Пасат Б6 - AFS би ксенон фарове.

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
vladimir.dimitrov2
Автомобил: Пасат Б6
Двигател: BMR

Пасат Б6 - AFS би ксенон фарове.

Мнениеот vladimir.dimitrov2 » Пет 05 юни 2020 15:04

Здравейте колеги,
Така и така последно време ми е тръгнало на питания, реших да задам и няколко въпроса относно фаровете...
Прочетох няколко теми относно така наречените "Завиващи фарове" но те не са свързани с въпросите които ми изникват последно време...
Инфо за колата - Пасат Б6 BMR - 170 кс. 2007. Колата я имам от 6-7 месеца.
Както вече сам стигнах до заключение е, че фаровете на Пасата са AFS - Би ксенон адаптивни... до тук добре.
Имам 3 основни питания и се надявам ако някой има опит или информация да сподели.

1. Във фара имам 2 малки крушки тип Т10 w5w (или на поне на такива ми приличат) - до колкото съм ги загледал, едната е Халогенната крушка а другата се включва когато съм на място или се движа мн бавно и навия волана съответно на ляво/дясно за да освети допълнително пред колата при паркиране или завиване на кръстовище. Другото е Лупата с Ксеноновата крушка и тук стигаме до основното ми питане а именно една крушка H7 която не мога да разбера каква и е функцията. Правих си тестове при къси, дълги или само на "сензор" но тази крушка не свети и не мога да разбера каква работа върши? :screwy

2. Второто ми питане може да прозвучи малко глупаво не не успях да намеря такава тема....
Възможно ли е тези "адаптивни фарове" да бъдат подменени със обикновенни за модела, ако въобще съвпадат на гнездото (не съм сравнявал 2та модела фарове) както вече казах колата я имам от скоро. Има ли вариант от този скъп модел с адаптивни фарове да се мине към по опростения и по-евтин вариант. В една от темите в форума попаднах на https://autopro.bg/vw-passat-b6-3c-03-2005-3779 забелязах че хората предлагат 6-7 модела фарове които изглеждат супер добре. Дали било възможно смяна на фар с нещо такова...?
Да забелязал съм че в купето няма копче за управление на нивото на фара, и знам че компютър се занимава с това, но всепак ми е чудно някога не дай си боже да се стигне до смяна на Ксенонова крушка или на счупен фар (което и 2-те знам че са скъпи упражнения) дали при такава ситуация мога направо да подменя и 2-та фара и да не им треперя толкова.

3. Някой сменял ли е Ксенонова крушка и ако да препоръчайте марка и г/д как вървят цените?

п.с. Единия ксенон има по-различен цвят от другия което неминуемо в бъдеще ще доведе до смяна и всякаква информация относно тези фарове би ми била полезна.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Re: Пасат Б6 - AFS би ксенон фарове.

Мнениеот Asko VW » Нед 07 юни 2020 10:23

Здравей колега, може ли да качиш снимка на фара за да видим тази крушка дето не свети, че ми стана интересна. Аз съм с адаптивен биксенон, но имам само три крушки вътре във фара, най-външната (към калника) е биксенона за къси и дълги, най-вътре (към решетката) зад една пластмасова бленда оформена леко като лупа е габарита малка крушчица, и между тях в една крива дупка е халогенна крушка за допълнително осветяване в завой при ниска скорост (до 40 или 60 км/ч, не помня).
Светлини.jpg

GeorgiMarinov
Автомобил: Passat B6 2000 tdi
Двигател: BMP 2007

Мнениеот GeorgiMarinov » Пон 08 юни 2020 9:56

Аз също съм с такива фарове и още след купуването на колата смених ксеноните, защото светеха доста слабо и трептеше доста единия, а това знам, че е признак на изгаряне. Смених ги с китайски (мисля 35 лв. крушката), защото тогава се поизръсих за други неща и беше временно решение, но карам вече с тях повече от година и съм много доволен от резултата, като се съпостави цена-качество. Та самата смяна е много тегава и ми ги сменя майстор, защото се разглабя бронята, че няма място (поне на единия фар по спомен), да си пъхнеш ръката, а с крушката да не говорим. Има доста клипове в ютуб как става смяната, не е философия, стига да имаш подходящите инструменти, даже и без сваляне на бронята. https://www.youtube.com/watch?v=rI7zKjaiHss примерно.
Според мен фаровете са чудесни и не си заслужава смяната им с по-обикновени, мое мнение.

Потребителски аватар
geshat
Автомобил: Passat B6
Двигател: BMR 2006

Мнениеот geshat » Чет 11 юни 2020 0:31

много добро описание на фаровете, Asko ! :th_up Доколкото схващам вероятно са изгоряли габаритните светлини. Ако позволите да вмъкна в темата едно въпросче за тези габарити: има ли функция по менюто на колата да ги накарам да работят като дневни светлини (и да сменя крушките с LED китайчета) или трябва да си играя по инсталацията с допълнителни модули за DRL? Хич не ми се ще да карам дневно време на ксенона. А относно идеята да се сменя ксенона с обикновенни фарове: :scare3 . Колко пък да струва тая ксенонова крушка и колко често изгаря, та човек да си помисли да сменя целите фарове? Влади, хич не си слагай сам таралеж в гащите

Потребителски аватар
Asko VW

Мнениеот Asko VW » Пет 12 юни 2020 13:52

"Ако позволите да вмъкна в темата едно въпросче за тези габарити: има ли функция по менюто на колата да ги накарам да работят като дневни светлини (и да сменя крушките с LED китайчета) или трябва да си играя по инсталацията с допълнителни модули за DRL? Хич не ми се ще да карам дневно време на ксенона."

Хаха, не си първия, който се сеща за това. И на мен ми хрумна тая идея още като купих колата, но установих следните проблеми: Няма такава ДИРЕКТНА опция, нито в менюто на борда, нито в опциите достъпни с Ваг ком или друга диагностична програма (с лаптоп). Тоя номер става само с прекодиране на светлините (с ваг-ком), но си е сложно и играчка и трябва човек който знае какво прави. Има клипчета в тубата. Аз нямам ваг-ком или нещо подобно, а ми се видя рисково да дам на някой непознат да ръчка толкова навътре в програмирането на колата/фаровете и си карам на ксеноните. Друг проблем е, че пространството около габаритните крушки е тясно и лед крушките, които слагах първите около 2 години, прегряваха и в резултат не караха по много. Почнах с евтинки за по 4 - 8 лв. комплекта, накрая стигнах до 18-20 лв. комплекта, като последните изкараха около 6-7 месеца и се предадоха, съответно ми писна да се ръся за глупости (при положение, че не мога да ги ползвам за дневни, а само за габарити), сложих две обикновени крушки и вече 2 години съм с тях. Това беше 16 и 17 година, вече може и да има по-читави лед крушки на нормална цена, но не ми се дават пари отново, само заради малко по-добра визия.
Ако имаш фарове за мъгла (аз нямам), те могат да се програмират (с ваг-ком) да функционират като дневни светлини (светят с намален интензитет в този режим), има си го като заводска опция.

Потребителски аватар
geshat

Мнениеот geshat » Сря 17 юни 2020 21:16

"Ако имаш фарове за мъгла (аз нямам), те могат да се програмират (с ваг-ком) да функционират като дневни светлини (светят с намален интензитет в този режим), има си го като заводска опция."
Много благодаря за информацията! Тъкмо се готвех да направя байпас на габаритите през бушоните с модулче за дневни светлини, но фаровете за мъгла са налични и ще стане супер. С VCDS става ли настройката или само с ваг-ком? :gruebel

Потребителски аватар
Asko VW

Мнениеот Asko VW » Чет 18 юни 2020 18:57

Би трябвало да стане с всякаква диагностика, която поддържа модела. При мен влязохме в настройките за дневни светлини с Делфи или нещо такова, за жалост нямаше голям избор на опции, само OFF, Северна Америка и Норвегия, като между последните 2 не видях разлика.

Потребителски аватар
geshat

Мнениеот geshat » Чет 18 юни 2020 22:04

Вече имам VCDS с кабел (още 100 лв "за колата") и тествах. Намерих кодирането и опциите за норвегия и северна америка (тук при включена ръчна гаснат фаровете), но и двете опции палят ксенона. Въпреки наличието на фаровете за мъгла не открих опция те да са дневни, както и опция да ги димирам... Майще трябва да се чете :gruebel .

Потребителски аватар
Asko VW

Мнениеот Asko VW » Пет 19 юни 2020 12:49

Потребителски аватар
geshat

Мнениеот geshat » Пет 19 юни 2020 22:36

Благодарско за инфото! Разбрах си пропуска: Не бях разбрал, че всички байтове могат да се цъкат и днес открих още мнооого опции за пипане :11 . Стана супер на 50% димиране. Сега ще спестя живота на ксенона, а и някой лев. :biggrin

Върни се в “Passat”