Автоматична или ръчна скоростна кутия?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Какъв тип скоростна кутия предпочитате?

Автоматична
73
37%
Ръчна
122
63%

Общо гласове: 195
Потребителски аватар
Spunky
Автомобил: CC
Двигател:

Мнениеот Spunky » Сря 07 мар 2007 14:33

musura написа:поне аз такива автоматици съм карал, дето като им дадеш газ и мисли малко и тогава сменя скоростите

Всички са така. Бентли Континентал ГТ и той мисли! Автоматика е за мързеливи хора.

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Сря 07 мар 2007 15:30

Имам доста километри и години с автоматик и като цяло мога само дакажа,че е наситина удобен в задръстване.Друга хубава дума - НЕ.карал съм епизодично и съвременна кола, с типтроник и бла бла - пак не ми харесва.Наистина е до въпрос на вкус

Потребителски аватар
smurf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smurf » Сря 07 мар 2007 15:33

може и да е удобство в задръствания....бла бла....ама ама с тея автоматици да си отрежа лявата дясната ръка и левия крак ли....или да им търся други занимания :drive :bleh1

beljata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот beljata » Чет 08 мар 2007 0:37

Стиви Джи написа:сигурен съм, че повечето от тия дето плюят автоматиците са ги виждали само на картинка

А ако са виждали (карали),то това е като мой колега дето плюе автомата,защото бил карал бус форд транзит 90-та година.Екак може да ги сравнява с моята например.Та много съм доволен от автоматика и ако имам възможност никога не бих карал ръгачки.

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Чет 08 мар 2007 0:45

Стиви Джи написа:
Даскала™ написа:Карах един Пасат с автоматична..............е@аси кефа....ама нали много се чупили ,били скъпи и така :cry:
Ако съм бизнесмен-баровец винаги ще предпочета автоматика :wink:

митове и легенди... и смех

Хич не е митове и легенди :(
"Калкулирали" са ме няколко пъти в сервиза на "Джемини"(този в ляво преди разклона за Банкя)
А бе, Стиви Джи ти да не работиш там :P

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 08 мар 2007 10:42

Който каквото кара, това му харесва, не е само въпрос на предпочитание. Аз преди да се кача на автоматика, си харесвах ръчните скорости, но сега гласувах за автоматика. Много удобно, мързелива история, особено в София с това тръгни спри е екстра. Недостатък е това, че са по-малко разпространени в ЕВропа, и поради това поддръжката им излиза малко по-скъпа. Но ако е както в Щатите, там да поддържаш автоматик е по-евтино от ръчна скоростна кутия. Пример - смяна на масло, филтър и гарнитура на автоматик - 130 долара на всеки 30 хил км. Смяна съединител - 500 долара на около 60 - 70 хил. км. Това е по думите на приятел, който живее в Чикаго.
На моя Пасат обслужването на скоростната кутия ми струва 250 лева, говорим за оригинални консумативи. Не знам колко струва оригинален марков съединител за такъв Пасат с ръчна скоростна кутия, но едва ли е 500 лева. Така че всеки си преценява, но е вярно, че ако нещо стане с автоматика те заболява главата, но пък ако се строшат ръчни скорости пак не е евтино.
Недостатък на автоматика е и по високия разход в града, извън него не е толкова фрапираща разликата, даже почти няма...
Ако си сменям след време Пасат, пак ще взема с автоматик, само че типтроник.

Потребителски аватар
Стиви Джи
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Стиви Джи » Чет 08 мар 2007 10:55

tyo написа:
Стиви Джи написа:
Даскала™ написа:Карах един Пасат с автоматична..............е@аси кефа....ама нали много се чупили ,били скъпи и така :cry:
Ако съм бизнесмен-баровец винаги ще предпочета автоматика :wink:

митове и легенди... и смех

Хич не е митове и легенди :(
"Калкулирали" са ме няколко пъти в сервиза на "Джемини"(този в ляво преди разклона за Банкя)
А бе, Стиви Джи ти да не работиш там :P

Тц!
Потенциален клиент съм им, ама се надявам да не ми се случи :wink:

ТРАКТОРИСТА GL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ТРАКТОРИСТА GL » Чет 08 мар 2007 10:55

prj57 написа:Лошото на автоматика е зимата.... не може дасе спира на скорост както при ръчните.

Баш си може. Слагаш му селектора на 3-2-1 и си пееш.

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Чет 08 мар 2007 11:22

ТРАКТОРИСТА GL написа:
prj57 написа:Лошото на автоматика е зимата.... не може дасе спира на скорост както при ръчните.

Направо си пееш :wink: И като тръгва хич не боксува, и като спреш на заснежен "баир" после "йок" с тръгването 8)

ТРАКТОРИСТА GL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ТРАКТОРИСТА GL » Чет 08 мар 2007 11:37

tyo написа:
ТРАКТОРИСТА GL написа:

Направо си пееш :wink: И като тръгва хич не боксува, и като спреш на заснежен "баир" после "йок" с тръгването 8)

За тръгването си прав, ама ако си свикнал на конкретен автомат и не си големо дърво ще се оправиш все някак. За заснежения баир - дай газ при натисната спирачка и леко отпускай - личен опит, има ефект. Но трябва да имаш усет.
Никоя автоматична скоростна кутия не може да бъде толкова прецизна колкото съединителя в комплект с левия ти крак :heeeavy metal
и автоматика си има цака за "моторна спирачка" през селектора. Аз съм пробвал специално да видя какъв е ефекта, усеща се как колата забива нос.

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Чет 08 мар 2007 11:45

моя автомат го карах само лятото ем че имаше там разните му блокажи но не съм го карал на сняг :wink: за зимата си имах друга кола :D
автомата е голям кеф.поне аз и до момента си го харесвам.
карал съм и нови коли с типтроник и там другите му глезотии е набират си колите и то доста сериозно като са с голям мотор.

Skorpion_BG
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Skorpion_BG » Нед 18 мар 2007 16:53

Идеала - автоматик 4х4, с голям двигател и голям въртящ момент!! :D
Нямаш проблеми със скорост, изпреварване, тръгване зимата на стръмен баир и т.н. и т.н.!!

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Нед 18 мар 2007 16:55

Skorpion_BG написа:Идеала - автоматик 4х4, с голям двигател и голям въртящ момент!! :D
Нямаш проблеми със скорост, изпреварване, тръгване зимата на стръмен баир и т.н. и т.н.!!

да, само с разхода може да имаш проблем, и да се кръстиш да не се чупи нещо :screwy

Потребителски аватар
versace
Автомобил: Ex Touareg present Mercedes ML
Двигател: 320 CDI 224 Hp

Мнениеот versace » Нед 18 мар 2007 17:03

vw_golf_2_Memphis написа:БМВ - никога автомат :wink: :wink:

Аааааа не съм съгласен. Ела да видиш моето шестстепенно стептрониче какви чудеса прави.
Аз като си купувам кола не гледам коутията, но ако колата която съм харесал е автомат съм двойно по-щастлив. Досега съм имал три коли автоматик.
Гласувам за автомата!

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Нед 18 мар 2007 17:10

versace написа:
vw_golf_2_Memphis написа:БМВ - никога автомат :wink: :wink:

Аааааа не съм съгласен. Ела да видиш моето шестстепенно стептрониче какви чудеса прави.
Аз като си купувам кола не гледам коутията, но ако колата която съм харесал е автомат съм двойно по-щастлив. Досега съм имал три коли автоматик.
Гласувам за автомата!

ще ги видиме тези стептроничета как ще са след 15 год.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”