Голф 4 1.6 SR - глъхне работи неравномерно

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
loopman
Автомобил: Passat B8
Двигател:

Голф 4 1.6 SR - глъхне работи неравномерно

Мнениеот loopman » Вто 21 апр 2020 9:14

Здравейте колеги,

Както се вижда в заглавието на темата имам проблем със автомобила - Голф 4 1.6 SR 100к.с. 2000г.
Автомобила глъхне дори при леко форсиране и забива муцуна, не работи равномерно.
До момента сменени - кабели (Bosch)и свещи (NGK) , почистен дросел сменен клапан за картерните газове, почистен дебитомер.
Има моменти когато започнеш да потегляш и натиснеш гаста не може да потегли и започва да "дроби" и след 15/20 мин когато загрее се закрепя и е възможно карането.
Имам диагностика VCDS и веднага направих проверка няма никакви записани грешки, за всеки случай посетих и 2ма майстори защото може би пропускам нещо, уви не.
Нямало как да ми помогнат защото автомобила не проявявал проблемите описани по-горе когато е при тях.

Продължих диагностика VCDS и четене на данни в реално време и това ми направи впечатление за разминаване на данните - прикачени снимки тук, в покой и натоварване при 3000 об. мин.
IMG-7048dec3670c196163a70aa4c57ffa74-V.jpg

IMG-5db3ea7aae1744925f4ddce0bad29bd2-V.jpg

IMG-b3571bed21cefc7e43ce6ea5b193aa56-V.jpg

IMG-aa77ce0cb88f72b3961df26e3319e72c-V.jpg

Моля за помощ тук защото вече се изчерпвам с идей и искам да пропусна безцелно сменяне на части докато отцеля проблема
Благодаря предварително :beer

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Голф 4 1.6 SR - глъхне работи неравномерно

Мнениеот rudoni » Вто 21 апр 2020 19:49

Очевадно е ,че имаш проблем в запалителната система! Кабели ,свещи, зацепване и синхронизация на ремък ит.н. . Датчик детонация трябва да ти навсякъде 0 , това има ли го ,значи е открил пропуски в запалването!

bilbotorbins
Автомобил: Сеат Толедо 2 - 1999 год
Двигател: AKL

Мнениеот bilbotorbins » Сря 22 апр 2020 17:05

Интересно, имаш проблеми със запалването, а ламбдата не ги отчита. Когато сместа в цилиндъра не се запали или не изгори като хората, в изпускателния колектор трябва да има повечко кислород и ламбдата да набие грешка за бедна смес.
Да не е в нея причината?

loopman
Двигател:

Мнениеот loopman » Сря 22 апр 2020 19:47

Здравейте Колеги,

Благодаря за отговорите.
@rudoni: Благодаря за отговора, и аз предполагам че може би там е проблема но реално кабелите и свещите са нови както споменах, единствено бубината не е сменена - не успявам да видя пукнатини и т.н. Относно Датчик детонация не съм запознат какви стойности трябва да показва и не успях да открия данни за този мотор, нито в интернет нито в аутодата.

@bilbotorbins: Не няма никакви грешки записани и това е големия проблем и чудене, данните в реално време са ОК, поне за това успях да открия информация.
Единствените грешки са за централното - и airbag

Забравих да напиша в първото мнение че колата се кара на бензин и няма газова.Проблема се появи в края на Декември в най-студените дни

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 22 апр 2020 21:15

и на мен ми прилича на бобина

bilbotorbins
Автомобил: Сеат Толедо 2 - 1999 год
Двигател: AKL

Мнениеот bilbotorbins » Сря 22 апр 2020 22:55

От бобината ще прекъсва и ще работи на тридва-три цилиндъра

javor_bg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот javor_bg » Чет 23 апр 2020 14:19

В повечето случаи, ако е бобина проблемите идват на загрял мотор. Иначе това глъхнене на незагрял мотор и аз го имах на подобен 1.6SR и се оказаха О-пръстените на смукателните колектори. Бяха напукани и на студен мотор смучеше въздух оттам. Като позагрее колата започват от разширението да уплътняват по-добре.

loopman
Двигател:

Мнениеот loopman » Пон 27 апр 2020 8:35

Здравейте колеги,

@javor_bg: Благодаря за отговора
Много полезна тема viewtopic.php?f=5&t=426872

Ъпдейт по темата:
Смених всички О пръстени по всмукателя- общо 8бр обща цена 50лв, за всеки случай и тръбата от въздушния до дросела 55лв.
За съжаление О пръстена на дросела беше изчерпан в два магазина от където пазарувам, тази седмица планувам неговата подмяна.
Колата определено подобри работата си както на празен ход така и под натоварване.
За съжаление остана едно съвсем леко претрисане на мотора при празен ход което ме кара да мисля че продължава да губи вакуум.
Освен О пръстена на дросела ще се подмени маркуча за сервото/спирачка защото показва признаци на износване и напукване и подозирам че може също да допринася за общата картина.
Нещо което също ми направи впечатление сега след подмяната на О пръстените е при форсиране на мотора 4-5к се чува съскане в областа на дросела което се надявам да изчезне при подмяната на въпросната гарнитура.

Продължавам да обновявам темата тук макар и колата да е стара все още се кара по улиците. Така се надявам следващия човек който се сбъска с този проблем да не минава през всички чудения и предположения като мен и да открие решението на едно място :beer

loopman
Двигател:

Мнениеот loopman » Пон 11 май 2020 8:55

Здравейте колеги,

Продължавам темата и за съжаление проблема не е отстранен.
След подмяната на О пръстена на дросела тръбата от филтъра нещата се подобриха още малко + маркуча от серво помпата към всмукателя - беше спукан, лепен и за смяна.
Съскането изчезна явно е било от О пръстена - според мен никога не беше сменян
За съжаление остана един от симптомите - на празен ход - леко претрисане / прекъсване.
Не мога да го опрелича с "стандартното" прекъсване от свещи - свалих кабелите и свещите - изглеждат нормално без признаци на износване при кабелите.
След поредната диагностика със VCDS отново няма никакви открити грешки.
Това което мога да отбележа е доста висок разход на гориво.
Не ми се иска да продължавам да сменям части на посоки защото следващото би следвало поне според мен: свещи, кабели, дебитомер.
Колеги може ли да ми препоръчате майстор/сервиз където може най-накрая да отсраним проблема, намирам се в София.

ПС: Между горепосочените ново 20 :banghead на заден ход с навъртян волан започна да "свири" отпред - предполагам помпата на хидравликата, при проверка на течноста всичко изглежда наред

vandu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vandu » Пон 11 май 2020 11:30

Не трябва да търсиш грешки, а някакви отклонения в данните.
Виж какви данни дават темп. датчик, MAF сензора, погледни горивната смес дали е богата или бедна, времена на възпламенявания.
На мен така ми хванаха скъсана мембрана и маркуч от сервото.
Ако отклоненията са малки няма да набие никаква грешка.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Вто 12 май 2020 20:11

loopman написа:Здравейте колеги,

@javor_bg: Благодаря за отговора
Много полезна тема viewtopic.php?f=5&t=426872

Ъпдейт по темата:
Смених всички О пръстени по всмукателя- общо 8бр обща цена 50лв, за всеки случай и тръбата от въздушния до дросела 55лв.
За съжаление О пръстена на дросела беше изчерпан в два магазина от където пазарувам, тази седмица планувам неговата подмяна.
Колата определено подобри работата си както на празен ход така и под натоварване.
За съжаление остана едно съвсем леко претрисане на мотора при празен ход което ме кара да мисля че продължава да губи вакуум.
Освен О пръстена на дросела ще се подмени маркуча за сервото/спирачка защото показва признаци на износване и напукване и подозирам че може също да допринася за общата картина.
Нещо което също ми направи впечатление сега след подмяната на О пръстените е при форсиране на мотора 4-5к се чува съскане в областа на дросела което се надявам да изчезне при подмяната на въпросната гарнитура.

Продължавам да обновявам темата тук макар и колата да е стара все още се кара по улиците. Така се надявам следващия човек който се сбъска с този проблем да не минава през всички чудения и предположения като мен и да открие решението на едно място :beer

Извинявай, ама там тези твои майстори нямат ли един вакууммер да видят как е пълненето на тоя мотор?! А е толкова просто!

loopman
Двигател:

Мнениеот loopman » Пет 31 юли 2020 16:19

Здравейте,

Може да се каже че проблема е решен.
След подмяна на вакуум клапана и маркуч - се оказа скоростна кутия - счупени нитове.
Кутията е подменена - 300лв втора ръка не е отваряна да се слагат въпросните болтове, по простата причина че не излиза сметката, качване сваляне масло 150лв. Цялото удоволствие по кутията 450лв като имайте предвид оказва се че тези кутий са доста трудни за намиране вече, не съм се занимавал да гледам и търся от 16v
Колата в момента не придърпва и не забива муцуна.
Катализатора е следващия в списъка - не мирише и не прегрява но определено е запушен - не набира както се очаква.
Надявам се тази тема да помогне за в бъдеще на други колеги с този автомобил защото определено не подозирахме кутията

Panteto
Автомобил: Seat Toledo 1 6 SR 100кс
Двигател: AKL 2000г

Мнениеот Panteto » Чет 03 сеп 2020 10:30

Здравейте колеги!Благодаря на админа за приема във форума! Пожелавам на всички колеги само безаварийно шофиране и много здраве на семействата Ви!
Извинявам се ако не е тук мястото за въпроса ми, но потърсих в търсачката и тази тема е най-близка до моя проблем, а той е следния:
Автомобила е Сеат Толедо 1,6 SR, 2000г.,100к.с, AKL, с газов инжекцион. Проблема се появи през април месец. Сутрин колата пали от раз на бензин. Понякога леко тресе и работи неравномерно, но пък оборотите са стабилни. Когато подам газ гърми. Това не го прави винаги.В седмицата един два пъти, а по някога на две седмици един път. Ако изчакам мотора няколко секунди преди да му подам газ, тресенето/ неравномерната работа/ изчезва подавам газ и не гърми. Това се получава когато колата не е палена 7-8 часа. Другото, което се появи преди няколко седмици е, че когато спирам и изключвам от скорост два-три пъти оборотите ми заиграват в диапазона 800 - 1000 об./м. и толкоз. Свързвам го със спирачката. Иначе през деня колкото пъти да спра и тръгна , абсолютно никакви проблеми. Върви като пушка и на бензин и на газ. Правих няколко диагностики при няколко препоръчани майстори и никой нищо не откри.Всички казват перфектен двигател. Смених свещи NGK, кабели, температурен датчик, "О" пръстени на колекторите, факум маркучи ,почистена дроселна клапа, като в последствие я смених с друга, ефекта е нулев. Когато си поиска работи неравномерно двигателя и при подаване на газ не винаги, но "Гърми". Всички майстори вдигнаха ръце и се "предадоха". Последно ми предложиха да почистя дюзите макар, че се съмняват в тях. Поне нямало да ми навреди едно почистване. Моля помагайте!

Panteto
Автомобил: Seat Toledo 1 6 SR 100кс
Двигател: AKL 2000г

Мнениеот Panteto » Пет 02 окт 2020 9:02

Съжалявам, че никой не се включи към темата, но аз продължа за да е ясно какво е положението. Преди една седмица почистиха дюзите на стенд. Като чели колата се пооправи и се зарадвах, но уви. Радостта беше кратка. Вчера като запалих , само дето не ми се разпадна колата :banghead Като почна една тресене едно чудо...Поработи около 30-40 сек. и се оправи. Подадох газ и тръгнах. Усещам обаче, че колата започва да губи мощност от време на време. Понякога се усеща едно леко придърпване и се ускорява, а понякога мощността намалява. Все едно някой я спъва. Започвам да си мисля, че бензиновата помпа ми прави мизерии??Само нея и бобината не съм сменял още. На газ проблеми нямам. Ще съм благодарен ако някой все пак се включи и ми даде съвет! Благодаря!

vandu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vandu » Пет 02 окт 2020 19:07

С обикновенна газова ли е ?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”