Кайзен написа:И защо да се забраняват само дизеловите автомобили? Аз предлагам да се забранят всички автомобили, които са оборудвани с ДВГ. ...
Разходи на гориво по един и същ маршрут на три автомобила:
Suzuki Swift 1.5 - 7,2l LPG + 0,5l бензин за 100км
Toyota Yaris 1.5 Hybrid - 4,4l бензин за 100км
VW Polo 1.4 TDI DSG - 4,2l дизел за 100км
Хибридите никаква екология не са. А на 1.4 TDI ще видиш разход 4.2/100 точно никога. Каталожните разходи нямат общо с реалните. А защо хибридите не са екология? Защото акумулатори и ток се правят мръсно. Добави и тях към въглеродния отпечатък и друга картина ще придобият нещата. Едно кило сирене се прави от повече от едно кило мляко. Помисли. А ти за забрана на ДВГ не можеш да предлагаш, защото няма алтернатива. Няма как за 1 ден да отидеш и да се върнеш до София от морето с 1 зареждане за 15 минути. ДВГ винаги ще бъде по-ефективно отколкото тока. Докато не почнат да вграждат атомни реактори в колите поне. Защото ток се прави предимно от гориво. Горивото се гори, произвежда се топлина. Върти се турбина. Прави се ток. После се пуска по мрежата. Загуби по преноса. После загуби при преобразуване. Токът се прави мръсно. Акумулаторите се правят мръсно.
cecoa1 написа: смятам че тия модели ще си останат изключения за по-бедни хора. Иначе ще се наруши баланса.
Не трябва да си беден, за да караш на LPG. Трябва да си разумен. Богат никой не е станал от раздаване на пари през пръсти.
----
Давам реален пример. Комбиниран разход на газ на Аудито ми е 10. Карам в градове, но не и в София. Както и на разстояния извънградско. Колата работи само на газ. Емисиите ми от бензин = 0. Същата кола ще гори 8 бензин комбинирано. 2 литра отгоре при 1/3 от цената. Ха сега някой да изчисли емисиите, така и така сте почнали. И колко гори дизел с избушен DPF и катализатор за същото разстояние. Защото всяка кола на повече от 4-5 години все едно DPF и катализатор няма. Смятайте ги 0. И каталожен разход не ми вадете, а реален. И освен това реални емисии. Да не стане тук Дизелгейт2.
И още нещо да светна. Средната ефективност на електроцентрала е 35-37%. Средната ефективност на бензинов двигател е 20%. Ot 37-те процента ефективност на електроцентралата при производство на ток обаче слагаме още 25% загуби на електричество между електроцентрала и краен клиент. Добавяме след това необходимата енергия за производство и рециклиране на акумулаторите. Сметката с електрическите коли не излиза. В най-добрия случай 27% от произведената от електроцентралата енергия стига до краен потребител. Зарядното и то не е 100% ефективно.
Електромобилите се оказват толкова мръсни, колкото обикновена бензинова кола. Предимството на бензиновата е, че гори всичко летливо или в газообразно състояние. А метанът е възобновяем източник. За разлика от петрола, който служи за да се прави дизел и бензин.
Очаквам коли с водородни клетки.
п.п Когато изчислявам на аудито комбиниран разход 10, винаги ми остава по нещо в бутилката между зарежданията. Т.е варира и може и да е идея по-малко. Винаги залагам повече гориво от реалния разход, за да се презастраховам. Приказката ми е "За да стигне, трябва да остане". Не съм като някои колеги да вадя разход на газ на 30 годишна кола - 7/100. Дизел 3/100 и бензин 5/100.