Ще напиша и аз няколко неща.
На първо място, от тази тема оставам с впечатлението, че само хора, които карат като ненормални са взискателни към гумите и техническата поддръжка на автомобила си, което както се досещате е несериозно.
На второ място - съгласен съм, че има още десетки фактори, касаещи сигурността, но въпреки всички тях гумите играят голяма роля като единствената контактна площ на желязото с пътя. Да кажем, че сложа на моята кола хубави гуми и може да спре за 40 метра и за 48 метра с имитиращия продукт на сухо. Ако са ми разбити амортисьорите с хубавите гуми ще спре за 48 метра, а с имитацията за 60 метра. А на мокро пък да не говорим за какви разлики ще стане дума. Т.е. каквито и други фактори да съществуват, гумите винаги ще дават допълнителна разлика. Далече съм от мисълта, че ако имаш хубави гуми не трябва да си провериш амортисьорите и спирачките и да си спокоен, че всичко е наред!!
Призовавам отново, всеки да си отделя малко време в различни условия (особено зимата) и на безопасно място да тества спиране, потегляне, странична устойчивост.
Това е и моето мнение - всеки трябва да знае какво може да му се случи и да е подготвен за такава ситуация. Може и да е нескромно, но имам самочувствието, че съм сравнително добре "обут" шофьор, който не изпада в паника, когато колата започне да губи сцепление или се наложи непредвидена маневра в екстремна ситуация на пътя. Това не ми е вродено, а се дължи най-вече на опита ми в екстрмни ситуации, в които сам съм се поставял, естествено на безопасно място. Затова правим и ежегодния събор на писта Дракон, където всеки може да излезе и да кара, а и многократно съм ходил на различни други подобни места, където да подлагам автомобилите на екстремни ситуации и да изучавам как реагират (включително съм карал и на dirt track, а и на лед върху специална писта на замръзнал язовир). Човек, на когото например никога не му се е случвало да направи "лосов тест" на безопасно място, няма как да знае как да реагира, когато му се случи случайно на пътя. И с каквито и гуми да е, като натисне инстинктивно до край спирачката, не се знае къде ще се озове колата. Това може да доведе и до фатални последствия и то не само за него. Този инстинкт може и трябва да се култивира. Въпросът е, че с имитиращия продукт, това ще се случи и с много по-ниска скорост. Затова, особено по-несигурните шофьори е важно да са по-добре технически подготвени (включително гумите), доколкото е възможно.
group® написа:В тестовете за летните гуми на Владо, ясно се вижда, че т.нар. евтини и калпави гуми имат определени показатели, които могат да са по-добри от далеч по-предни в позиция гуми.
Това само привидно е така, защото се гледа само базотово спиране, но не и управляемост, странично сцепление и т.н. И аз съм карал с китайци, дори на писта съм ги карал. На сухо уж държат, но като позагреят след 3-4 обиколки започваш да се носиш като на шейна. А пък на мокро са наистина страшни в буквалния смисъл на думата и аз лично ги квалифицирам като опасни, защото колата става напълно непредвидима. Случвало ми се е да съм точно ей така след кратък дъжд
Идва есен, дъждове, тъмно е. Повечето пешеходци решиха, че като имат предимство на пешеходната пътека са безсмъртни и излизат абсолютно на всичко коз, без изобщо да се огледат. Отделно спрелите "само за малко" на тротоара коли, бусове и т.н., които пречат на видимостта. При спиране на мокро, освен времето за реакция, което Кайзен е описал, (около 20 метра) имаме и още около 20 метра спирачен път (това е при 50 км/ч).
Затова тези допълнителни 3-2, дори 1 метър спирачен път могат да са фатални - написах го и по-горе. Може веднъж да потрябва, може и никога, но човек никога не знае.
Перфектна гума наистина няма, но определено има гуми, които са много далече от съвремието. При положение, че във всичките класации на независимми източници са все на последните места и са определяни като непрепоръчителни или силно непрепоръчителни и едва ли не по-зле няма на къде, е редно дебело да се отбележи този факт и то точно в темата за избор на гуми.
Да стигнем и до зимните гуми. При тях изборът е доста по-сложен и наистина зависи от това как и къде ще се използва автомобила. Не случайно в сайта на руснаците
shina.guide, гумите са разделени в 3 раздела:
- гуми със шипове
- скандинавски гуми
- европейски гуми
Дори не ги тестват заедно, защото са толкова различни!
Респективно - да се съобразява в кои условия имаме предимства и в кои недостатъци.
Всичко това се постига с малко теория и много тестване на конкретните ни гуми.
Това е основното в избора на зимни гуми - да се предвиди къде ще се карат и в кои ситуации можем да се лишим от сцепление, за сметка на други. А относно личните тестове - не вярвам, че има човек, който да е тествал повече от 2-3 модела и то при различни ситуации, което прави личните тестове силно субективни и без ясен резултат. На същият този сайт има тестове от най-различни източници - важно е да се четат внимателно и с разбиране, че грешка и отклонение винаги може да се получи. Но когато 5 източника казват, че дадена гума не става, определено трябва да светне една голяма червена лампа.
При зимните гуми съм забелязал, че по-скъпите гуми (премиум сегмента) не са най-добрите на сняг, но са най-балансирани и подходящи за шофьори, за които зимата е 45% сухо и студено, 50% мокро и 5% сняг. Ако караш цяла зима по планините и често имаш нужда да ринеш преспи, определено гумите в категория "премиум" ще са доста зле похарчени пари.