Необходимо ли е 4х4 в ежедневното ползване на автомобила?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Re: Необходимо ли е 4х4 в ежедневното ползване на автомобила?

Мнениеот group® » Пет 12 фев 2021 10:33

silent написа:Преди няколко дни се качвах в балкана по едни разкашкани пътища с една педя кал и нещата са си точно такива тръгва с вратите и това ...

:eek
Що не изключи някой мост да видиш кво ще стане тогава? :mhihi

Аз разбирам много добре идеята на muns61 и няма нищо общо с твоето каране.

Ако muns61 реши да разгърне идеята си, да я обсъждаме.
Иначе няма смисъл.
А и е писано във форума за разликите между торсен и халдекс. Какво може да се очаква от тях и как се кара.

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Пет 12 фев 2021 11:13

В днешно време, при наличие на ESP, вече е трудно да се каже дали 4х4 се овладява по-трудно при поднасяне. По-скоро създава малко грешно усещане за стабилност - колата се държи нормално в по-големи граници, но после е все тая. Впечатлението ми е, че при първия сняг най-често в канавките са коли с 4х4. Вероятно на водачите им е било първа зима и първи сняг с 4х4.
Та... не е необходимо, но пък си е глезотийка.

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Пет 12 фев 2021 15:53

group® написа:А и е писано във форума за разликите между торсен и халдекс. Какво може да се очаква от тях и как се кара.

Мислиш ли че помага?

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пет 12 фев 2021 16:01

С добри гуми, стига да не е от ерата на Нива и Уаз , трудно може да го вкараш в канавката при нормално каране

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 12 фев 2021 16:27

viksanlg написа:
group® написа:А и е писано във форума за разликите между торсен и халдекс. Какво може да се очаква от тях и как се кара.

Мислиш ли че помага?

Не разбирам въпроса?

Потребителски аватар
viksanlg
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Пет 12 фев 2021 18:00

Хипотеза, която ми се е случвала многократно и съм я наблюдавал стократно, като съм помагал доста пъти на колеги , които са излизали извън пътя до 8-10 метра
Най често това съм го виждал по пътя между Търговище, Попово, Бяла/русенско/.Колите карат около 80-90 км при зимни условия с температури 5,8,10 градуса и навлизат в усойни места, където пътя е заледен със слана заради малка горичка със сравнително остър завой. Наблюдавал съм в такава ситуация как се държи една кола със задно и ми се случвало не един път, когато бях по младичък и карах по несъобразено. Обикновенно Волво със задно предаване.Усща се как задницата тръгва леко заради инерционите сили, но в момента в които отнемеш газта от педала на газта едва едва ,двигателя действа като спирачка и нещата се стабилизират.
Имал съм и коли с предно предаване и когато се усети същата ситуация тогава се подава леко газ и предницата "издърпва" колата в желаната посока. Голямо предимство на предното предаване е когато се кара в малки коловози сняг и се тръгне да се изпреварва При подаване на газ колата прескача с пресния си мост коловоза и трябва да се внимава само със задния мост,но със задно предаване трябва дооооста повече да се внимава да не се завърти заради отъпкания и втвърден сняг.
Когато си 4x4 задницата е с по-голямо съотношение на натоварването. Ако водача подаде газ то има реална опастност задницата да се завърти още по безконтролно,ако реши да удари спирачки същата ситуация, ако не и по-зле.
За мен онези картинки изобразяват точно това, хващаш се за секунда за палците/образно казано/ и те така.
Та на въпросната често срещана хипотеза съм виждал най- често автомобили 4x4 в горичката....,може би случайност, незнам..... Та точно в такава ситуация как би помогнал на някой колега тема как се кара с торсен или халдекс..., а дали и 10 % от хората, които имат 4x4 четат такива теми , знаейки че щом са пълно приводни всичко е наред .
Знаейки статистиката колко ужасно стари автомобили има в страната, надявам се колегите, които ще кажат ама то има стабилизиращ системи и още тинтири минтири...,а колко коли имат такива неща у нас и какъв процент от пълноприводните! Не случайно според мен някои колеги твърдят, че това не е панацея, но да..., това е за мен голямо предимство в усложнена ситуация или поне ще те дърпат от по-далеко..... :mhihi ,шегичка!
Офффф мързи да пиша вече,гаттттти спама дет напра'йх!
Влад ако иска може да трие...

Потребителски аватар
viksanlg
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Пет 12 фев 2021 19:55

group® Не трябваше да си триеш мнението,защото имаше също доза истина в него...

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 12 фев 2021 20:45

Идват ми в повече общите приказки.
Фактът, че говорим за всички 4х4 и ESP в една тема и под някакъв общ знаменател, е обезкуражаващо :smile

Между различните 4х4, различни стабилизиращи системи (че ESP все пак е марка на Бош, а има и други), различните коли има планина разлика...

Така общо мога да кажа само, че всеки качил се на каквото и да е 4х4 и почувствал безмъртие, в някакъв момент, рано или късно, е изпаднал в някаква ситуация.
Както и, че всеки пил вода е умрял или ще умре. :smile

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 13 фев 2021 6:53

group® написа:общо мога да кажа само, че всеки качил се на каквото и да е 4х4 и почувствал безмъртие, в някакъв момент, рано или късно, е изпаднал в някаква ситуация....

Това да. Руската аксиома, че колкото по- яка ти е джипката толкова по-далеч ще ходиш да търсиш трактор е напълно приложима и при он-роуд ползването на 4Х4 :mhihi С всичките тези модерни асистенти, шИфьорите масово не си правят труда да научат кое съкращение какво означава, камо ли как функционира. Ииии примерно да си проиграят в главите ситуация от сорта "какво правим, ако караме със 120 по лед/щото така пише на ограничението/ и колата не иска да спира и да завива на никъде"

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 13 фев 2021 11:25

проблема не е че хората не четат даже не им трябва да четат...проблема са тези които четат и на теория си мислят че са много подготвени и знаят какво да правят и стават безстрашни....ако ставаше само с четене тея дето това им е работата щяха да четат.... а не да тренират като луди по пистите....овладяването на кола движеща се извън контрол с висока скорост е кауза пердута за обикновения шофер колкото и да е чел и да си мисли че много знае.....

fighter-interceptor
Автомобил: Golf 4
Двигател: AHW 2000

Мнениеот fighter-interceptor » Съб 13 фев 2021 17:09

...и разчита само на екстрите.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 14 фев 2021 11:03

silent написа:...овладяването на кола движеща се извън контрол с висока скорост е кауза пердута за обикновения шофер колкото и да е чел и да си мисли че много знае.....

Трябва да е прочел достатъчно как да НЕ ВЛИЗА в подобна ситуация. Бай бабо да ме не среща мечка. Откакто продадох пасата от аватара, 4Х4 /парт тайм/ ползвам само на жипката при съответните пътни условия и не ми е залипсвало при нормални обстоятелства, в интерес на истината. Ноооо...ако ми изпадне случай бих си купил шосейна кола с пълен привод отново, без да се замислям :mhihi Даже покрай Крайцера, както отдолу си му седи празното място за трансмисията от скоростната кутия до задните главини плъг-енд-плей...и ми минават едни еретични мисли през тиквата :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Нед 14 фев 2021 15:53

Днес например 4х4 щеше да ми дойде таман вместо да рина 100м до в къщи...което пак не помогна и се наложи ... да я спускам вместо да я качвам....но...има вериги...каквито никога не съм слагал....има обществен транспорт..... има и стоене в къщи....пък и колко такива дни в годината има....и стигаме до отговора на изначалния въпрос....не е необходимо камо ли задължително...но е хубаво да го имаш.....

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 14 фев 2021 16:18

Мисля, че множественото число до къде и какъв извод "стигаме", е малко излишно обобщение. Обобщаването на отговора на въпроса от темата е безпредметно. Вече го коментирахме - всеки си решава кой е верния отговор за себе си.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Нед 14 фев 2021 16:31

Ти специално мисля че имаш трудности с разбирането на българския....не разбираш въпроса ....така че не очаквам да разбереш и отговора....

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”