Млад шофьор съм и преди около година-две наследих семейния автомобил - едно старо голфче тройка от 93г.
Колата преди се караше сравнително често и на късички разстояния из София и околията. Сега вече единствените ѝ задачи са да ни кара до село (10-15 пъти през лятото), да вози родата на семейни събирания (поне преди ковид де) и от време на време да ме метне на някое по-залутано място в града. Повечето време седи и събира листа пред блока.
Проблемът идва от там че колата не беше поддържана добре преди да стигне до мен, а като дойде - вече беше късно. Ако ви е интересно мога да вляза в детайли какво точно ѝ е на колата, но това не е по темата която искам да дискутираме и ще го прескоча за сега. Преди около месец колата беше по сервизи около 3 седмици и след като я взех пак се прецака, но на друго място. Майстора ми каза "Ще си трака до Надин" и тогава се зарекох че повече ремонти няма да ѝ правя и ще я карам докато не се разпадне на пътя.
В момента по груби сметки колата ми излиза около 1000-1200 лв на година без гориво, може би + 200 лв с горивото. Това е голямо перо в бюджета, особено за нещо, което не се използва. За съжаление няма как да го премахна без да намеря алтернатива, няма кой да кара бабата на село.

Какво да я правя тая кола? Нито ми трябва лично, нито искам кола, но имам задължения към семейството си, които не мога да захвърля толкова лесно.
Да я ремонтирам ли още?
Да я продам и да взема друга? Каква да взема и как да я поддържам при толкова рядко каране?
Да я продам и да си взимам спарк/такси/наем?
Да я продам и да остана без кола, като прехвърля семейните ангажименти на други?
След множество разговори с роднини и приятели отговора винаги излиза еднакъв - "ти си знаеш".

Та се допитвам до вас. Моля ви за помощ, дайте малко акъл или поне друга гледна точка. През последните години форума много ми помогна по други теми, но на тази така и не намерих решение.
На кратко: имам стара кола, която карам много рядко и е на издъхване. Кола ми трябва достатъчно често че такси/наем/спарк са нерентабилни и достатъчно рядко че нова кола не е обоснована. Какво да правя?