Избор на семейно комби до 10 000 лв

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
D.Topalov
Автомобил: VW Golf mk4
Двигател: ALH

Избор на семейно комби до 10 000 лв

Мнениеот D.Topalov » Пет 06 мар 2020 1:44

Здравейте колеги. От близо половин година чета доста активно във форумите на големите автомобилни производители и не мога да намеря най-подходящата за мен.
Става въпрос за дизелово комби (съществува и вариант бензин на газ, но не е за предпочитане) което ще навърта 15-20 000 км годишно предимно извънградско на дълги преходи, да кажем 1200-1300 км месечно. Изчетох почти всичко написано и съм направо в ужаст. 6 години карах голф 4 1.9 тди и освен консумативи друго не се е налагало да се сменя. А сега като четеш то не са дюзи, пукане на глави, ръжди ( пасат б 6) бързо износващи се двигатели, проблемни електроники и какво ли още не. Бях силно заинтересован от VW Passat B6 2.0 TDI, но ако изключим PD и се насочим към CR на доста места продължавам да чета че проблема с маслената помпа оставал, с кормилната колона, ръчната, имал проблем с ръждата и т.н. Opel Astra J и Insignia с техните оплътнения на маслените помпи и не знам си още какво... Бихте ли ме насочили към най безпроблемния от тези автомобили VW Passat B6 2.0 TDI CR, Toyota Avensis, Audi A4, Opel Astra J, Honda Accord, Ford Mondeo mk4 (имам някакви съображения към HDI двигателите които ползват)... По визия Passat B6 най-ми допада но то не са шестостен на маслена помпа, дюзи, кормилни колони, глави, ръжди и какво ли още не.... Опитвам се да направя най-правилния избор на автомобил от Д-сегмента който ще бъде надежден, що годе икономичен като семеен и да не ми трябва абонаментна карта за сервиз. Всякакви мнения ще бъдат от полза. Благодаря предварително.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Re: Избор на семейно комби до 10 000 лв

Мнениеот silent » Пет 06 мар 2020 7:54

Като човек минал по подобен път и с опит с една яка греда....то четейки изискванията ти бих казал нищо за 10 000лв не може да ти даде гаранция че ще имаш безпроблемен живот. Веднъж господ ти се е усмихнал със сегашния ти Голф(макар че никой не знае дали и каква кочина е станал след 6г. и 100х.само консумативи) за втори път не се надай на същото. Ако нямаш проблеми с егото 10к стигат за вноска за нова бюджетарка с достъпен лизинг и даже ще останат.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пет 06 мар 2020 8:44

на твое място бих гледал и шкода октавия 2 (FL), мисля, че е много разумен избор.

Потребителски аватар
D.Topalov

Мнениеот D.Topalov » Пет 06 мар 2020 9:26

silent написа:Като човек минал по подобен път и с опит с една яка греда....то четейки изискванията ти бих казал нищо за 10 000лв не може да ти даде гаранция че ще имаш безпроблемен живот. Веднъж господ ти се е усмихнал със сегашния ти Голф(макар че никой не знае дали и каква кочина е станал след 6г. и 100х.само консумативи) за втори път не се надай на същото. Ако нямаш проблеми с егото 10к стигат за вноска за нова бюджетарка с достъпен лизинг и даже ще останат.

След 6 години нито нещо поскръцна нито нещо тропа, 10W40 на Castrol Edge доливам 500мл от смяна на смяна, пали от четвърт и двигатела работи без почти никаква видима вибрация, няма и точка ръжда някъде.... това е станало за 6 години и 115 000 км, просто не ми събира багажа вече.

И Шкодите гледам но те не са ли със същия двулитров дизел като от пасата... как стоят нещата с техните маслени помпи, глави и дюзи?

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт

Мнениеот joro_kem » Пет 06 мар 2020 9:37

D.Topalov написа:И Шкодите гледам но те не са ли със същия двулитров дизел като от пасата... как стоят нещата с техните маслени помпи, глави и дюзи?

и при тях има значение кода на мотора, мисля, че 8-клапанните са за предпочитане, в шкода-форума има писано. а защо игнорираш 1.9 PD 105 к.с.?

Потребителски аватар
D.Topalov

Мнениеот D.Topalov » Пет 06 мар 2020 9:43

joro_kem написа:
D.Topalov написа:И Шкодите гледам но те не са ли със същия двулитров дизел като от пасата... как стоят нещата с техните маслени помпи, глави и дюзи?

и при тях има значение кода на мотора, мисля, че 8-клапанните са за предпочитане, в шкода-форума има писано. а защо игнорираш 1.9 PD 105 к.с.?

Слаб ми се струва за това купе, а и ми се иска да е с 6 предавки предвид основно магистрално пътуване обичам да съм в ниски обороти когато не ми необходими високите за нещо (изпреварване, сериозен баир и т.н) а и багажника ще е с тенденция да се пълни ако не целия то почти целия

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт

Мнениеот joro_kem » Пет 06 мар 2020 9:52

имам октавия 1 комби от последните (2008) с 101 к.с. и със скорости до 140 се пътува комфортно. с 6 предавки при октавия 1 и 2 са 4х4 вариантите, но предавателните числа са такива, че донякъде обезмислят 6-тата предавка.

Потребителски аватар
D.Topalov

Мнениеот D.Topalov » Пет 06 мар 2020 10:11

joro_kem написа:имам октавия 1 комби от последните (2008) с 101 к.с. и със скорости до 140 се пътува комфортно. с 6 предавки при октавия 1 и 2 са 4х4 вариантите, но предавателните числа са такива, че донякъде обезмислят 6-тата предавка.

Не съм ги отписал шкодите, даже гледам Октавия 2 комби след 2009 фейса и много и се чудя на нея. Учудващо за Мондео-то мк4 въпреки HDI двидателя 2.0 пишат доста по добри неща от 2.0 тди на пасата...

Потребителски аватар
inspektora
Автомобил: Honda CR-V
Двигател: i_ctdi N22A2 2008

Мнениеот inspektora » Пет 06 мар 2020 10:22

Гледай японките. Авенсиса е скучен, но солиден автомобил. Акорда е баси катафалката, но пък събира много багаж. Дизелите им са добри и ако потърсиш и попаднеш на добър екземпляр що изкараш още 6 г. :smile

Потребителски аватар
D.Topalov

Мнениеот D.Topalov » Пет 06 мар 2020 11:13

Гледам ги и японците, най-вече Авенсис 3. Как стои въпроса с 1.6 тди на пасата, нов двигател е, почти нищо не открих за него, макар и слабичък има ли проблемите с маслената помпа, дюзи и пукане на глави като 2.0 тди ?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 06 мар 2020 11:25

Гледайки обявите за подобни коли /от VAG групата/ се забелязва че 90% са с 1,6 TDI ,за мен това значи че собствениците им /германци,италианци и прочие/ не са били особено доволни и гледат да ги разкарат,въз основа на това и на прочетена информация във форума....аз лично не бих си купил тази моторизация !

Последна промяна от Stivi на Пет 06 мар 2020 11:43, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 06 мар 2020 11:32

Не, Стиви, означава че това е най-изгодния модел за джамбазите. Вторичният пазар в България в този ценови диапазон е съставен почти на 100% от нов внос, екземплярите от първи собственик са еденици. За да е валиден извода ти, трябва да е обратното. Ударен Пасат с 1,6ТДИ(много често и рент-а-кар с този мотор), се внася за никакви пари. Ремонтира се и се продава с огромен марж, като въпреки това остава сравнително достъпен(бързо продаваем) за пазара ни. :th_up

bongoo
Автомобил: Passat B8-5
Двигател: 150 TDI 7DSG

Мнениеот bongoo » Пет 06 мар 2020 12:27

Подкрепям че 1.6 TDI се представя чудесно в B8.Казвам го от личен опит, въпреки че имам 2.0 TDI, но съм карал доста и 1.6 със 6-степенна ск.к. на това купе.Не знам как се представя този двигател на B6 и B7.Ето и едно мнение за 1.6 TDI (120 к.с.) на B8.

https://www.youtube.com/watch?v=HsvZ5-0x83M&t=9s

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 06 мар 2020 12:28

Щом ще се въртят км и извънградско ( предполагам и с хора/багаж ) гледай да има голям мотор.
Тоя 1.6 е слаб при пълна кола. Една от причините ( да не кажа дори основната ) е предавателната кутия. Ако се возиш сам/двама с малко багаж- може и да става.
Едно старо мое мнение
samo_pechka написа:Откакто тия коли взеха да ги правят счетоводители и икономисти стана м@йката си трака. Само и само да се доврат до заветните норми на екоемисиите на база изминат км , направиха е...ти дългите предавки, сякаш ще се карат само на равно и надолу... А реалността е друга ( с вредните емисии ) , малко зор да види, айде зъб надолу. Това допълнително изнервя и забавя водача. Натоварена е мъка, това за Октавия 3 комби с четирима и фул багажник . През Карпатите ми стана чак досаден този проблем, за сведение същия участък с 20 годишно А6 с 110к.с. ( т.е. по-тежка кола, близо сто кила разлика м/у двете и с почти идентични параметри на моторите им ) , пак комби, със същите хора в колата и с гарантирано повече багаж , минимум 50% отгоре като обем и кила , се справя къде къде по-леко и по-динамично с много по-малко превключвания и т.н. Единствено по-малкия разход е в полза на октавията, останалото ....Тая кола за да върви спокойно , трябва е или двулитровия дизел, или поне 1.4тси от по-мощните серии. Лично аз за личен автомобил, с тази моторизация не бих си я купил и не я препоръчвам ( въпреки, че съм лежерно настроен тип водач) .

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт

Мнениеот joro_kem » Пет 06 мар 2020 12:41

bongoo написа:Подкрепям че 1.6 TDI се представя чудесно в B8.

1.6 tdi в пасат 8 няма нищо общо с двигателя, за който пита колегата

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”