Хипотеза, която ми се е случвала многократно и съм я наблюдавал стократно, като съм помагал доста пъти на колеги , които са излизали извън пътя до 8-10 метра
Най често това съм го виждал по пътя между Търговище, Попово, Бяла/русенско/.Колите карат около 80-90 км при зимни условия с температури 5,8,10 градуса и навлизат в усойни места, където пътя е заледен със слана заради малка горичка със сравнително остър завой. Наблюдавал съм в такава ситуация как се държи една кола със задно и ми се случвало не един път, когато бях по младичък и карах по несъобразено. Обикновенно Волво със задно предаване.Усща се как задницата тръгва леко заради инерционите сили, но в момента в които отнемеш газта от педала на газта едва едва ,двигателя действа като спирачка и нещата се стабилизират.
Имал съм и коли с предно предаване и когато се усети същата ситуация тогава се подава леко газ и предницата "издърпва" колата в желаната посока. Голямо предимство на предното предаване е когато се кара в малки коловози сняг и се тръгне да се изпреварва При подаване на газ колата прескача с пресния си мост коловоза и трябва да се внимава само със задния мост,но със задно предаване трябва дооооста повече да се внимава да не се завърти заради отъпкания и втвърден сняг.
Когато си 4x4 задницата е с по-голямо съотношение на натоварването. Ако водача подаде газ то има реална опастност задницата да се завърти още по безконтролно,ако реши да удари спирачки същата ситуация, ако не и по-зле.
За мен онези картинки изобразяват точно това, хващаш се за секунда за палците/образно казано/ и те така.
Та на въпросната често срещана хипотеза съм виждал най- често автомобили 4x4 в горичката....,може би случайност, незнам..... Та точно в такава ситуация как би помогнал на някой колега тема как се кара с торсен или халдекс..., а дали и 10 % от хората, които имат 4x4 четат такива теми , знаейки че щом са пълно приводни всичко е наред .
Знаейки статистиката колко ужасно стари автомобили има в страната, надявам се колегите, които ще кажат ама то има стабилизиращ системи и още тинтири минтири...,а колко коли имат такива неща у нас и какъв процент от пълноприводните! Не случайно според мен някои колеги твърдят, че това не е панацея, но да..., това е за мен голямо предимство в усложнена ситуация или поне ще те дърпат от по-далеко.....

,шегичка!
Офффф мързи да пиша вече,гаттттти спама дет напра'йх!
Влад ако иска може да трие...