителски аватар
venll-vr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот venll-vr » Пет 07 фев 2020 21:28

Имам ги и днес ги тествах. Мога да кажа, че гумата се държи добре на сняг. Не е като премиум марките,но добре. Във Враца снега е доста и не е почистен по малките улички и там я тествах. Колата се държи малко по нервно, но не е нищо фрапиращо. АБС се включва при спиране, а EPS си върши работата. Колата се движи по добре от комшии със стари зимни гуми. При потегляне от място драми няма с по-малко газ . Вярно впечатленията ми са от нова гума, но с повече внимание гумите са предвидими. На мокро също е добра. Все още не съм я изкарвал извън града и да карам на току що почистен сняг. Първоначалните ми впечатления са-ДОБРИ. Пиша за 4 гуми купени нови и тествани. Сняг до 5-6 см минават безпроблемно. И още нещо-за сега не пиша защото съм си купил такива и да не съм се минал само аз, пиша как ги чувствам и усещам.

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Пет 07 фев 2020 22:05

Не съм съгласен с колегата,че изобщо не стават. Снега при нас беше около 10-15 см,нарочно се лигавех доста с Бмв. Снега беше мокър и се позаледи,ровеше си го не малко. Пак казвам,качих се на Снежанка с 5-6 мм поизгоряла от слънцето гума. Имаше поне 3,4 спирания и тръгвания. Гумата е определено по слабичка при лед и дълбок рохкав сняг,спрямо зимна гума.

владислав
Автомобил: Seat Leon ST
Двигател: CAXC 2015 - TDI CRBC

Мнениеот владислав » Вто 11 фев 2020 12:44

Аз лично съм купил и ползвал на сегашната кола Мишлен кросклимат 2017 г. едните бяха с дот 2017, другите с 2016.
До момента има минати 30 х.км., не съм имал драма до тази "зима", че на тръгване не искаха да захапят в София на мръсните улици, когато беше под нулата/ спират без драми. След смяна на задни / предни, не съм имал повече проблем. За мен другата зима няма да стават, карам всеки ден в София, на сняг когато имаше 2017/ 2018 зимата също не съм имал проблем. Бих купил пак всесезонни гуми, но бих пробвал Good year.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 13 фев 2020 19:54

Преди време (15 години) карах първата ми кола (Голф 2) с всесезонни Good Year Vector 5. Карах ги една зима и бях доволен. Лятото ги сложих тогава отзад, отпред си бях с летни. Та зимата с летните отзад един път задницата искаше да ме изпревари, а отпред всесезонните държаха екстра. Въпреки това, ако финансите не го налагат, винаги бих карал с летни лятото и зимни зимата. Може би в Северна Гърция, Южна България (Сандански, Мелник, Петрич, не Смолян) може и с всесезонни, но за високите полета като София не мисля, че са удачни, освен ако не се кара само градско и с едно на ум.

Потребителски аватар
golfmk6
Автомобил: Golf 6
Двигател:

Мнениеот golfmk6 » Пет 14 фев 2020 12:33

Точно в София или по-студентите градове няма как да си с всесезонни гуми. Не виждам логика да се купуват всесезонни гуми - ще карате 2-3 години може би нон-стоп. Взимате комплект зимни/летни и карата 4-6 години. Няма разлика в цената в дългосрочен план

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 14 фев 2020 13:29

Не мисля, че настоящия климат в България изисква гуми с по-сериозни зимни способности от всесезонните. Изключвам Крос климата, който по всички тестове рязко се отличава(изостава) от другите всесезонки в зимните дисциплини.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”