С какво масло карате дизелите си?
-
- Автомобил: Audi A3
- Двигател:
Re: С какво масло карате дизелите си?
Последно Ravenol VMO SAE 5W-40 пълна синтетика ли е? На немския сайт пише:Synthetic, а на българския Fullsynth. Едва ли има някакво огромно значение, но ми стана интересно да разбера.
-
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: 1.9 TDI AFN
viper_speed написа:Колеги, срам не срам аз карам моя 1.9 TDI ASV с Total 10w40. Взе да ми харчи обаче бая - към 1л. на 1000км.. Нямам никакви течове а съвсем малко полу-черен пушек може да се види само ако я изрежа бая.. Дали е възможно да ми го харчи защото е менте масло или съм си за сериозен ремонт.
Бая хора съветват този мотор да се кара с 5w40 пълна синтетика, но моя майстор категорично ме отказва предвид, че колата била стара (2000г). Вие какво мислите?
Решил съм да го сменям, но ако трябва и от хубаво масло да доливам всяка седмица по литър, ще ми дойде скъпичък разход..
AFN (моторът е същия като карантия) на над 300 000 км, набор 1999 г. и само с 5W40 съм я карал. Сменях на 12 000 км и доливането ми винаги е било 0.4-0.6 л от смяна до смяна. Моят съвет е да пробваш с друго масло и ако проблемът продължи - тогава да мислиш за ремонти.
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Разход 1л/1000км със смяна на типа на маслото няма как да се оправи. Ако зарежда някакъв пълен отпадък и мине на нормално, може. Но едва ли е такъв случая.
- pavel31
- Автомобил: Skoda Kodiaq NS748Z TDI 140kW 4x4
- Двигател: DFHA 2017
Здравейте колеги,
Каква е идеята да се проверява нивото на маслото на загрял двигател (101 въпрос) както е написано тук https://www.volkswagen.bg/serviz-akseso ... orno-maslo
Благодаря!
Каква е идеята да се проверява нивото на маслото на загрял двигател (101 въпрос) както е написано тук https://www.volkswagen.bg/serviz-akseso ... orno-maslo
Благодаря!
-
На по-новите коли в книжките е описано по същия начин. На служебната Тойота (бензинка) ни предупредиха,че така е правилно. На 5-тата минута вадя щеката е и е винаги малко под макса. На другата сутрин като извадя щеката без да паля колата - вече е над макс.
В ръководството на КИА/Хюндай също така е описано.
В ръководството на КИА/Хюндай също така е описано.
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Над макс не е добре.
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Така са, и при BMW е така, маслото там винаги се е мерило на топъл двигател след 10 мин престой. Съответно на студена е над макса, проблеми няма като цяло. Лошо е като е под минимума 

- pavel31
Малко се обърках
Какво трябва да е нивото на маслото на щеката при топъл и студен двигател на автомобил Volkswagen
Мерси :)

Какво трябва да е нивото на маслото на щеката при топъл и студен двигател на автомобил Volkswagen

Мерси :)
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Премери си го 10-15мин след като си изгасил колата, и не го слагай на макса остави го на 3/4.
-
fur1ous написа:Премери си го 10-15мин след като си изгасил колата, и не го слагай на макса остави го на 3/4.
Това е и моят съвет.
- pavel31
Здрасти,
На студен двигател - съм на макс.
Карах колата тук-там, оставих я 15тина минути - маслото беше на ~ 2 мм. под макс.
Предполагам съм ОК така, т.е. продължаваме напред
На студен двигател - съм на макс.
Карах колата тук-там, оставих я 15тина минути - маслото беше на ~ 2 мм. под макс.
Предполагам съм ОК така, т.е. продължаваме напред
- vladimir.dimitrov2
- Автомобил: Пасат Б6
- Двигател: BMR
astragt написа:И аз два пъти вече сипвам Ravenol VMP 5W-30 на DFCA и ми се струва, че работи доста по-меко моторът сравнено с ОЕМското.
Взел съм си и за една помпа дюза Ravenol, ще видя там как е.
Колега загледах какво беше написал, малко се зачудих понеже ония ден и аз сипах VMP на моя пасат който е Помпа-Дюза (2.0 БМР 170кс). Според това което споменаваш ти има друго масло Ревенол който е подходящ за ПД?

Другия ми въпрос е на какъв интервал го сменяш, щото на едно място четох че било ултра лонг лайф (50к км) не че имам намерения да го карам толкова но ми стана интересно някой ако има повече наблюдения за Ревенола да сподели.
Благодаря.
На едната кола съм с Ravenol VMP 5w30,на другата съм с Mobil1 5w30 ESP. Сменям задължително между 7 и 8000 мили,без значение какво масло слагам.
- astragt
- Автомобил: b8 alltrack
- Двигател:
vladimir.dimitrov2 написа:Другия ми въпрос е на какъв интервал го сменяш, щото на едно място четох че било ултра лонг лайф (50к км) не че имам намерения да го карам толкова но ми стана интересно някой ако има повече наблюдения за Ревенола да сподели.
Благодаря.
За помпа-дюзата ми дадоха Ravenol VMO 5W-40. То си е 505.00/505.01.
Не знам, с кое от двете ще му е по-добре. Човекът, от който го поръчвам каза това да взема за ПД-то. Дали заради цената (по-ниска е) или е по-добре за пд-то не знам. По едно време нали всички фирми за масла се рекламираха с масла специално разработени за ПД.....
Аз лично не уважавам удължения интервал за смяна на маслото. Карам го на ПД-то 10к. или една година. А лонг лайф маслото на CR го сменям на 10-15к. (обикновено около 12к.). Тук има хора, които сменят и на 7-8к. "Колкото повече, толкова повече..." ;)
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Отново ще напиша за тия ПД 1.9 мотори. Маслата за тях ( спец за тях ) се посочват 505.01 . Проблема е, че маслата за ПД са .. по-точно казано нищо особено като цяло, но галят ухото, "измислили" са масло спец за ПД ФВ груп :) . Поне 2/3 от тях , че ако не и повече, не са нещо кой знае какво.
Вторият проблем : често 505.01 са Ц3 масла . Ако има ДПФ-ок, как да е, но ако няма? Защо се налага ползването на Ц3 масло, защо въобще слагате такива? Слагайте фуллсапс колеги на тях. Уловката е, че вероятно няма пише , че е за ПД....
И затова са тия проблеми с 505.01, маслото се скапва за норматив, ядат се валове и т.н.
Както казах маслата за ПД не са нещо уау :) Има много масла, за които не пише, че са за ПД , но са по-добри и за тях. Има масла, които по принцип са предназначени за камиони , но са подходящи , особено ако колата не е с работещ ДПФ . Не искам да давам препоръки, просто моята препоръка е, да не слагате масло Ц3 на кола , която не притежава ДПФ.
Вторият проблем : често 505.01 са Ц3 масла . Ако има ДПФ-ок, как да е, но ако няма? Защо се налага ползването на Ц3 масло, защо въобще слагате такива? Слагайте фуллсапс колеги на тях. Уловката е, че вероятно няма пише , че е за ПД....
И затова са тия проблеми с 505.01, маслото се скапва за норматив, ядат се валове и т.н.
Както казах маслата за ПД не са нещо уау :) Има много масла, за които не пише, че са за ПД , но са по-добри и за тях. Има масла, които по принцип са предназначени за камиони , но са подходящи , особено ако колата не е с работещ ДПФ . Не искам да давам препоръки, просто моята препоръка е, да не слагате масло Ц3 на кола , която не притежава ДПФ.
Върни се в “Дизелови агрегати”