Здравейте колеги, отдавана не съм писал във форума, защото вече въобще не ми се занимава с това поло, но поради големият зрителски интерес реших да напиша някой ред.
Двигателят на това поло е склонен да гасне, мисля, че му е заложено след опрделен брой години, даже се чудя дали е можело да задържи празния ход и като чисто ново, това го казвам съвсем сериозно, не се базикам!
Имаше доста предположения за софтуерен проблем с този двигател, които може и да се окажат основателни.
Най сигурното решение за този проблем е да се отървете от колата по най-бързият начин, но това за съжаление е трудно, щото гасне.
Продавайте я на безценица, иначе излиза по-скъпо или директно в моргата. Другият вариант е да свикнете и просто да си я карате така, гасне един, два пъти и после няма проблеми.
В действителност имах един период през, който не гаснеше, въобще, сега, като стана студено пак си е стабилен хода.
Моята по-принцип не гасне, прави го само, ако се пускат рязко консуматори или се товари двигателя с въртене на волана, ако се изчака 15-20 секунди няма проблеми. По някой път пък си гасне при подаване на газ, друг път пък с подаване на газ не гасне, ако се подава плавно, има периоди през, които празния ход е стабилен, както сега, тези дни откакто стана студено празният ход е стабилен, незнайно защо.
Евентуални решения, освен бързата продажба:
Пробвал съм много неща, някои не съм и на базата на 8 годишния ми опит ще споделя следните неща.
1. Най тривиалното е дросел клапата, гледал съм я с VCDS, уж работи и най-вероятно работи, поне си държи празния ход след гасненето, след това няма проблеми, но може и да не сработва добре, тя е проста, няма кой знае какво, на моята са мерени потенциометрите и са ок, пружината не знам, доколко е стегната, уж по трудно се натиска капачето, но как да дам 600 лв за тоя дърт гурел, имам две клапи втора употреба и най-вероятно никога няма да разбера, какво е с нова клапа. Та, дали е клапата, кой знае!?
Уж работи!
2. Друг вариант е въздух, може да дърпа отвсякъде, но най-скришното място е от сервото, по точно от "тенджерата", има една мембрана, това лято забелязах, че при рязко спиране свири, като спукана гайда и спирачката не е особено "яка", а това поло има страшни спирачки, при рязко натискане на педала, може да си разбиете главата в предното стъкло. Така, че може и от там да дърпа малко въздух, обикновено при палене натискам и спирачката. Иначе педала сутрин ми е мек.
3. Друг заподозрян са инжекторите или качеството на бензина. Сложа ли 100 октана, няма дерт, празният ход става супер мазен и няма да гасне, няма нищо. Забелязах, че в началото, като купих колата на 15-20 секунда изгасваше сама, без да барам нищо, след това слагах добавка и започна да държи празния ход, може и да е било случайност, нямам идея, защото, като сложих добавка втория път и започна да пали по трудно, от втория път, така, че нямам идея.
4. Всички вакуумни линии трябва да са уплътнени, влючително и тази от канистъра и от картерната вентилация, сепаратора и вакуумите до дросела.
5. Направете диагностика, може и проблемът да е от други неща!!!!!! Ако дава грешка за имобилайзер, значи най-вероятно е да
е от него проблема, без диагностика може само да се гадае.
6. Разни, кабели, бобини, О-пръстени, PCV клапан, също могат да доведат до кофти празен ход и студено палене. Температурен датчик също.
7. Друго, което съм забелязал е, че на няколко пъти ми е светвала постоянно лампата на акумулатора, което означава, че не зарежда алтернатора или има проблем с някой кабел около алтернатора и акумулатора, но пък при следващо запалване лампата изгасва и алтернатора зарежда, идеята е, че може и акумулатора да не подава достатъчно ток и от това да гасне, макар, че не знам, доколко е основателна тая теория. Друго, което съм забелязал, че на моменти има спад в напрежението,при замерването му на клемите на акумулатора или на алтернатора и акумулатора, случва се за секунда и пак се качва на 14 В, но това може и да е от мултицета, знам ли.
Вариант, който не съм пробвал, защото нямам време да се занимавам е да се запуши едната дупка на дросела, маркуча от картерните газове да се изведе да духа настрани и да се кара така, може и да се стабилизира празния ход, след известно време 1-2 дена, защото определено екуто дава, че сместа е бедна, прави бедна смес, за това си обяснявам промяната и със 100 октанов бензин.
Това го казвам, защото забелязах, че има и АКК двигатели, при които клапата има една дупка, обаче двигателят "замръзвал" и след това слагат картерната вентилация в дросела и омазват яко положението, мисля, че тия двигатели са издънка на ФВ, но пък хората отдавна са забравили за този проблем, щото карат нови коли, само ние още им се чудим.
Така, че ви съветвам, карайте докато се скапи нещо по-скъпо и директно към надин, мисля, че дават към 400-500 лв, което си е добре и си купете друга кола, преди това обаче е добре да прочетете и форумите по подробно.
Няма смисъл да се занимавате с полото, аз приключих, иначе други оплаквания нямам, има си някои проблеми, козметични, като за дърта кола, иначе двигателят е надежден, защото е прост и жаден за бензин, особено зимата.
Успех колеги и късмет със следващата кола!