Дизел VS Бензин

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
vocil
Автомобил: Рено Меган
Двигател: K4M760 2004

Re: Дизел VS Бензин

Мнениеот vocil » Съб 01 авг 2020 19:47

Защо спорите за глупости не знам, то са емисии, то вървеж то чудо..
Всеки да си кара каквото ми у кеф и има възможност за това. :beer
Проблема според мен е ниския стандарт, новите коли са си мн хубави, просто повечето хора нямаме възможност да ги караме и потдържаме нормално, без да натоварваме много бюджета си.
Другия основен проблем са сервизите, повечето са спрели до коли около 90 г и от тях разбират. Не дай боже нещо по електрониката не е наред... единици са тези, които разбират. То е едни теории, чудесии,като че ли е космическа совалка, а не кола. Голямо губене на време и нерви.
Едно време слушах как кола с инжекция е свръх технология, как нямало да изкара дълго, как старите коли с карбуратор били вечни.. После го слушах за турбото на дизела, за електрониката на тди то, сега за директното впръскване при бензина..
Същата работа и с маслата - как 1z трябвало да се кара с някакво Велико масло, после тди с такова, после директното впръскване с не знам какво си... А миналите може вече с всякакво :biggrin

Колкото до катализаторите и газта, преди известно време сменявах меката връзка и разгледах катализатора, за около 100х км от както колата е при мен и е на газ си е ок. Пък ако се повреди, нов универсален и готово, играл съм го тоз филм.
Понеже се споменават разходи-8.5 на газ за тези километри и около 10 л бензин на месец, зимата 15 л на месец.
Дай Боже да имаме възможност да се наслаждаваме на удоволствието на нови автомобили каквито душа ни иска и да си ги караме с кеф!
И да има повече усмивки в живота ни :smile

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Съб 01 авг 2020 19:54

Моите записки показват:
от Субару с "фабрична" LPG към 1.6TDI - по-евтино е с 1.6TDI
от Сузуки Суифт с ГИ Ловато към Тойота Ярис хибрид - еднакъв разход на гориво в парична стойност, но по-ниски експлоатационни разходи като цяло в полза на хибрида

Исках да си купя и кола с фабричен CNG. За съжаление имам само една станция за зареждане по обичайния маршрут и още една, но трябва да жертвам около 10-15км до нея. И двете предлагат по-ниско калоричния L-CNG, който дава 0,2-0,3кг/100км по-голям разход в сравнение с H-CNG. И двете имат за по месец през годината проблем и за това време не продават CNG. Та не зная кой е виновен - дали горивото или космоса, но на практика бих имал повече негативи отколкото позитиви.

Дори и да летиш до Дания (Копенхаген) пак не можеш да стигнеш до Скаген с кола с CNG, да не кажа и с LPG. А когато с личния си автомобил пътуваш от централна Европа към Нос Трипити или Нордкап, то наличието на дадено гориво също е важно.

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот valiosport » Съб 01 авг 2020 19:55

Плякторе, аз досега не съм чул/видял кола с газов котлон вътре и да работи както трябва, все нещо трътка, пръцка, пърди, гърми.
Миналата година дойде един бакшиш пред блока и се качи една комшийка, бакшиша за да икономиса малко газ(по точно само мисли че е икономисал)го огаси и това му беше грешката. Спука го от въртене тоя курник, няма палене, стоиме с един авер пред блока и се басираме колко време ще изкара акумулатора.
По едно време му викам, ела ти покажа как пали ТДИ-то, това момиче пеш по бързо щеше да стигне :h020

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Съб 01 авг 2020 20:05

Това верно не се спомена, много коли на газ са все с някакви чалъми -пали, не пали, прекъсва, мени обороти.... А дизела или работи, или не :biggrin
Разбира се, проблемът може би е повече от майстори, отколкото принципен за карането на газ, ама все пак си го има...

Потребителски аватар
p_v_a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот p_v_a » Съб 01 авг 2020 20:20

Според мен проблемите идват от това, че бензинови двигатели се конвертират за газ. Ако са заводски bi-fuel, няма да има проблеми с палене и обороти.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 01 авг 2020 20:21

Взехте съвсем да дрънкате глупости за газовите. Всичките гърмели, пърдели... не палели.
Дизелът или работи или не... глупости на търкалета.

Последна промяна от stefan4o на Съб 01 авг 2020 20:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 01 авг 2020 20:24

valiosport написа:Плякторе, аз досега не съм чул/видял кола с газов котлон вътре и да работи както трябва, все нещо трътка, пръцка, пърди, гърми.

Пасата ми работеше идеално на газ. Оборотите бяха стабилни и идеални. На TDI-то аз ще ти се смея зимата като ти замръзне нафтата и палиш огън отдолу да запалиш, а аз въртя ключа и заминавам. Аудито има кусури. Мъча се да го правя кола. Но не е с АГУ-то специално.
Кайзен написа:Моите записки показват:
от Субару с "фабрична" LPG към 1.6TDI - по-евтино е с 1.6TDI

Съмнявам се наистина. Че хибридът имал по-ниски експлоатационни разходи и магически дизелът излизал по-евтин от газта. Обаче продължавам да не виждам какво общо има екологията с наличността на станции за зареждане.... Ми да направят, аз ли съм виновен! Няма сметка на тоя свят, която да изкара по-евтино карането на дизел, отколкото на газ. Разбери го. Нещо и не коментира 20% разлика в калоричността и какво става като смятаме с 20%, а не с 2 литра отгоре директно.
Ако беше толкова евтино на дизел, в България нямаше половината коли да са с АГУ.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Съб 01 авг 2020 20:38

О, има сметка с по-евтино на дизел... Като ползваш колата на 20-30км или по-далече от най-близката бензиностанция... Има такива населени места. Животът е шарен.

А за коментарите горе, въобще не съм казал, че всички коли на газ имат проблеми и чалъма, но просто сравнително повече от всички останали. Ясно, че е от майстори, и че заводските на газ едва ли са от проблемните.

Последна промяна от cecoa1 на Съб 01 авг 2020 20:39, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 01 авг 2020 20:39

много коли на бензин и много коли на дизел са с някакви чалъми да вървят някакси....пушат прекъсват менят обороти...започвам да се съмнявам колега в това доколко си технически граномотен за да напишеш подобна глупост...дизела да не е електромотор да включиш в контакта и да разботи или да не работи...макар че и при него не е съвесем така но това е друга тема...

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Съб 01 авг 2020 20:42

Вярващите ходят в църква. Аз имам таблици, които могат да ми покажат колко пари аз от моя джоб съм извадил за придвижване с определен автомобил притежаван от мен.
Само виж колко е цената на съединителя на климатичния компресор, който замених на Сузукито и като разбереш, че това както стартер, съединител и много други периферии, които създават някакви проблеми, които се решават с пари, липсват при един хибрид и ще разбереш, че може да има по-ниски разходи на експлоатация.
И тук, ако правилно съм разбрал, не говорим само за екология. Каква полза имам аз ако има някакво супер екологично гориво, но не мога да го зареждам. За мен - никаква.
Това, че ти не си видял нещо не означава, че то не съществува. 10л газ + 0,6л бензин за 100км са по-скъпи от 4,3л/100км дизел. Имам над 500 000км на газ и над 200 000км на дизел..Дали не зная какви разходи съм имал и за всеки автомобил?

Тези 2л отгоре за газта си ги измисли сам и ти си смяташ с тях. Аз си гледам записките за различни автомобили по еднакви маршрути.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Съб 01 авг 2020 20:56

Приемете, че съм неграмотен. До момента съм изгорил в живота си сигурно над триста тона нафта, с различни возила. Два пъти ме е оставяло на пътя само едно от всичките, но такъв филм да се чудя работи ли добре или не, не съм имал с нито едно. Коли на газ съм карал по изключение, и не лични... Имаше две-три, от които не мога да се оплача, явно добре направени и с подходящи газови уредби. Но имаше и поне още толкова, за които си трябваше малко усет и чалъми, и въпреки това проявяваха капризи. Лично съм ходил два-три пъти да помагам на сестра ми да си запали колата на газ - явно нещо се давеше при топъл старт, но при мен палеше. Откакто и оставих старото ми роторно TDI, е щастлива и доволна...е, но няма парно толкова бързо зимата... :mrgreen (аз съм обективен, има си и недостатък).

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот valiosport » Съб 01 авг 2020 21:04

инжектопляктор написа:Пасата ми работеше идеално на газ. Оборотите бяха стабилни и идеални. На TDI-то аз ще ти се смея зимата като ти замръзне нафтата и палиш огън отдолу
Ако беше толкова евтино на дизел, в България нямаше половината коли да са с АГУ.

Не се е налагало още да паля огньове, ама редовно ги гледам тези с АГУ-та все нещо им баят :h020 Никога не съм твърдял че на дизел е по евтино и няма как да бъде като цената му е двойна, всеки си има предпочитания. И без пари да ми я дават газта, никога не бих си сложил

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 01 авг 2020 21:09

Кайзен написа: Това, че ти не си видял нещо не означава, че то не съществува. 10л газ + 0,6л бензин за 100км са по-скъпи от 4,3л/100км дизел

Моля? Кой дизелов вариант на една и съща кола гори 4.3/100, докато бензиновият гори 8 бензин? Пасата ми 89-та гореше по каталог 8 бензин комбинирано, а по каталог същата кола на дизел гори 6.3 комбинирано. Къде я извади тази разлика от 2 пъти между дизел и бензин на нови автомобили? А хибридът да не би да няма други разходи случайно? Колко струва смяната на акумулаторите на хибрида? В хибрида няма и ДВГ, така ли? Или трансмисия няма?
valiosport написа:Не се е налагало още да паля огньове, ама редовно ги гледам тези с АГУ-та все нещо им баят

Досега аз на кола с газова, която съм имал - нищо не съм й баял. На едната си сложих газовата сам. На другата подмених всички кабели, защото бяха леш от предния собственик. След това отново не съм баял. За сметка на това съм виждал много дизели, които не могат да запалят като хората когато стане студено. Не знам какво има да й баеш на газовата уредба, като е бутилка, тръба до изпарителя и изпарител. Единствено настройка й се прави. Говоря за моноинжекциите и карбураторите, които ти най-вероятно визираш. Толкова е просто, че няма накъде. И нито ми е пукало, нито ми е гърмяло, нито нищо. Не знам откъде си ги измисляте. От 10 години карам коли с газови. След като имах един дизел, който зимата по едно време почна само да пали по надолнището и то ако е голяяямо или на дърпане, вече за дизел не ми се говори. Имам и един приятел с рено 19, който всяка сутрин мръзнеше, докато го запали. И то дизелово.
cecoa1 написа:Като ползваш колата на 20-30км или по-далече от най-близката бензиностанция...

Т.е се въртиш на село, където няма бензиностанция, но едновременно с това има къде да сипеш дизел, но не и газ? Не ходиш на работа до града, не зареждаш по пътя и 2 пъти на месеца правиш специална церемония, с която триумфално отиваш до най-близката бензиностанция да заредиш дизел, така ли да разбирам? Колата се ползва от хората на село да ходят в града или извън селото. Където има бензиностанции. Хората в града имат бензиностанции. Дори по селата има бензиностанции. В България такъв вариант няма. Освен ако не караш колата само по поляните и горите без номера, да крадеш дърва и не излизаш от селото с нея. И караш на дизел, краден от тракторите в кооперацията. И какво като е на 20-30км. Ти не излизаш ли или няма да отидеш на кафе или да напазаруваш като отидеш и да заредиш или обратното? Едно такова много странно ми се вижда.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Съб 01 авг 2020 21:25

За над 4г за хибрида съм дал 2,50€ за батерия на дистанционното за безключово отваряне..

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 01 авг 2020 21:31

Кайзен написа:съм дал 2,50€ за батерия

Купи си нова с ДВГ и пак ще дадеш толкова. Още малко я изкара перпетуум мобиле, да не почне и пари да ти връща през отворите на климатизацията. Да разбирам, че накладки не сменяш, гуми не сменяш, лагери няма тая кола, не се износват. Климатична инсталация няма. Крушки не горят и са вечни. Малко звучи комично. Аз бях си взел първата кола за 600лв и за 5 години смених 2 пъти маслото, едни накладки и бензинова помпа. Предвид факта, че струва 600лв, а не 80 хиляди лева като хибрида, май съм на далавера.

Последна промяна от инжектопляктор на Съб 01 авг 2020 21:32, променено общо 1 път.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”